Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino 1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay California 2019 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2019.
podstawowa
Wyjątkowe Chardonnay pochodzące z Kalifornii – najsłynniejszego regionu winiarskiego Stanów Zjednoczonych. Swój unikalny charakter zawdzięcza dojrzewaniu w szkockich beczkach.
Bukiet aromatów skrywa w sobie niezwykłe nuty pieczonej szarlotki, toffee z akcentami skóry, karmelizowanego cukru i odrobiną dębiny. Pełne i oleiste na podniebieniu, o niskiej kwasowości i przyjemnym, długim finiszu.
To wino idealnie sprawdzi się w towarzystwie grillowanych ryb, białych mięs, a także przy potrawach opartych na pieczonym jabłku.
Gdybym miał powiedzieć, że 1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay to typowe kailfornijskie chardonnay z wyczuwalną słodką wanilią, maślane i owocowe wino to niestety, ale bym skłamał.Biorąc butelkę do ręki może i rzeczywiście mamy do czynienia z takim chardonnay. Opakowanie prawie w ogóle nie zmieniło swojego kształtu, ale już sama etykieta zaczyna zastanawiać. Wielkie cyfry 1924, które nawiązują do czasów prohibicji i ten dziwny napis Schotch barrel aged. Starzone w szkockich beczkach? Już pierwszy nos zaskakuje, a wręcz narzuca pytanie: co jest grane? Czy to na pewno chardonnay kalifornijskie? W nosie wyczuwalne toffi, karmelizowany cukier, pieczona szarlotka. Pomimo 14,5% zawartości alkoholu nie jest to czynnik, który dominuje w tym winie. Ani nie przeszkadza on w nosie ani w ustach. W ustach pełne, krągłe i maślane, z wyczuwalnymi delikatnymi akcentami dojrzałego jabłka. 1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay powiedziałbym, że nie jest łatwym winem. Sprytnie wymyka się z kalifornijskich ram, stając się czymś wyjątkowym. Jest winem niespotykanym i zadziwiającym przez przechowywanie w beczkach po szkockiej whisky. Będzie idealnym towarzyszem wszelkich dymnych i wędzonych dań. Poczynając od żeberek, białych mięs, ryb, po dania z sosami śmietanowymi kończąc. Wino można wypić samo, jednak większą frajdę sprawi jako towarzysz jedzenia. Jeśli ktoś pije niemieckiego półsłodkiego Rieslinga, to niestety ta butelka może go rozczarować. Sugeruję poczekać jeszcze kilkanaście butelek na nią przed otwarciem. Wtedy ten szkocko dymny chardonnay przyniesie więcej przyjemności i pozwoli się pokazać z innej strony.
Wymagające a zarazem niezwykłe wino, dostarczające wyjątkowych doznań smakowych. Dym, beczka, gama aromatów pieszczą zmysły podczas degustacji. I ten wyjątkowy jedwabisty finisz ...pełna rozkosz :-)
Wymagające a zarazem niezwykłe wino, dostarczające wyjątkowych doznań smakowych. Dym, beczka, gama aromatów pieszczą zmysły podczas degustacji. I ten wyjątkowy jedwabisty finisz ...pełna rozkosz :-)
Kusicielskie - bo wabi złotą etykietą i oryginalnością "scotch barrel aged". Chardonnay z najwyższej półki, faktycznie ma oryginalny posmak beczki, ale zachowuje swoistość Chardonnay'a. I ta waniliowa nuta…
Kusicielskie - bo wabi złotą etykietą i oryginalnością "scotch barrel aged". Chardonnay z najwyższej półki, faktycznie ma oryginalny posmak beczki, ale zachowuje swoistość Chardonnay'a. I ta waniliowa nuta…
1924 SCOTCH BARREL AGED CHARDONNAY w konkursach międzynarodowych to wino zdobyło sporą ilość nagród i słusznie! W 1924 roku winnica Gnarly Head zasadziła swoje pierwsze krzewy winorośli. Był to okres panującej prohibicji, a szkocka whisky była postrzegana jako płynne złoto. Docierała do Stanów Zjednoczonych wyłącznie kanałami przemytniczymi. Na tą cześć po latach stworzono pełno wartościowe Chardonnay, które leżakuje co najmniej 2 miesiące w beczkach po whisky. Doskonała harmonia motywów krzepkości z beczki po whisky z lekko owocową strukturą smaku. Dominują białe brzoskwinie przeplatane skórką cytryny na finiszu z delikatnym akcentem skarmelizowanych suszonych owoców. Bogactwo aromatów pobudza nasze kubki smakowe i otwiera nam wiele możliwości sparowania tego trunku. Osobiście polecam do pieczonego łososia ze szparagowym musem. Pkt.81
1924 SCOTCH BARREL AGED CHARDONNAY w konkursach międzynarodowych to wino zdobyło sporą ilość nagród i słusznie! W 1924 roku winnica Gnarly Head zasadziła swoje pierwsze krzewy winorośli. Był to okres panującej prohibicji, a szkocka whisky była postrzegana jako płynne złoto. Docierała do Stanów Zjednoczonych wyłącznie kanałami przemytniczymi. Na tą cześć po latach stworzono pełno wartościowe Chardonnay, które leżakuje co najmniej 2 miesiące w beczkach po whisky. Doskonała harmonia motywów krzepkości z beczki po whisky z lekko owocową strukturą smaku. Dominują białe brzoskwinie przeplatane skórką cytryny na finiszu z delikatnym akcentem skarmelizowanych suszonych owoców. Bogactwo aromatów pobudza nasze kubki smakowe i otwiera nam wiele możliwości sparowania tego trunku. Osobiście polecam do pieczonego łososia ze szparagowym musem. Pkt.81
Wyjątkowy Chardonnay! Pewnie nie dla każdego, ponieważ wino odchodzi od utartych schematów swoimi aromatami. Natomiast jeśli ktoś jest otwarty na przygodę i coś nowego to zdecydowanie warto spróbować!
Wyjątkowy Chardonnay! Pewnie nie dla każdego, ponieważ wino odchodzi od utartych schematów swoimi aromatami. Natomiast jeśli ktoś jest otwarty na przygodę i coś nowego to zdecydowanie warto spróbować!
Tak nietypowego wina nigdy nie piłam, zaczyna się niewinnie od nut klasycznego, owocowego chardonnay. A potem jest już tylko ciekawiej, wchodzi dym, karmel i beczka z posmakiem whisky a sam finisz jest kremowy, lekki wręcz maślany. Polecam każdemu kto chce spróbować czegoś nietypowego
Tak nietypowego wina nigdy nie piłam, zaczyna się niewinnie od nut klasycznego, owocowego chardonnay. A potem jest już tylko ciekawiej, wchodzi dym, karmel i beczka z posmakiem whisky a sam finisz jest kremowy, lekki wręcz maślany. Polecam każdemu kto chce spróbować czegoś nietypowego
Inne niż wszystkie chardonnay, które dotychczas piłam. Pierwsze łyki całkowicie zdominowały beczka, dym i nieco tytoniu o profilu zbliżonym do tych znanych z whisky. Dopiero po jakimś czasie można wyczuć słodkawe masło, wanilię i nieco jabłka. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom dymnych klimatów i koneserom. W moim osobistym rankingu zdecydowanie lepiej wypada do jedzenia niż pite solo.
Inne niż wszystkie chardonnay, które dotychczas piłam. Pierwsze łyki całkowicie zdominowały beczka, dym i nieco tytoniu o profilu zbliżonym do tych znanych z whisky. Dopiero po jakimś czasie można wyczuć słodkawe masło, wanilię i nieco jabłka. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom dymnych klimatów i koneserom. W moim osobistym rankingu zdecydowanie lepiej wypada do jedzenia niż pite solo.
Oh! Ileż tam się dzieje. Każdy łyk, to coś nowego na języku. Jest nawet nuta single malt, naprawdę! Jeżeli lubicie wina „skomplikowane”, to Wam zasmakuje. Ja podałem do krewetek w panko, zgrało wyśmienicie.
Oh! Ileż tam się dzieje. Każdy łyk, to coś nowego na języku. Jest nawet nuta single malt, naprawdę! Jeżeli lubicie wina „skomplikowane”, to Wam zasmakuje. Ja podałem do krewetek w panko, zgrało wyśmienicie.
Bardzo potężne Chardonnay, ze złożonymi aromatami beczkowymi wchodzące w stylistykę delikatnych szkockich whisky. Bogactwo nut smakowych może nieco przytłaczać osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z winami.
Bardzo potężne Chardonnay, ze złożonymi aromatami beczkowymi wchodzące w stylistykę delikatnych szkockich whisky. Bogactwo nut smakowych może nieco przytłaczać osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z winami.
Uwaga: Wino zdecydowanie warte posmakowania ale z pewnością nie jest dla każdego. Ma to wszystko co dobre Chardonnay mieć powinno ale fani Chablis mogą być bardzo rozczarowani. Tu czuć bardzo wyraźny posmak szkockiej. Warto spróbować.
Uwaga: Wino zdecydowanie warte posmakowania ale z pewnością nie jest dla każdego. Ma to wszystko co dobre Chardonnay mieć powinno ale fani Chablis mogą być bardzo rozczarowani. Tu czuć bardzo wyraźny posmak szkockiej. Warto spróbować.
Wśród aromatów tego chardonnay odnajdziemy zapach masła, ananasa, przypraw, jasnych owoców oraz wanilii. Na początku degustacji wyczuwalny mocny alkohol, który za chwilę zostaje otulony przyjemną słodyczą. Wino dobrze się sprawdzi w towarzystwie cięższych dań.
Wśród aromatów tego chardonnay odnajdziemy zapach masła, ananasa, przypraw, jasnych owoców oraz wanilii. Na początku degustacji wyczuwalny mocny alkohol, który za chwilę zostaje otulony przyjemną słodyczą. Wino dobrze się sprawdzi w towarzystwie cięższych dań.
Świetne wino, aromat aż trudny do opisania, jest sporo egzotycznych owoców, ananasa, ale także wyraźne masełko i wanilia. Co zachwyca, usta podążają za nosem, są także cudownie maślane i waniliowe. Potężne wino, nie do każdego dania będzie pasowało, jednak sosy śmietanowe, homar lub tłusty ser sprawdzą się doskonale. Ja jednak piłabym je solo, jest naprawdę rewelacyjne.
Świetne wino, aromat aż trudny do opisania, jest sporo egzotycznych owoców, ananasa, ale także wyraźne masełko i wanilia. Co zachwyca, usta podążają za nosem, są także cudownie maślane i waniliowe. Potężne wino, nie do każdego dania będzie pasowało, jednak sosy śmietanowe, homar lub tłusty ser sprawdzą się doskonale. Ja jednak piłabym je solo, jest naprawdę rewelacyjne.
Wino o słodkim profilu w swojej wytrawności - pieczone jabłka, cynamon (czyli skojarzenia szybko zabierające myśli w stronę szarlotki), z waniliowymi refleksami. Na podniebieniu maślana nuta i soczysty, długi finisz. Ciekawy wybór do dań opartych zarówno na mięsie jak i słodszych owocach.
Wino o słodkim profilu w swojej wytrawności - pieczone jabłka, cynamon (czyli skojarzenia szybko zabierające myśli w stronę szarlotki), z waniliowymi refleksami. Na podniebieniu maślana nuta i soczysty, długi finisz. Ciekawy wybór do dań opartych zarówno na mięsie jak i słodszych owocach.
Świetne ! Lubię takie wina, w których dużo się dzieje, nos jest tak różnorodny, a każdy łyk zaskakuje nowym smakiem. Krągłe, "tłuste", wpływ beczki mocno odczuwalny w aromacie i smaku, pięknie się rozwija, finisz długo pozostaje w pamięci. Wino inne, wyróżniające się.
Świetne ! Lubię takie wina, w których dużo się dzieje, nos jest tak różnorodny, a każdy łyk zaskakuje nowym smakiem. Krągłe, "tłuste", wpływ beczki mocno odczuwalny w aromacie i smaku, pięknie się rozwija, finisz długo pozostaje w pamięci. Wino inne, wyróżniające się.
Wino prima sort! Piękny kolor, lekko złoty, zapach owoców tropikalnych, wanilii, dużo nut beczkowych, ananas, lekki kokos, esencjonalne, bogate, ciężkie. Na myśl przychodzą też śmietanowo-maślane nuty. Może przydałaby się troszkę większa kwasowość bo przy bogactwie smaków i aromatów dzięki czemu wino mogłoby być troszkę bardziej świeże. Ale ogólnie do zapamiętania jako wyjątkowe.
Wino prima sort! Piękny kolor, lekko złoty, zapach owoców tropikalnych, wanilii, dużo nut beczkowych, ananas, lekki kokos, esencjonalne, bogate, ciężkie. Na myśl przychodzą też śmietanowo-maślane nuty. Może przydałaby się troszkę większa kwasowość bo przy bogactwie smaków i aromatów dzięki czemu wino mogłoby być troszkę bardziej świeże. Ale ogólnie do zapamiętania jako wyjątkowe.
Oj to będzie hit. Może nie każdemu przypasować ta intensywność tego wina, ale ja w nim odkryłam dużo maślanych nut połączonych z kandyzowanymi owocami. Uważam, że kwasowość jest niewielka. Myślę, że z makaronami na bazie śmietany i owoców morza będzie pasować idealnie.
Oj to będzie hit. Może nie każdemu przypasować ta intensywność tego wina, ale ja w nim odkryłam dużo maślanych nut połączonych z kandyzowanymi owocami. Uważam, że kwasowość jest niewielka. Myślę, że z makaronami na bazie śmietany i owoców morza będzie pasować idealnie.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.