Najlepsze przekąski do wina
Porady
19.11.2020

Najlepsze przekąski do wina

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Przekąski do wina to temat niezwykle rozległy, bowiem rodzajów przystawek do „chrupania” możemy wynajdywać nieskończenie wiele. Poniżej podpowiadamy jak może wyglądać deska przekąsek do wina i jakie wina sprawdzą się najlepiej w jej towarzystwie!

Od deski serów czy wędlin, przez chipsy, orzechy, nachosy, zapiekanki czy antipasti – do wszystkiego da się znaleźć odpowiednie rozwiązanie, będące idealnym uzupełnieniem spotkania z przyjaciółmi czy seansu filmowego w zaciszu domowym.

Deska serów

Przystawki do wina ciężko sobie wyobrazić bez deski serów. To połączenie tak naturalne, że ciężko opędzić się od takiego skojarzenia już w pierwszej chwili. Żeby jednak dobrze sparować wino z serami trzeba najpierw zauważyć różnorodność smaków płynących z poszczególnych wyborów. Jedne są twarde i słone, drugie miękkie i kremowe. Niektóre pikantniejsze, inne słodsze. Dlatego w celu wybrania idealnego połączenia będziemy musieli skupić się na poszczególnych rodzajach serów.

Sery twarde dojrzewające

Twarde i wyraziste sery takie jak pecorino, grana padano czy parmiggiano reggiano wymagają odpowiednio zbudowanego, głębokiego wina. Sprawdzą się tutaj zarówno wina białe, takie Sauvignon Blanc, ale również czerwone, nieco bardziej taniczne i strukturalne wina, jak chociażby Chianti, Montepulciano czy nawet Nebbiolo.

Spróbuj: Tollo Valle d'Oro Montepulciano

Comte, Gouda

Sery cechujące się nieco większą miękkością oraz orzechowymi nutami proszą się o nieco łagodniejsze wino. Ciekawym połączeniem w tym wypadku może się okazać Pinot Noir, który łączy lekką strukturę i kompleksowe aromaty. Jednocześnie sięgając po nieco prostsze rozwiązania, bardzo przyjemną parą okaże się również Shiraz, na przykład w australijskim stylu.

Spróbuj: Finca la Solana de Luzon

Brie i Camembert

Miękka, kremowa tekstura jest idealnym miejscem na sięgnięcie po wino musujące. Bardzo ciekawym połączeniem będą wina dojrzewające z drożdżowym wykończeniem, jak chociażby Cava czy Szampan, ale również Cremant de Bourgogne.

Spróbuj: Stars Cava Reserva

Gorgonzola

Słodki ser, więc słodkie wino. Szczególnie udanym pairingiem w tym wypadku będzie słodszy Gewurztraminer, Riesling albo Moscato. Ten ostatni szczep doskonale będzie tu pasował również w interpretacji frizzante z piemonckiego Asti.

Spróbuj: Peter & Peter Riesling Feinherb

Intensywne słodkie sery pleśniowe

Będąc konsekwentnym, sięgniemy tutaj po wino intensywne i słodkie. W wypadku roqueforta fenomenalnym połączeniem pochwalić się może Sauternes, zaś w wypadku Stiltona – Porto. Potężne wina z tak dobrze zbudowanym smakiem sera potrafi na podniebieniu zagrać nie lada koncert!

Spróbuj: La Fleur Renaissance Sauternes

Sery kozie

Intensywne i ziemiste aromaty serów kozich warto zbalansować odpowiednią świeżością z odrobiną kwasowości. Dobrym kierunkiem w tym wypadku będą wina białe w stylu Rieslinga, Sauvignon Blanc, Grunera Veltlinera czy Chablis.

Spróbuj: LeChateau Haut-Poitou 'Ohh Poitou' Sauvignon Blanc

Przekąski do białego wina

Parowanie przystawek z białym winem to szczególny raj dla wegetariańskich i wegańskich propozycji. Coraz częściej na naszych stołach gości hummus, który również kocha wino! Dobierając do niego idealną butelkę kierujemy się wciąż tą samą zasadą – słodszy i pikantniejszy z winem słodszym, a ten bardziej kwasowy z bardziej orzeźwiającym trunkiem.

Innym towarzyszem kieliszka często goszczącym na stole są orzechy. Ich smak jest dość intensywny, dlatego wino również powinno takie być. Z puli doskonałych połączeń warto sięgnąć po Chardonnay, Szamapna, Cavę czy Sauternesa. Takie same wina z resztą polecamy przy połączeniu z popcornem!

Spróbuj: Haras De Pirque Chardonnay Reserva

Przekąski do czerwonego wina

Zapiekanki, pizza, bruschetta

Na tę okoliczność potrzebujemy win o bogatych aromatach, ale nie z przesadnie wymagającą strukturą. Idealnie sprawdzi się Barbera d’Alba, Primitivo czy Montepulciano. Przy opcjach z pomidorami bądź sosem pomidorowym koniecznie warto dać szansę winom ze szczepu Sangiovese, który absolutnie uwielbia tego typu połączenia.

Spróbuj: Castellani Burchino Chianti Superiore

Chipsy, kabanosy

Wbrew temu co się może wydawać, wino z chipsami czy kabanosami również da się doskonale zrównoważyć. Owocowe i soczyste smaki płynące z Merlota, Zinfandela lub Shiraza powinny idealnie uzupełnić moc przypraw i pieczonych aromatów przekąsek. Przy tym wyborze bardzo dobrze poradzą sobie również białe, rześkie wina takie jak Pinot Grigio.

Spróbuj: Conte di Campiano Primitivo

Jakie przekąski do wina na deser?

Idealnie chrupiące ciastka z kawałkami czekolady! A to z kolei idealna okazja do otwarcia butelki Porto! Intensywna struktura i aromaty idealnie wypełnią podniebienie, które rozkoszuje się jednocześnie deserami na bazie czekolady!

Spróbuj: Graham's Six Grapes Reserve Port


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.