
Najlepsze przekąski do wina
10/10
Przekąski do wina to temat niezwykle rozległy, bowiem rodzajów przystawek do „chrupania” możemy wynajdywać nieskończenie wiele. Poniżej podpowiadamy jak może wyglądać deska przekąsek do wina i jakie wina sprawdzą się najlepiej w jej towarzystwie!
Od deski serów czy wędlin, przez chipsy, orzechy, nachosy, zapiekanki czy antipasti – do wszystkiego da się znaleźć odpowiednie rozwiązanie, będące idealnym uzupełnieniem spotkania z przyjaciółmi czy seansu filmowego w zaciszu domowym.
Deska serów
Przystawki do wina ciężko sobie wyobrazić bez deski serów. To połączenie tak naturalne, że ciężko opędzić się od takiego skojarzenia już w pierwszej chwili. Żeby jednak dobrze sparować wino z serami trzeba najpierw zauważyć różnorodność smaków płynących z poszczególnych wyborów. Jedne są twarde i słone, drugie miękkie i kremowe. Niektóre pikantniejsze, inne słodsze. Dlatego w celu wybrania idealnego połączenia będziemy musieli skupić się na poszczególnych rodzajach serów.
Sery twarde dojrzewające
Twarde i wyraziste sery takie jak pecorino, grana padano czy parmiggiano reggiano wymagają odpowiednio zbudowanego, głębokiego wina. Sprawdzą się tutaj zarówno wina białe, takie Sauvignon Blanc, ale również czerwone, nieco bardziej taniczne i strukturalne wina, jak chociażby Chianti, Montepulciano czy nawet Nebbiolo.
Spróbuj: Tollo Valle d'Oro Montepulciano
Comte, Gouda
Sery cechujące się nieco większą miękkością oraz orzechowymi nutami proszą się o nieco łagodniejsze wino. Ciekawym połączeniem w tym wypadku może się okazać Pinot Noir, który łączy lekką strukturę i kompleksowe aromaty. Jednocześnie sięgając po nieco prostsze rozwiązania, bardzo przyjemną parą okaże się również Shiraz, na przykład w australijskim stylu.
Spróbuj: Finca la Solana de Luzon
Brie i Camembert
Miękka, kremowa tekstura jest idealnym miejscem na sięgnięcie po wino musujące. Bardzo ciekawym połączeniem będą wina dojrzewające z drożdżowym wykończeniem, jak chociażby Cava czy Szampan, ale również Cremant de Bourgogne.
Spróbuj: Stars Cava Reserva
Gorgonzola
Słodki ser, więc słodkie wino. Szczególnie udanym pairingiem w tym wypadku będzie słodszy Gewurztraminer, Riesling albo Moscato. Ten ostatni szczep doskonale będzie tu pasował również w interpretacji frizzante z piemonckiego Asti.
Spróbuj: Peter & Peter Riesling Feinherb
Intensywne słodkie sery pleśniowe
Będąc konsekwentnym, sięgniemy tutaj po wino intensywne i słodkie. W wypadku roqueforta fenomenalnym połączeniem pochwalić się może Sauternes, zaś w wypadku Stiltona – Porto. Potężne wina z tak dobrze zbudowanym smakiem sera potrafi na podniebieniu zagrać nie lada koncert!
Spróbuj: La Fleur Renaissance Sauternes
Sery kozie
Intensywne i ziemiste aromaty serów kozich warto zbalansować odpowiednią świeżością z odrobiną kwasowości. Dobrym kierunkiem w tym wypadku będą wina białe w stylu Rieslinga, Sauvignon Blanc, Grunera Veltlinera czy Chablis.
Spróbuj: LeChateau Haut-Poitou 'Ohh Poitou' Sauvignon Blanc
Przekąski do białego wina
Parowanie przystawek z białym winem to szczególny raj dla wegetariańskich i wegańskich propozycji. Coraz częściej na naszych stołach gości hummus, który również kocha wino! Dobierając do niego idealną butelkę kierujemy się wciąż tą samą zasadą – słodszy i pikantniejszy z winem słodszym, a ten bardziej kwasowy z bardziej orzeźwiającym trunkiem.
Innym towarzyszem kieliszka często goszczącym na stole są orzechy. Ich smak jest dość intensywny, dlatego wino również powinno takie być. Z puli doskonałych połączeń warto sięgnąć po Chardonnay, Szamapna, Cavę czy Sauternesa. Takie same wina z resztą polecamy przy połączeniu z popcornem!
Spróbuj: Haras De Pirque Chardonnay Reserva
Przekąski do czerwonego wina
Zapiekanki, pizza, bruschetta
Na tę okoliczność potrzebujemy win o bogatych aromatach, ale nie z przesadnie wymagającą strukturą. Idealnie sprawdzi się Barbera d’Alba, Primitivo czy Montepulciano. Przy opcjach z pomidorami bądź sosem pomidorowym koniecznie warto dać szansę winom ze szczepu Sangiovese, który absolutnie uwielbia tego typu połączenia.
Spróbuj: Castellani Burchino Chianti Superiore
Chipsy, kabanosy
Wbrew temu co się może wydawać, wino z chipsami czy kabanosami również da się doskonale zrównoważyć. Owocowe i soczyste smaki płynące z Merlota, Zinfandela lub Shiraza powinny idealnie uzupełnić moc przypraw i pieczonych aromatów przekąsek. Przy tym wyborze bardzo dobrze poradzą sobie również białe, rześkie wina takie jak Pinot Grigio.
Spróbuj: Conte di Campiano Primitivo
Jakie przekąski do wina na deser?
Idealnie chrupiące ciastka z kawałkami czekolady! A to z kolei idealna okazja do otwarcia butelki Porto! Intensywna struktura i aromaty idealnie wypełnią podniebienie, które rozkoszuje się jednocześnie deserami na bazie czekolady!
Spróbuj: Graham's Six Grapes Reserve Port
Komentarze