Mamy 52 włoskie wina musujące. Sprawdź naszą ofertę i wybierz ulubione butelki włoskiego wina musującego. Włochy to kraj, który może pochwalić się winami musującymi popularnymi na całym świecie. Myśląc o włoskich winach musujących, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi nam oczywiście Prosecco. Nic w tym dziwnego, ponieważ Prosecco to najpopularniejsze wina musujące na całym świecie, zaraz po francuskim szampanie. Jednakże włoskie wina musujące nie zaczynają i nie kończą na Prosecco. Najwięcej win musujących we Włoszech wytwarzanych jest w na północy kraju w regionach Veneto, Piemont oraz w Lombardii. Poznaj zatem wszystkie włoskie wina musujace. Jest kilka rodzajów, ale zaczniemy oczywiście od znanych na całym świecie włoskich win musujących Prosecco.
W pierwszej kolejności weźmy na tapetę perliste wina musujące Prosecco. Jest to włoskie wino musujące produkowane tylko i wyłącznie na północy kraju w regionie Veneto. Nazwa Prosecco sama w sobie oznacza apelację, którą produkuje się w regionach Wenecja Euganejska oraz Friuli, czyli Friuli Wenecja Julijska. Te wina musujące powstają metodą Charmata, czyli metodą zbiornikową, polegającą na tym, iż wtórna fermentacja zachodzi w dużych, zamkniętych zbiornikach a nie jak w przypadku szampana wytwarzanego metodą klasyczną, gdzie fermentacja wtórna ma miejsce w butelkach. Wina musujące Prosecco mają ściśle określony w białym winie szczep winorośli z jakiego może zostać wytworzone. W większości przypadków wytwarzane jest z odmiany Glera, która to skupia się na białym winie, jednak mogą zostać wykorzystane również inne odmiany takie jak, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Grigio, Bianchetta Trevigiana, Verdiso lub Perera. Ilość innych odmian białych winogron nie może jednak przekroczyć 15%. Prosecco to głównie włoskie wina wytrawne oraz półwytrawne, a najpopularniejszym rodzajem jest Prosecco Treviso DOC.
Prosecco jest lekkim, orzeźwiającym włoskim winem musującym, który może pochwalić się aromatami białych kwiatów oraz świeżych owoców (wyczuwalny owoc gruszki, jabłka, melona czy cytrusów). Jest doskonałym kompanem na każdą możliwą okazję. Spotkanie ze znajomymi ? Wyjątkowa okazja ? Samotny letni wieczór ? Wina musujące Prosecco są zawsze dobre!
Jest to perliste najbardziej ekskluzywne musujące włoskie wino, wytwarzane na północy kraju, w regionie Lombardia. Dlaczego uznaje się, iż są to ekskluzywne wina musujące? Być może dlatego, iż powstaje taką samą metodą jak francuski szampan, czyli metodą klasyczną. Metoda ta jest droższą metodą od metody Charmata, przez co może wydawać się bardziej prestiżowa. Franciacotra jest winem musującym produkowanym na bazie białych winogron ze szczepu Chardonnay a także takich szczepów jak Pinot Bianco, Pinot Nero. Od niedawna pojawia się również lokalna odmiana Erbamat.
Frianciacorta jest włoskim winem musującym, który charakteryzuje się eleganckimi aromatami żółtych owoców oraz kwiatów, kremowymi bąbelkami i specyficznym smakiem skórki z cytryny oraz gruszki. W rocznikach, który były cieplejsze możemy wyczuć bardziej tropikalny owoc. Dojrzewanie w beczce doda również do wina akcenty chlebowe czy też orzechowe.
Kolejnym włoskim winem musującym jest Lambrusco. Z odmiany tej powstają czerwone i różowe wina musujące. Produkowane jest metodą Charmata, co oznacza iż fermentacja wtórna odbywała się w dużej zamkniętej kadzi. Jest to włoskie wino musujące, które raczej nie nadaje się do starzenia a powinno zostać wypite od razu. Dojrzewanie mu nie służy. Charakterystyczną cechą tego włoskiego wina jest czereśniowy kolor, niska zawartość alkoholu oraz delikatna, kolorowa pianka. Lambrusco jest winem owocowym i nieco gorzkim z dodatkiem orzeźwiającej kwasowości i bardzo delikatnej słodyczy. Możemy wyczuć w nim jeżyny, truskawki, maliny, fiołki oraz nuty wiśniowe. Lambrusco są to włoskie wina musujące różnej kategorii. O tym czy wina będą wytrawne czy może jednak powstaną słodkie wina musujące decyduje winiarz. Ciekawostką jest to, iż wytrawne Lambrusco jest najpopularniejszym włoskim winem w Stanach Zjednoczonych.
Fragolino jest to słodkie wino musujące z Włoch produkowane na północy kraju ze szczepu Isabella. Nazwa wina wzięłam się właśnie od charakterystycznego smaku. Szczep Isabella charakteryzuje się intensywnym smakiem truskawek z włoskiego fragola. Obecnie te wina musujące jest zakazane, najprawdopodobniej ze względu na pozom metanolu powstającego podczas produkcji, który jest trudny do kontrolowania. Tak więc, jest oficjalny zakaz sprzedaży tegoż wina musującego. Na ten moment pod nazwą Fragolino może się kryć jedynie czerwone wino w połączeniu z sokiem truskawkowym bądź truskawkowym aromatem.
Najsłynniejsza apelacja zajmująca się wytwarzaniem słodkich win musujących we Włoszech. Moscato d’asti wytwarza się ze słodkiej odmiany Moscato. Fermentacja ma miejsce w stali i jest przerywana temperaturą, co ma odzwierciedlenie w ilości cukru resztkowego oraz niskim poziomie alkoholu. Jest to włoskie wino musujące doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów. Szarlotki, musu cytrynowego, deseru owocowego. Osłodzi każdą chwilę.
W zależności od ilości cukru, na etykiecie butelek wina musującego będą poniższe oznaczenia:
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.