Wino i cukier
Wiedza o winie
03.12.2012

Wino i cukier

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Wina określane jako wzmacniane i deserowe nie są zwykłymi winami, na które możemy mieć ochotę każdego dnia. Zawierają więcej alkoholu niż inne wina oraz odznaczają się słodkim smakiem.

Sprawdź co wyróżnia te wina i czym się charakteryzują.

Włochy

Italia to ojczyzna wielu win deserowych. Najbardziej znanym jest Marsala, która zawdzięcza swą nazwę miastu położonemu w zachodniej części Sycylii. Najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się szczepy Cataratto, Inzolia oraz Grillo. Występuje w różnych rodzajach, jednak wszystkie są wzmacniane tuż po fermentacji i – jak sherry – starzone metodą solera. Natknąć się możemy na Marsalę wytrawną, półwytrawną lub słodką, które mogą być bursztynowe, złote lub czerwone.  Te najwyższej jakości mają człon Superiore na etykiecie.

Porto

Pierwsze wzmacniane wino ukochane przez Brytyjczyków. Nazwę swą zawdzięcza miastu Oporto, położonego obok ujścia rzeki Douro do Atlantyku. Winnice na niegościnnych stokach należą do najpiękniejszych na świecie. Najważniejsze odmiany z których robi się Porto: Toutiga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barocca, Tinto Cao oraz Touriga Franca.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?