Wino i cukier
Wiedza o winie
03.12.2012

Wino i cukier

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Wina określane jako wzmacniane i deserowe nie są zwykłymi winami, na które możemy mieć ochotę każdego dnia. Zawierają więcej alkoholu niż inne wina oraz odznaczają się słodkim smakiem.

Sprawdź co wyróżnia te wina i czym się charakteryzują.

Włochy

Italia to ojczyzna wielu win deserowych. Najbardziej znanym jest Marsala, która zawdzięcza swą nazwę miastu położonemu w zachodniej części Sycylii. Najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się szczepy Cataratto, Inzolia oraz Grillo. Występuje w różnych rodzajach, jednak wszystkie są wzmacniane tuż po fermentacji i – jak sherry – starzone metodą solera. Natknąć się możemy na Marsalę wytrawną, półwytrawną lub słodką, które mogą być bursztynowe, złote lub czerwone.  Te najwyższej jakości mają człon Superiore na etykiecie.

Porto

Pierwsze wzmacniane wino ukochane przez Brytyjczyków. Nazwę swą zawdzięcza miastu Oporto, położonego obok ujścia rzeki Douro do Atlantyku. Winnice na niegościnnych stokach należą do najpiękniejszych na świecie. Najważniejsze odmiany z których robi się Porto: Toutiga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barocca, Tinto Cao oraz Touriga Franca.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.