Wino Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C. 0.75 l 600297

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C. 0.75 l w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C. 0.75 l 600297

Białe, Słodkie 0.75 L korek
Wzmacniane Kategoria
DOC Marsala Apelacja
42.49 zł

podstawowa

882 sprzedanych butelek
6.64 średnia ocen: 14 głosów
81 ocena sommeliera

Opis Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C.

Cantina Pellegriono to wyjątkowy sycylijski producent win. Firma od 7 pokoleń jest w rękach najsłynniejszej rodziny sycylijskiego wina, która aktywnie nią zarządza już od 135 lat. Wiekowa tradycja i doświadczenie sprawiają, że w winnicach Pellegrino uprawione są najlepsze sycylijskie winogrona, z których powstają doskonałe wina. Długa historia działalności pozwoliła zgłębił tajniki wiedzy dotyczącej terrior, metod uprawy rodzimych winorośli oraz najlepszych technik winifikacji winogron. Winnice Pellegrino znajdują się w najbardziej wysuniętej na zachód części Sycylii, która charakteryzuje się: dużym nasłonecznieniem, suchym klimatem, świeżymi glebami, południowymi wiatrami oraz sprzyjającymi temperaturami. Warunki te sprzyjają produkcji wysokiej jakości win w tym win Marsala Fine I.P. Historia wina Marsala zbiega się z historią rodziny Pellegrino. W 1880 r winnica załączała produkować wino ze słynnych sycylijskiej winorośli, które można kupić w każdym zakątku świata. Marsala Fine I.P. jest naturalnie słodkim białym winem wzmacnianym, produkowanym włącznie na Sycylii. Wino marsala to bardzo daleki krewny sherry, jest znane od czasów, kiedy brytyjski admirał Nelson wzmacniał nim swoje oddziały. Przez większość XX w było niezbyt popularne, jednak od pewnego czasu winiarze sycylijscy m.in. Pellegrino poświęcają mu wiele uwagi. To włoskie wino zostało wyprodukowane z lokalnych szczepów: Inzolia, Cataratto, oraz Grillo. Przez rok dojrzewa w beczkach dębowych. Jeśli chodzi o dojrzewanie warto poznać kilka istotnych oznaczeń, które odnoszą się do ogólnej kategorii win Marsala. Wyróżniamy następujące style Marsala: wino marsala gold wytwarzane jest z białych winogron, amber: wytwarzane jest z białych winogron i gotowanego moszczu, wino rosso (rubiono): jest rzadkie, jest to wino marsala wytworzona z co najwyżej 30% białych winogron. Wino Marsala ma też różne oznaczenia ze względu na warunki dojrzewania. Oznaczenie Fine określa wino marsala, które dojrzewa 1 rok, tak jest w przypadku Pellegrino IP Marsala Fine DOC. Można spotkać również wino marsala z oznaczeniem Superior, wówczas wino dojrzewa 2 lata. Marsala wino Superior Reserve dojrzewa ponad 4 lata. Oznaczenie Vergin mówi o tym, że wino Marsala dojrzewało 5 lat i jest wytrawne. Spotkać można również wino Marsala Vergin wytrawne, które dojrzewa ponad 10 lat. Szeroki wachlarz rodzajów win Marsala wyjaśnia dużą rozpiętość cen win Marsala.

Wino marsla w smaku jest przyjemne, gęste i skoncentrowane z długim finiszem, w którym wyczujemy wanilię i aromaty orzecha włoskiego. Poza aromatmi wanilii i orzecha inne dominujące nuty to duszone morele, tamardynowiec, brązowy cukier, miód. Wino marsala Fine I.P DOC 12 miesięcy spędziło w beczce stąd pojawiają się aromaty beczkowe.

Słodka marsala sprawdzi się w słodkich sosach do wieprzowiny i kurczaka oraz w deserach typu zabajane. Doskonale łączy się z każdą formą czekoladowych wariacji.

8-10°C TEMP. PODANIA
Gotowe do picia wiek
12 leżakowanie
Carlo Pellegrino & C. S.P.A. producent

Charakterystyka Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C.

Słodkie jak miód smak
Owoce i minerały aromat
Gotowe gładkość
Średnie budowa

Oceny użytkowników o: Pellegrino I.P. Marsala Fine D.O.C.

Każda opinia ułatwia wybór właściwego wina Tobie i innym Klientom
5ocena
24.11.2022

Dodałam je do tiramisu w zastępstwie amaretto, i niestety poległo

6ocena
14.06.2022

Niestety po zmianie butelki i etykiety wino nie smakuje już tak samo. Sama butelka nie jest korkowania, jest z nakrętką. Warto zmienić zdjęcie butelki z winem na aktualne.

9ocena
06.04.2022

Bardzo dobre wino wzmacniane, wyczuwalny miód oraz posmak beczki. Dobre na zimowe wieczory tej wiosny.

8ocena
27.12.2021

Bardzo dobre w smaku idealne do potraw

8ocena
11.10.2019

Polecam delikatną słodycz i lekko wyczuwalny smak orzechów...

8ocena
11.10.2019

Bardzo dobre sycylijskie wino, o przyjemnej delikatnej słodyczy. W smaku przypomina troszkę porto, czy też orzechówkę. Nie jest takie słodkie jak Pellegrino Rubino Dolce i dużo od niego delikatniejsze. Dla mnie 8/10. Polecam!

19.04.2018

Kolejne dobre wino Pellegrino, polecam

13.12.2017

Faktycznie wino z długim finiszem ale finisz jakby nagle się ucinał bo na podniebieniu pozostaje lekkie szczypanie i smak podobny do orzechówki. Ale jak dla mnie za mocne i za ciężkie, brakuje mu lekkości i delikatności. Ode mnie 5 pkt.

5ocena
24.02.2016

Zawiodłam się niestety na tym winie. Jest zbyt ciężkie, mdłe, cierpkie na języku, aż momentami trudne do przełknięcia. Wolę inne wina wzmacnianie, choćby Pellegrino Moscato Sicilia I.G.T.

7ocena
02.09.2013

Póki co jeszcze nie zawiodłem się na winach od Pellegrino. Jeśli chodzi o białe wina słodkie to wzorem jest dla mnie Moscato Sicilia, dlatego każde kolejne wino z nim porównuje. To wino jest delikatne w zapachu, jest lekko słodkie i mało owocowe (dla mnie za mało), a 12 miesięcy w beczce sprawia, że słodycz przechodzi w goryczkę, która dla mnie jednak za bardzo dominuje. Najbardziej czuć posmak miodu i beczki, który utrzymuje się długo w ustach. Nie jest to wada a osobliwa cecha, dzięki czemu wino ma swój oryginalny charakter. Wino mi bardzo smakowało, ale klasyfikuje je niżej niż wcześniej wspomniane Moscato.

6ocena
22.11.2011

No cóż tak się złożyło ,że otwarte pareę dni po degustacji win Pellegrino i po Marsali Superiore Oro Bianco,czy Vergine Soleras to to wypada blado.Ode mnie 6 .Raz wypić i zapomnieć za 30 są lepsze pozycje.

7ocena
15.11.2010

Wino dobre, ale na pewno nie rewelacyjne. Słodkie, mocne; jednak moim zdaniem lepiej dopłacić 10zł i kupić Pellegrino Oro Dolce Marsala Superiore D.O.C., które wykazuje się o wiele większą złożonością smaku.