Jakie wino wybrać do steka
Porady
31.05.2022

Jakie wino wybrać do steka

Maria Kuziela
Maria Kuziela

10/10

Niedawno zaczął się ma, a co za tym idzie… oczywiście także grill! Często zadajemy sobie pytanie w jaki sposób dopasować wino do steka. W każdym kraju mięso na steka różni się od siebie tak jak i jego dodatki. Do kieliszka powinniśmy wybrać to wino czerwone, które ze względu na swoje garbniki idealnie łączy się z tłuszczem.

W Argentynie, stolicy steków pije się wino ze szczepu Malbec. Argentyńczycy przykładają uwagę do obróbki mięsa. Takiego steka nie robi się na patelni, ale grilluje nad żarem ognia, przez co mięso jest bardziej soczyste. Malbec posiada aromat śliwek i dymu oraz zrównoważone taniny. Argentyńczycy podają sos Chimichurri do steka na bazie oliwy, czosnku, świeżej kolendry oraz chili, który świetnie dopełnia całe danie. Amerykański BBQ charakteryzuje się tym, że mięso grilluje się pod przykrywą i jest dłuższy czas i mniejsza temperatura pieczenia. Mięso również nie znajduje się bezpośrednio nad ogniem tylko w bocznej komorze, przez co mięso jest bardziej miękkie i ma więcej aromatu dymu. Do typowego amerykańskiego steka najlepiej podać beczkowany Cabernet Sauvignon.

Wśród włoskich win do steka idealnie sprawdzi się toskańskie Chianti, które ma wyraźne taniny i dobrze wyczuwalny owoc. Jeśli z dodatków do steka wybierzemy pomidory to warto sięgnąć po szczep Sangiovese. Na pewno będzie pasować szczep Nebbiolo czyli Barolo i Barbaresco, a także supertoskany, nie zapominając o sycylijskim Syrah. Miłośnicy win francuskich mają szeroki wybór win ze szczepu Cabernet Sauvignon, sięgnijmy wtedy po wino z Bordeaux. Nie zapomnijmy również o Hiszpanii, która również oferuje wiele win pasujących do tego dania. Z Hiszpanii będą pasowały wina ze szczepów Syrah, Mourverde lub Tempranillo – pełne struktury i siły. Hiszpanie polecają Gran Reserva z Riojy, wino krzepkie, długo dojrzewające i bardzo atrakcyjne dla osób lubiących steki. Jeśli jednak jeszcze się nie zdecydowałeś na wybór to na koniec pozostawiam australijski Syrah - pieprzny, wyrazisty w smaku i intensywny.

Na koniec zostawiam przepis na steka i sos BBQ do niego:

Wybierz ulubiony kawałek wołowiny. Mięso powinno się wyciągnąć z lodówki na 30-60 minut, aby miał temperaturę pokojową. Ja lubię stopień wysmażenia medium rare, smażę go około 1,5 min z każdej strony. Robię to na patelni grillowej. Steka warto doprawić solą gruboziarnistą, czosnkiem i świeżym rozmarynem. Do przewracania steka najlepiej używać szczypiec, a nie widelca który narusza strukturę mięsa przez co wyciekają z niego soki. Po usmażeniu dajmy mu jeszcze kilka minut na odpoczynek i dopiero pokrójmy mięso na kawałki.

Składniki na sos BBQ:

  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 300g śliwek suszonych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki w proszku
  • Sól i pierz do smaku

Białą cebulkę kroimy na kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 30 min. Do sosu można dodać odrobinę ulubionego czerwonego wina do podkręcenia smaku. Jak śliwki zmiękną wszystko miksujemy i sos gotowy. Sos jest bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno.