Jakie wino do makaronu – carbonara
Porady
31.05.2022

Jakie wino do makaronu – carbonara

Maria Kuziela
Maria Kuziela

10/10

Jest wiele historii na temat makaronu carbonara. Wiemy na pewno, że pochodzi z Włoch i jest przygotowywany z jajek, boczku lub pancetty, twardego sera typu pecorino lub parmezanu.

Jedna ze słynnych historii mówi, że górnicy wydobywający węgiel w kopalni nie mogli zabierać ze sobą zbyt wielkiej ilości świeżego jedzenia, zabierali zatem ze sobą makaron, jajka, suszony boczek i wodę z gotowania makaronu. Stąd właśnie wziął się makaron carbonara. Uwielbiany na całym świecie za swoją prostotę i kremowy smak.

Jakie wino idealnie sprawdzi się do takiego dania?

Do makaronu na bazie jajek lub śmietany będziemy szukać białego wina. Idealnym połączeniem będzie wino ze szczepu Chardonnay, zwłaszcza takie które spędziło trochę czasu w beczce. Takie wino będzie kremowe i doskonale się połączy z kremowym sosem na bazie jajek. Zastosować też możemy najstarszą znaną zasadę parowania czyli wybór lokalnego wina z miejsca, skąd pochodzi danie. A ponieważ za Carbonarę odpowiedzialni są Włosi, to z włoskich białych win możemy pokusić się o butelkę Pinot Grigio czy Trebbiano. A przed posiłkiem… prosecco na pobudzenie kubków smakowych!

Klasyczny przepis na makaron carbonara:

  • 250g makaronu spaghetti
  • 70g tartego sera parmigiano regiano lub pecorino
  • 3 żółtka i 1 całe jajko
  • 200g pancetty lub surowego boczku
  • ½ szklanki wody z gotowania

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni bez dodawania tłuszczu. Boczek zawiera sporo tłuszczu, który wytopi się na patelni. Wrzuć do tego ugotowany makaron. Żółtka i jajko wymieszaj razem z serem, wodę dodaj do makaronu i potem masę jajeczną, mieszaj energicznie aby nie ścieło jajko. Do makaronu na koniec dodaj sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz soli do smaku. I gotowe!

Ja robiąc carbonarę używam dodatkowo cebulki i czosnku oraz słodkiej śmietanki, które wzbogacają smak.

A Wy, jaką Carbonarę robicie w domu?