Niemcy

0/10

Wina niemieckie w zdecydowanej większości, to najbardziej cenione wina białe, wyróżniające się lekkością, świeżością, dużą harmonią smakową i stosunkowo niską zawartością alkoholu oraz często niezwykle bogatym aromatem.

Mniej cenione są wina czerwone, z natury potrzebujące większej ilości słońca – choć w ostatnich latach wyraźnie się to zmienia. W Niemczech wyrabia się także dobre wina musujące (Sekt). Pomimo niezbyt sprzyjającego klimatu i niewielkiej – w stosunku do powierzchni kraju – produkcji, wina niemieckie coraz częściej – zwłaszcza w ostatnich latach, gdy wyrabia się coraz więcej win wytrawnych – zaliczane są do najlepszych na świecie. Jakość win zasługuje tym bardziej na szacunek, zważywszy na fakt, iż przeciętna wydajność winnic wynosi tutaj 100 hl/ha, a mimo to aż 95% win niemieckich jest klasyfikowana jako wina jakościowe. Zasługa to głównie niemieckich ośrodków naukowych, jak choćby najlepszy na świecie instytut w Geisenheim.

Lista regionów:
Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen