Sardynia

0/10

Ciągle pożądana i ciągle nie odkryta dla większości konsumentów wina. Leżąca nieco na uboczu, otoczona Morzem Śródziemnym, w swoich skalistych winnicach schowanych w górzystym krajobrazie.

Największą uwagę przywiązuje do dwóch wiodących odmian: rześkiej białej Vermentino i owocowo-korzennej czerwonej Cannonau, która jak twierdzą Sardyńczycy, jest protoplastą kontynentalnego Grenache. Innymi ciekawymi szczepami rosnącymi na wyspie są Carignano del Sulcis i Monica wśród czerwonych, oraz Malvasia i Moscato wśród białych. Różnorodność win jest wręcz zdumiewająca. Od wytrawnego do szpiku, mineralnego Vermentino, miękkich i owocowych Monica i Cannonau, aż po słodkie jak miód Moscato i Malvasia. Największym oryginałem lokalnego winiarstwa jest Vernaccia di Tristano, produkowana w sposób podobny do Sherry, oferuje wysoki poziom alkoholu, mocno utlenione aromaty i kremową konsystencję. Warto spróbować!