Australia
Wiedza o winie
20.07.2013

Australia

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Australia tak bardzo kojarzy się z Nowym Światem, że właściwie odruchowo tutejsze winiarstwo zalicza się do tej samej grupy, co wyroby kalifornijskie.

Jednak już pierwsze dni pobytu na tym kontynencie pokazują, że jest to spore uproszczenie. W Australii dominują gigantyczne koncerny, choć jest i miejsce dla małych firm. W przeciwieństwie do Kalifornii, nie jest to miejsce pełne zamętu, pośpiechu i ducha rywalizacji. Życie toczy się tu leniwie i spokojnie, jak ruchy misia koala. Największą siłą winiarstwa australijskiego jest bez wątpienia jego nowoczesność i prostota. Niemal całość produkcji przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe (określane często mianem „przyjaznych dla konsumenta”). Wytwarza się je z najbardziej znanych światowych szczepów winogron przy zastosowaniu nowoczesnych urządzeń, na stałym niemal poziomie – roczniki mają tu znaczenie drugorzędne. Australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych odmian, uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie. Etykiety, na których znajdziemy odmianę Shiraz to dziś synonim klasycznego wina z Australii.

Lista regionów:
Barossa Valley, Padthaway, South Australia, South Eastern Australia.