
Menu na Halloween
0/10
Psikusy wyczerpują nawet najbardziej zatwardziałe gobliny, strzygi i ghule. Dlatego ułożyliśmy mały zestaw dań na Halloween, nie zapominając o winach i obowiązkowym deserze.
Rozgrzewające, smakowite i praktyczne, bo wykorzystują dyniowe pozostałości po halloweenowych pracach ręcznych.
Przysmak Ghula (Zupa dyniowa z curry)
Wina: Sangiovese, Chianti
Składniki:
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mielonego curry
- 950 ml bulionu warzywnego
- 820 gr dyni z puszki
- 1355 ml śmietany half-and-half, czyli mieszanki mleka z kremówką w równych proporcjach (pół na pół)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190
- Piecz pestki dyni około 10 minut albo aż zaczną brązowieć.
- Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i curry i mieszaj aż powstanie gładki sos. Podgrzewaj aż do zagotowania.
- Stopniowo dodawaj bulion warzywny, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje.
- Dodaj dynię i śmietanę. Przypraw sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem.
- Zagotuj i przed podaniem udekoruj upieczonymi pestkami dyni.
Makaron Strzygi (z dynią i świeżymi ziołami)
Wina: Viognier, Pinot Gris
Składniki:
- 230 gr rigatoni albo innego rurkowatego makaronu
- 1 łyżeczka oliwy extra virgin
- 1 średnia cebula, grubo pokrojona
- 25 gr brązowego cukru
- 1 dynia hokkaido albo inna niewielka dynia albo kabaczek
- 470 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki świeżego tymianku; można też użyć szałwii, ale wtedy zmniejszamy ilość
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Świeżo starty ser pecorino albo parmezan
Przygotowanie:
- Obierz dynię (kabaczka), usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
- W czasie, kiedy makaron się gotuje, podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty aż zmięknie. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj i gotuj aż się całkowicie rozpuści.
- Dodaj dynię i bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, a dynia zmięknie, dodaj cynamon, sok cytrynowy, tymianek i przypraw solą i pieprzem.
- Dodaj sos do odcedzonego makaronu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
- Podawaj z kawałkiem parmezanu i tarką.
Słodki Ząbek Goblina (Tarta gruszkowo-serowa)
Składniki na 8-10 porcji:
- 170 gr świeżego koziego sera (w temperaturze pokojowej)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 25 gr orzeszków pinii
- 1 gotowy spód do tarty
- 2 gruszki Comice albo bardzo dojrzałe gruszki Bosc (muszą być bardzo słodkie), pokrojone na 3-milimetrowe plastry
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki ozdobnego cukru albo pokruszone kostki cukru
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190°, kratkę umieść na środkowym poziomie.
- Ubij ser, jajko, cukier i wanilię aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj orzeszki pinii i wymieszaj. Wylej masę na gotowy spód tarty i równomiernie rozsmaruj.
- Układaj plasterki gruszki wachlarzowato – tak, by lekko na siebie zachodziły, zaczynając wokół brzegu tarty aż do środka. Posmaruj plasterki roztopionym masłem i posyp cukrem.
- Piecz tartę 35 do 45 minut, aż brzegi będą złote, a gruszka zmięknie i zbrązowieje na krawędziach.
Źródło: nasze-wina.pl
Komentarze