Menu na Halloween
Porady
29.10.2013

Menu na Halloween

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Psikusy wyczerpują nawet najbardziej zatwardziałe gobliny, strzygi i ghule. Dlatego ułożyliśmy mały zestaw dań na Halloween, nie zapominając o winach i obowiązkowym deserze. 

Rozgrzewające, smakowite i praktyczne, bo wykorzystują dyniowe pozostałości po halloweenowych pracach ręcznych.

Przysmak Ghula (Zupa dyniowa z curry)

Wina: Sangiovese, Chianti

Składniki:

  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mielonego curry
  • 950 ml bulionu warzywnego
  • 820 gr dyni z puszki
  • 1355 ml śmietany half-and-half, czyli mieszanki mleka z kremówką w równych proporcjach (pół na pół)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190
  2. Piecz pestki dyni około 10 minut albo aż zaczną brązowieć.
  3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i curry i mieszaj aż powstanie gładki sos. Podgrzewaj aż do zagotowania.
  4. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje.
  5. Dodaj dynię i śmietanę. Przypraw sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem.
  6. Zagotuj i przed podaniem udekoruj upieczonymi pestkami dyni.

Makaron Strzygi (z dynią i świeżymi ziołami)

Wina: Viognier, Pinot Gris

Składniki:

  • 230 gr rigatoni albo innego rurkowatego makaronu
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin
  • 1 średnia cebula, grubo pokrojona
  • 25 gr brązowego cukru
  • 1 dynia hokkaido albo inna niewielka dynia albo kabaczek
  • 470 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku; można też użyć szałwii, ale wtedy zmniejszamy ilość
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Świeżo starty ser pecorino albo parmezan

Przygotowanie:

  1. Obierz dynię (kabaczka), usuń pestki i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  3. W czasie, kiedy makaron się gotuje, podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty aż zmięknie. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj i gotuj aż się całkowicie rozpuści.
  4. Dodaj dynię i bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, a dynia zmięknie, dodaj cynamon, sok cytrynowy, tymianek i przypraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj sos do odcedzonego makaronu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
  6. Podawaj z kawałkiem parmezanu i tarką.

Słodki Ząbek Goblina (Tarta gruszkowo-serowa)

Wina deserowe: Tokaj, Moscat

Składniki na 8-10 porcji:

  • 170 gr świeżego koziego sera (w temperaturze pokojowej)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 25 gr orzeszków pinii
  • 1 gotowy spód do tarty
  • 2 gruszki Comice albo bardzo dojrzałe gruszki Bosc (muszą być bardzo słodkie), pokrojone na 3-milimetrowe plastry
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki ozdobnego cukru albo pokruszone kostki cukru

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°, kratkę umieść na środkowym poziomie.
  2. Ubij ser, jajko, cukier i wanilię aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj orzeszki pinii i wymieszaj. Wylej masę na gotowy spód tarty i równomiernie rozsmaruj.
  3. Układaj plasterki gruszki wachlarzowato – tak, by lekko na siebie zachodziły, zaczynając wokół brzegu tarty aż do środka. Posmaruj plasterki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  4. Piecz tartę 35 do 45 minut, aż brzegi będą złote, a gruszka zmięknie i zbrązowieje na krawędziach.

Źródło: nasze-wina.pl