5 rzeczy o Tempranillo
Wiedza o winie
30.10.2013

5 rzeczy o Tempranillo

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Poznaj jeden z najpopualrniejszych szczepów. Tempranillo – najważniejsza czerwona odmiana winorośli w Hiszpanii. Nazwa jest zdrobnieniem hiszpańskiego słowa temprano = „wczesny”.

Charakteryzują się głęboko czerwonym kolorem, aromatem kojarzącym się z przyprawami i dobrą zdolnością starzenia.

Pochodzenie

Historia szczepu Tempranillo jest nadal dość niejasna. Po wypędzeniu Maurów w regionie Rioja ich miejsce zajęli cystersi, którzy posadzili tam pierwsze krzewy. Wymiana doświadczeń pomiędzy osadnikami w Rioja i francuskimi mnichami zapoczątkowały trwającą do dziś historię Tempranillo. Nazwa jest zdrobnieniem wyrazu temprano - wczesny, gdyż grona Tempranillo dojrzewają wcześniej niż inne.

Charakterystyka

Wcześnie wypuszcza pędy, co czyni ją bardzo wrażliwą na jesienne przymrozki. Gruba skórka i zwarty kształ. Sporo win, głównie z Ribera del Duero, z uwagi na wysokie taniny bywa określane jako produkt uboczny produkcji tartaku. Często aromatach można odnaleźć nuty wiśni, bakalii, śliwek, czerwonych owoców i jagód (po starzeniu), a w mniejszym stopniu liści tytoniu, tabaki, przypraw, skóry, lukrecji i gorzkiej czekolady.

Uprawy

Hiszpania, Portugalia, Francja, Meksyk, Nowa Zelandia, RPA, USA, Australia, Turcja, Kanada oraz kraje Ameryki Południowej.

Z czym łączyć

Dobrze komponuje się ze stekami, potrawami z grilla i mięsami w ciężkich sosach. Tempranillo niejedno ma imię... tinta del país, aragonés, tinto fino, tinta roriz, aragones lub aragonez, cencibel, tinto fino i tinta de toro, ull de llebre, ew. ojo de liebre („oko zająca”), verdiell, tempranilla, aldepenas, aragonez da ferra, aragonez de elvas, arganda, arinto tinto, cencibera, chinchillana (Estremadura), chinchillano, chinchilyano, cupani, escobera (Extremadura, Ameryka Płd.), garnacho fono (Ameryka Płd.), grenache de logrono, jacibiera (La Mancha, Ameryka Płd.), jacivera, juan garcia, negra de mesa, olho de lebre, tempranillo de la rioja, tempranillo de perralta, tempranillo de rioja, tempranillo de rioza, tinta aragones, tinta de santiago, tinta de toro, tinta do inacio, tinta monteira, tinta monteiro, tinta roriz da penajola, tinta santiago, tinto aragon, tinto aragonez, tinto de la ribera, tinto de madrid (Toledo, Kantabria, Salamanka, Soria, Valladolid, Madryt), tinto de rioja, tinto madrid, tinto ribiera, tinto riojano, valdepenas (także w Kalifornii), vid de aranda (Burgos)


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.