Jakie wino do krewetek?
Wino i jedzenie
28.09.2021

Jakie wino do krewetek?

Autor posta Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

10/10

Krewetki cenimy za ich niezwykle delikatny smak, dlatego wybierając wino chcemy go podkreślić, a nie zdominować. Jakie wino do krewetek? Białe wino ze względu na swój delikatny smak, mineralność, rześkość i wyraźne cytrynowe nuty sprawdzi się idealnie. 

Poza winami białymi idealnym towarzystwem do krewetek są wina różowe. Jednak aby dylemat: "krewetki jakie wino?" - nie spędzał Wam snu z powiek warto poznać jeszcze kilka pomocnych i praktycznych rad Eksperta Winezja.pl, które w smakowity sposób pomogą zdecydować jakie wino do krewetek sprawdzi się najlepiej.

Jak z innym daniami kluczem do sukcesu jest zwrócenie uwagi na sposób przyrządzenia krewetek. Często to użyte przyprawy, sosy i dodatki decydują o wyborze wina. Inne wino wybierzemy do delikatnych, smażonych na maśle lub gotowanych krewetek, a inne do tajskiego ostrego curry z krewetkami lub łagodniejszego indyjskiego curry.

Jakie wino do krewetek na wakacjach?

Krewetki to danie sezonowe, podawane lokalnie warto więc kierować się zasadą im prościej tym lepiej, łącząc je z winami popularnymi w regionie gdzie są serwowane. Świeże, gotowane krewetki we Francji pysznie uzupełni Muscadet z Doliny Loary (polecamy Sevre et Maine Sur Lie!) lub mineralny Chablis, np. od znanego producenta Josepha Drouhina w wersji Petit Chablis. Portugalskie dania łączmy z Vinho Verde, a krewetki degustowane we Włoszech z białym wytrawnym winem na bazie szczepu Pinot Grigio, a nawet z Prosecco. Jeśli jednak zostaną one podane z sosem pomidorowym możemy pokusić się nawet o kieliszek dobrego czerwonego wytrawnego wina. Znana wszystkim hiszpańska paella z krewetkami oraz owocami morza często zawiera dodatkowo chorizo, ziele angielskie, czosnek i szafran, które nadają jej wyraźny, dość ostry smak. Warto połączyć ją z różowymi winami z regionu Rioja lub Navarra.

Jakie wino do krewetek ostrych i orientalnych?

Ostre krewetki z papryczką chilli lub piri-piri należy połączyć z nutą słodyczy. Bardzo dobrze sprawdzi się szczep Riesling. Ogólnie do dań ostrych i orientalnych warto dobierać wina ze słodkimi nutami, gdyż słodycz bardzo dobrze równoważy ostrość. Szczep Riesling w odsłonie półsłodkiej lub półwytrawnej sprawdza się w takim połączeniu doskonale. Doskonałym wyborem będzie tu Kendermanns KabinetKrewetki w odsłonie orientalnej warto podawać również z francuskimi, alzackim winami białymi.

Jakie wino do krewetek smażonych na patelni?

Krewetki smażone na patelni z masłem i czosnkiem warto podać z lampką wina Chardonnay. Aromaty brzoskwiń, gruszek, jabłek i cytryn, z ananasem i wanilią w tle pięknie zgrają się z daniem. A zarówno krewetki jak i Chardonnay kochają maślane, kremowe nuty.

Jakie wino do sałatki z krewetkami?

Natomiast krewetki w lżejszej formie, smażone na ruszcie i podane na sałacie z dodatkami mango i sosu np. vinegret będą smakować doskonale w połączeniu z wyraźnym białym wytrawnym Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Ten biały wytrawny szczep emanuje niezwykłymi aromatami i rześkim charakterem. W kieliszku urzeka słomkową barwą z zielonkawymi refleksami. Na palecie owoców dominują nuty cytrusowe, tropikalne - grejpfrut, mandarynka czy morele. Na podniebieniu wino jest przyjemne, lekkie, z lekko zarysowaną mineralnością, która idealne współgra z owocowych charakterem wina. Wszystko to sprawia, że to doskonałe wino do dań opartych na rybach i owocach morza, a także do lekkich sałatek i przekąsek. Przy szczepie Sauvignon Blanc warto wspomnieć, że czosnek to idealne połączenie. Decydując się na krewetki w towarzystwie czosnku zawsze trafimy w dziesiątkę wybierając Sauvignon Blanc. Kochają go krewetki i owoce morza

Jakie wino do krewetek nieobranych, łączonych z innymi owocami morza i skorupiakami?

Wino chablis to doskonały wybór dla krewetek łączonych z innymi owocami morza, w tym ze skorupiakami. Zasadą jest to aby wino było świeże, mineralne o dość wysokiej kwasowości i lekko słonych nutach, które idealnie wpasują się w naturalną słoność owoców morza. Nieobrane krewetki czy inne owoce morza są często składnikiem różnych sosów np. Indyjskiego Curry. Pancerz ze skorupiaków zawiera bardzo dużo aromatu i smaku, więc warto go obrać podczas konsumpcji. 

Jakie wino do krewetek z makaronem?

Wybierając wino do krewetek z makaronem pamiętajmy, że jeśli makaron podajemy z sosem pomidorowym to warto sięgnąć po czerwone wytrawne wino włoskie np. Sangiovese albo wino różowe np. z Prowansji. Jeśli sos jest kremowy sięgnijmy po bardziej krągłe wino np. Soave, Chanin Blanc lub Chablis. Gdy w smaku dominuje czosnek pamiętajmy o Sauvignon Blanc, a nawet włoskim Pinot Grigio. Dodajmy do makaronu z krewetkami świeże zioła, a na pewno razem z nim zachwyci nas Vinho Verde. Krewetki jako jeden z wielu rodzajów owoców morza jest wykorzystywana do potraw z kuchni Azjatyckiej. Kuchnia Azjatycka jest bogata w różnego rodzaju makarony ryżowe, sojowe z dodatkiem sosu sojowego z którym podaje się krewetki i owoce morza oraz różnego rodzaju orientalne dodatki warzywne i mięsne.

Jakie wino do krewetek z Grilla?

Krewetki z grilla to dobry pomysł na zaskoczenie swoich gości. Delikatna a zarazem chrupiąca krewetka świetnie uzupełni menu dań z grilla. Taką krewetkę możemy nabić na patyk do szaszłyka razem z kiełbaską chorizo, skropić cytryną i podać dość aromatyczne wino ze szczepu Riesling, które przełamie ostrość kiełbaski. Krewetki można również zamarynować w sosie sweet-chili dorzucić trochę świeżej kolendry i przypiec na grillu. Do krewetek z grilla możemy podać Chardonnay, ale świeże i cytrusowe bez dominujących aromatów beczki. Na tropikalnych wyspach krewetki, ananas i sos hawajski to częste połączenie, Można również pokusić się o różowe lekkie wino.

Jakie różowe wino do krewetek?

Latem na lekki lunch na świeżym powietrzu warto sięgnąć po wino różowe, efekt będzie uroczy nie tylko ze względu na doskonałe połączenie kolorystyczne. Starajmy się jednak łączyć wino różowe z delikatniejszymi makaronami

Krewetki jakie wino – dylemat rozwiązany!

Zapamiętajcie kilka ww. rad sommeliera Winezja.pl, a szybko znajdziecie odpowiedź na pytanie: Jakie wino do krewetek? Miło zaskoczycie swoje kubki smakowe i Waszych pełnoletnich gości.

Dodatkowo dzielimy się z Wami nie tylko radami, ale również przepisem na bazie krewetek duszonych w winie i dodatkiem czosnku, który podkręci ich smak. To danie można serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Dodatkowo, zaletą potrawy jest to, że przygotowuje się ją zaledwie w 10 minut i można ją jeść palcami! Nie zapomnijmy dobrać jeszcze do tego najlepszego wina! Smacznego!

Składniki:

  • 300g krewetek świeżych lub gotowanych krewetek
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku - czosnek jest wymarzonym partnerem 
  • szczypta świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 ml wina białego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nim przejdziemy do smażenia pamiętajmy o obraniu krewetek, co ułatwi nam późniejszą konsumpcję. Na rozgrzanej patelni wlewamy oliwę. W pierwszej kolejności wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, imbir oraz czosnek. Gdy zacznie wydzielać się aromat dodajemy obrane krewetki i smażymy przez 1 minutę.

Podlewamy białym winem. Do krewetek wymarzonym partnerem będzie wino białe Sauvignon Blanc, Riesling lub Chardonnay i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy na mały ogień i dusimy całość 4 minuty. Wykładamy na głębokim talerzu lub miseczce – razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz lekko solimy i pieprzymy. Dobrym pomysłem jest użycie odrobiny sosu sojowego zamiast soli. Podajemy ze świeżym pieczywem, który najlepiej maczać w sosie. Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje.

Jako mały dodatek wrzucamy również przepis na krewetki w sosie pomidorowym z makaronem.

Składniki:

  • 2-3 pomidory lub passata pomidorowa
  • 350g krewetek – warto rozejrzeć się za świeżymi krewetkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu np. Tagiatelle

Przepis:

Zanim przejdziemy do smażenia, pierwszej kolejności obieramy krewetki, czosnek, cebulę i papryczkę chili drobno kroimy. Następnie boczek kroimy w słupki. Jeżeli wybieramy świeże pomidory to parzymy je przez 30 sekund we wrzątku i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy najpierw boczek, dodajemy kolejno cebulkę, czosnek, chili i krewetki. Na koniec dodajemy pomidory oraz zalewamy czerwonym winem i redukujemy. Makaron gotujemy i wrzucamy go gorącego sosu i skręcamy na mały ogień. Wszystko razem łączymy doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką z pietruszki. Jeśli ktoś lubi można użyć twardego sera typu parmezan i gotowe! Smacznego!


Powiązane artykuły