Jak wybrać wino do sałatki?
Wino i jedzenie
03.11.2021

Jak wybrać wino do sałatki?

Maria Kuziela
Maria Kuziela

10/10

Każda sałatka ma swój indywidualny charakter i różne dodatki. Możemy po krótce podzielić najważniejsze zasady którymi powinniśmy się kierować przy wyborze wina do sałatki. Powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na składniki, ale także na przeważające smaki.

Z poniższego artykułu dowiesz się jak łączyć wina z sałatkami, w których przeważa jeden ze smaków oraz poznasz winne propozycje do konkretnych pozycji.

Smak kwaśny

Smaki kwaśne na przykład sosy na bazie octu winnego, soku z cytryny lubią się z winami o ładnie zaznaczonej kwasowości. Wzajemne przeplatywanie kwaśnego smaku uwypukli aromaty wina i złagodzi jego smak. Jeśli dobralibyśmy do takiej sałatki wino o niskiej kwasowości to aromaty stały by się płaskie, aczkolwiek jeszcze do akceptacji. Jeśli w sałatce pojawią się słodkie smaki to najlepiej wybierać te wina które mają w sobie lekką nutę słodyczy są to np. Riesling, Gewurztraminer, Viognier. Niektóre liście sałat mają ostry i goryczkowaty smak, wtedy unikajmy win, które są płaskie w smaku i też nie podawajmy tych, które mają w sobie taniny bo mogą jeszcze bardziej uwydatnić nieprzyjemny smak goryczy. Przy takich smakach sprawdzą się włoskie wina takie jak Pinot Grigio, Malvasia Bianca, Vermentino.

Smak słony

Jeśli w sałatce najbardziej uwydatniają się słone smaki które są największymi przeciwnikami wina to potrzebujemy czegoś co przełamie ten smak. Doskonałym posunięciem będzie wtedy podanie wina o wyższej kwasowości i też zawierającego cukier resztkowy czyli podobnie jak przy smaku kwaśnym będzie to Riesling, Viognier, Gewurztraminer.

Sałatki kremowe

Na koniec zostaje nam kremowość sałatki, która potrzebuje wina dobrze zbudowanego z aromatami beczkowymi, na przykład Chardonnay. Oczywiście za kremowością idą aromaty masła, wtedy idealne będą bąbelki takie jak w szampanach czy Prosecco i Cava. Musimy pamiętać, że w przypadku wybrania sałatki w którym dominuje jakiś smak, dobieramy wino konkretnie pod niego.

Wybór wina do sałatki

Jeśli już znamy tych kilka zasad kierowania się jak wybrać idealne wino do sałatki, z pewnością już każdy sobie z tym poradzi, a jeśli nie to zapraszamy do kontaktu. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na sałatki które są znane na całym świecie i są proste w przygotowaniu.

Sałatka Cezar

Sałatka która za każdym razem robi furorę i każdemu pasuje. Wystarczy kupić sałatę rzymską, upiec grzanki i przygotować szybki sos na bazie majonezu, anchovies, czosnku, parmezanu i sos worcestershire.
Nasza propozycja: Woodhaven Chardonnay

Sałatka Grecka

Co osoba to ma inny styl tej sałatki i z różnymi dodatkami podaje. Najważniejsza w tej sałatce jest dobra grecka feta i świeże chrupiące warzywa.
Nasza propozycja: Oreinos Helios Red Peloponnese IGP

Sałatka Caprese

Słynna prosta sałatka składająca się ze świeżych pomidorów obranych ze skórki, sera mozzarella lub burrata i sosu pesto (bazylia, orzechy pinii, czosnek i dobra oliwa).
Nasza propozycja: Castellani Burchino Chianti Superiore D.O.C.G.

Sałatka Nicejska

Sałatka jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Francji, składa się między innymi z tuńczyka, oliwek, fasolki szparagowej oraz jajka i sosu vinegrett.
Nasza propozycja: Gayda T’Air D’Oc Sauvignon Blanc IGP

Carpaccio z buraka z kozim serem

Dość nietypowe połączenie koziego sera, pieczonych buraków, orzechów włoskich i sosu na bazie miodu, idealna sałatka do połączenia z czerwonym winem.
Nasza propozycja: Drouhin Laforet Pinot Noir Bourgogne A.O.C.

Sałatka do wina półsłodkiego

Szybka i smaczna sałatka z roszponki, marynowanej gruszki, prażonych orzechów włoskich, sera pleśniowego z lekkim dresingiem miodowym.
Nasza propozycja: Winiarnia Zamojska Gruszka