Wino grzane - przepisy na grzańca na długie, zimowe wieczory!
Wino i jedzenie
08.11.2021

Wino grzane - przepisy na grzańca na długie, zimowe wieczory!

Agata Kaniewska
Agata Kaniewska

10/10

Wino grzane, czyli trunek rozgrzewająco rozweselający idealny na jesienno-zimowe popołudnie. Okres jesienno-zimowy kojarzy się właśnie z kubkiem grzanego wina pitym na przykład podczas spaceru po Jarmarku Świątecznym.

W tym artykule dowiesz się jakie wina wybierać do grzańca, jak zrobić grzane wino oraz jak w jaki sposób podawać. Sprawdź też naszą listę winnych, grzanych przepisów.

Jakie wino do grzańca?

Wino grzane kojarzy się w głównej mierze z winem czerwonym. Najlepiej, aby było to wino ze szczepu Tempranillo, Pinot Noir czy Merlot. Odmiany te posiadając w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy co dodatkowo działa prozdrowotnie. Nie jest jednak powiedziane, iż dobry grzaniec powstanie jedynie z podanych wyżej szczepów, bądź tylko z wina czerwonego. Do grzanego wina możemy również użyć odmiany białej, jednak grzaniec wyjdzie wtedy mniej aromatyczny.

W wyborze wina kierujmy się swoimi preferencjami smakowymi. Jeśli wybierzemy wino wytrwane, możemy osłodzić je podczas podgrzewania miodem, jeśli natomiast wybierzemy wino bardziej słodkie, dodatek w postaci miodu będzie już zbędny. Przy wyborze wina do grzańca, najlepiej nie wybierać wina z wysokiej półki. W zupełności wystarczy wino w granicach 20-30 zł.

Wino grzane, to nie tylko czerwone wino. Chociaż w większości przypadków tradycyjny grzaniec powstaje z wina czerwonego, warto również spróbować wina białego a nawet cydru. Pamiętać jednak należy, iż białe wino jest subtelniejsze i podczas przyrządzania grzańca straci swoje smaki. Przygotowując grzaniec z wina białego, należy pamiętać o tym, aby dobrze go przyprawić. Podobnie jak w przypadku win czerwonych, grzaniec nie wymaga aby przygotować go z wina z wyższej półki, wręcz przeciwnie. Wino podczas przyrządzania traci swoje właściwości, nie warto więc korzystać wtedy z butelek w wysokich cenach.

Jak zrobić grzane wino?

Bardzo ważne jest aby podczas przygotowywania grzańca wino podgrzewać a nie gotować. Jak wiadomo, gotując wino pozbywamy się alkoholu. Szacuje się, iż temperatura wina powinna mieścić się w granicach 60˚C - 80˚C. Podgrzewanie powinno odbywać się na małym ogniu a wino powinno być często mieszane. Podczas przygotowywania grzańca warto uzbroić się w cierpliwość. Podgrzewanie może zająć nawet pół godziny, jednak smak i cała „otoczka” picia grzanego wina, wynagradza czas przygotowania. Można także pójść na skróty i kupić gotowy grzaniec, co również jest dobrą opcją, jednak samodzielne przygotowanie napoju dodatkowo doda nam przyjemności podczas spożywania.

Jak podawać wino grzane?

Wino grzane, oczywiście najlepiej smakuje jeśli jest ciepłe. Aby ciepłota wina utrzymywała się jak najdłużej, warto zaserwować je w glinianym kubku, który odpowiednio długo utrzyma wysoką temperaturę. Podczas spożywania grzańca ważna jest również otoczka z nim związana. Nie jest to wymóg konieczny, lecz czy nie byłoby przyjemnie po ciężkim dniu, usiąść otulonym w ciepły koc w ulubionym fotelu przed rozpalonym kominkiem, za oknem delikatnie padający śnieg, na stopach wełniane skarpetki a w dłoniach gliniany kubek z piękną zawartością? Dodatkowo, aby wino grzane cieszyło nie tylko od wewnątrz, a także na zewnątrz, do kubka możemy wrzucić plaster pomarańczy czy gwiazdkę anyżu.

Grzane wino przepisy

Przepisów na wino grzane jest mnóstwo. Można korzystać z przepisów gotowych i odtwarzać je w naszej kuchni 1:1 lub też urozmaicaj je po swojemu. Warto również próbować wina podczas przyrządzania. Każdy człowiek na różne kubki smakowe. Niekoniecznie podane przepisy przypadną do gustu każdemu. Próbując w trakcie podgrzewania, możemy śmiało modyfikować przepis grzanego wina według własnych preferencji i upodobań.

Przepis na grzane czerwone wino

Butelka czerwonego wina
• 2 łyżki miodu
• 15 szt. goździków
• Pomarańcza w plastrach
• Laska wanilii
• Kilka plastrów imbiru
• Opcjonalnie można dodać również rum lub ulubioną nalewkę

Przepis na grzane białe wino

Butelka białego wina
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• Pomarańcza w plastrach
• 2 garści rodzynek
• Laska cynamonu
• 15 szt. goździków
• Kilka plastrów imbiru

Przepis na grzany cydr

Butelka cydru jabłkowego
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• Skórka z całej pomarańczy
• 10 szt. goździków
• Laska cynamonu
• Jabłko pokrojone w łódki

Przepis na grzane wino można modyfikować wedle uznania. Najlepiej próbować i urozmaicać tak, aby wyszedł ten idealny dla nas. Do grzańca można również dodać anyż, przyprawy korzenne, kardamon, gałkę muszkatołową, sok malinowy, wszelkiego rodzaju nalewki, rum, czarny pieprz a nawet ziele angielskie.

Jak zrobić grzane wino?

Do garnka wlewamy wino i dodajemy resztę składników. Podgrzewamy przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Musimy pamiętać, aby wina nie zagotować. Po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury, przelewamy najlepiej do glinianych kubków, dekorujemy plastrem pomarańczy, kilkoma goździkami oraz gwiazdką anyżu. Grzane wino gotowe, więc czas na relaks i odprężenie.