Jak stworzyć kolekcję win?
Porady
23.08.2013

Jak stworzyć kolekcję win?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

8/10

Jeśli po nocach śnią się Wam kilkunastometrowe półki z winami, spieracie się w towarzystwie o to, który rocznik będzie dłużej leżakował, czy wreszcie w momencie przeglądania ofert "Sprzedam wino" waszymi pierwszymi pytaniami są te o warunki przechowywania wina i stan etykiety, ten tekst jest dla was!

Sprawdź na co zwracać uwagę podczas budowania swojej piwniczki.

Krok 1. Obal mity

Możemy spotkać się z wieloma mitami dotyczącymi kolekcjonowania win:  jest tylko dla bardzo bogatych ludzi; może także stanowić hobby, a lista win nie musi zawierać samych Grand Cru czy rzadkich roczników. Nie potrzebujesz także ogromnej powierzchni do składowania win. Możesz także zapomnieć o zastawianiu ulubionej kolekcji win, czyli w zamian za skrzynkę garażowego wina; wcale nie potrzebujesz mieć win z pierwszych stron przewodników i zestawień w swojej kolekcji.

Krok 2. Ustal budżet

Kolekcjonowanie win jest mieszanką pasji i emocji, które szybko mogą wymknąć się spod kontroli. Aby uniknąć polowania na wielkie wina nie pamiętając o kosztach, zadecyduj, na ile możesz sobie pozwolić i trzymaj się tego. Kwotę, jaką wydamy na wino, zawsze należy traktować indywidualnie. Nie wierzcie poradnikom, według których butelka średnio kosztuje 60 zł i tym podobnych. Sami ustalacie, ile potrzebujecie!

Krok 3. Zdefiniuj strategię

Masz już określone całkowite wydatki, teraz należy określić sposób i miejsce spożytkowania budżetu. Może on odzwierciedlać Twój winny gust; jeśli przyjąć, że otwierasz butelkę wina i codziennie rozlewasz ją do sześciu kieliszków, łatwiej jest Tobie określić, ile wina średnio wina potrzebujesz w tygodniu.  Uwzględniając rodzinę i bliskich oraz imprezy okolicznościowe, załóżmy, że chcesz świętować 12 najważniejszych wydarzeń w roku. Przeznaczając po dwie butelki – bynajmniej wina codziennego – na takie okazje, rezerwa musi wynosić 24 butelki w ciągu roku.

Krok 4. Spójrz na wino

Przechowywanie wina może być proste i bezproblemowe, jeśli masz zamiar wypić posiadane wino w ciągu sześciu miesięcy. Jeśli nie, może warto zainwestować w wina, które mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez wiele lat

Krok 5. Trzy kluczowe czynniki

Co warto mieć na uwadze:

  • nie wszystkie wina są stworzone do długiego leżakowania. Większość win najlepsza jest za młodu,
  • niewłaściwe przechowywanie bardzo łatwo i szybko może zepsuć wino,
  • wartość wina spada po jego tzw. prime time.

Krok 6. Leżakowanie

Określ wina, które nadają się do leżakowania

  • wina bez sporej struktury w ogóle nie będą nadawały się do leżakowania, lepiej wypić takie wino za młodu, niż znaleźć w kieliszku coś, co ma niewiele wspólnego z winem,
  • wina z dużą kwasowością i taninami są dużo lepszymi i bardziej pewnymi winami do leżakowania, niż wina pozbawione tych cech.

Krok 7. Zaplanuj swoją kolekcję!

Idealna kolekcja win powinna zawierać przekrój win, to znaczy takich, które leżakują na przykład  5 lat, 10 i więcej oraz takie, które są gotowe do picia w ciągu roku. Skoro już mamy taką wiedzę, jak zatem rozeznać się w swoich winach? 

  • punkt ten powiązany jest ściśle z zagadnieniem omawianym w punkcie 3 tego zestawienia
  • wśród miłośników dobrego wina nie jest niczym niezwykłym picie większej ilości białych win i musujących latem, a zimą bardziej treściwych win, więc dobrym rozwiązaniem może być dostosowanie swojej piwniczki do pór roku.

Krok 8. Przechowywanie wina

Wiele osób sądzi, że dla początkującego kolekcjonera kwestie przechowywania wina są niepotrzebnym zawracaniem głowy. Wino, tak jak i każdy produkt żywnościowy, wrażliwe jest na otoczenie, jednak alkohol w nim zawarty działa jak środek konserwujący. Unikaj kontaktu Twojego wina z ciepłą temperaturą.

Krok 9. Miejsce przechowywania

Twoje miejsce przechowywania powinno mieć następujące cechy

  • chłód; stała temperatura pomiędzy 12 a 14 stopniami Celsjusza. Im cieplejsza temperatura, tym wino szybciej dojrzewa, unikaj także dużych zmian temperatur.
  • umiarkowana wilgotność; idealna to 65-75%. Korek w butelce wymaga, aby utrzymać go na swoim miejscu i koniecznie w pozycji pionowej.
  • brak wibracji oraz brak światła są niezwykle ważne dla wina; wino narażone na wstrząsy nigdy w pełni nie dojrzeje, a wino dotknięte promieniami UV wcale nie zyskuje na jakości (chyba, że jest to słodkie wino z Banyuls). Stąd ciemne kolory butelek na wino.

Krok 10. Trzymaj rękę na pulsie

Kiedy pić, a kiedy sprzedać swoją kolekcję?

  • Bordeaux en primeur zawsze jest swego rodzaju loterią i świetnym polem do manipulacji cenami, jednak wprawny i zaufany negociant powinien ustalić zadowalającą nas cenę,
  • kopalnią wiedzy na temat starzenia win jest na przykład strona Roberta Parkera.
  • jeśli planujesz sprzedać wina, niech pomiędzy wartościowymi winami nie znajdą się „perełki” w rodzaju Beaujolais Noiveau z 1990 roku.

Źródło: nasze-wina.pl


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.