Drink z whisky - sprawdź najlepsze przepisy
Porady
25.07.2022

Drink z whisky - sprawdź najlepsze przepisy

Karolina Janiec
Karolina Janiec

8/10

Whisky, trunek cieszący się ogromną popularnością, zasługujący na uznanie i wyjątkowe traktowanie. Miłośnicy koktajli i drinków docenią jej wyjątkowy smak w wymyślnych wariacjach. Przepisów na drinki i koktajle na bazie whisky jest bardzo wiele, przedstawiamy te najbardziej znane, najlepsze i najłatwiejsze do wykonania.

Whisky z wodą

Klasycznym i jednocześnie dobrym połączeniem jest dodanie do whisky dobrej jakości wody mineralnej. Woda lekko rozcieńczy trunek wydobywając z niego jednocześnie najlepsze aromaty i smak. Dodanie wody powoduje również zmniejszenie procentowości mocnego alkoholu i łagodzi jego intensywność. Whisky staje się delikatniejsza w odczuciu, a wiele jej aromatów i smaków, zdominowanych do tej pory przez alkohol, wynurza się na pierwszy plan. To ile wody dodamy zależy głównie od naszego upodobania, uważając oczywiście żeby nie rozcieńczyć zbyt mocno, często wystarczy odrobina wody.

Drink Whisky z colą

Innym równie popularnym i oczywistym połączeniem jest whisky z colą i lodem. Do wykonania tego klasycznego drinka z whisky będziemy potrzebowali około 45 ml whisky, colę, kilka kostek lodu oraz kawałek limonki lub cytryny. Jeżeli chodzi o whisky najczęściej jest to blended whisky, czyli whisky mieszana.
Oprócz coli do drinka z whisky możemy dodać również innego rodzaju napoje gazowane typu tonic, Sprite lub Kinley.

Whisky sour – klasyczny drink z whisky

Prosty w wykonaniu drink o orzeźwiającym cytrusowym smaku. W tym klasycznym przepisie mieszamy whisky z sokiem z cytryny lub limonki oraz syropem cukrowym. Składniki mieszamy (przydatny będzie shaker) wlewamy do szklanki z kostkami lodu

Do wykonania tego drinka potrzebujemy:

  • 40 ml Bourbon whisky
  • 15 ml syropu cukrowego (woda z rozpuszczonym cukrem)
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pół na pół z sokiem z limonki
  • kostki lodu

The Godfather (Ojciec Chrzestny) – drink we włoskim klimacie

Równie łatwy w wykonaniu, bardzo aromatyczny, słodko-gorzki drink z dodatkiem likieru migdałowego. Potrzebujemy:

  • 40 ml szkocka whisky
  • 20 ml likieru migdałowego typu Amaretto
  • Kostki lodu

Składniki mieszamy i wlewamy do szklanki z kostkami lodu.

Irish Coffee – kawa po irlandzku

W przypadku tego koktajlu wystarczy zaparzyć kawę, posłodzić i dodać whisky.
Kawę parzymy dowolną metodą , do wysokiej szklanki wlewamy whisky, syrop cukrowy i zalewamy gorącą kawą, mieszamy po czym na wierzch delikatnie kładziemy ubitą śmietanę.

  • 50 ml whisky
  • 100 ml wody niegazowanej
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 30 gr mielonej kawy
  • 50 ml śmietanki (36%)

Manhattan – drink dla fanów wermutów

Drink równie banalny w wykonaniu, nie powinien przysporzyć trudności. Wystarczy, że wymieszamy składniki i wlejemy do kieliszka do martini z kostkami lodu

  • 25 ml słodkiego wermutu, typu Martini Rosso
  • 40 ml whisky (Bourbon)
  • kilka kropli Angostury Bitters (esencjonalny gorzki likier)
  • kilka kostek lodu
  • wisienka koktajlowa do dekoracji

Revolver – prawdziwie wystrzałowa połączenie

Ta propozycja to mieszanka whisky i Orange Angostury oraz likieru kawowego. Niewątpliwie mocny, lekko słodki, niepowtarzalny w smaku z delikatną nutką goryczy
Składniki: ( w kieliszku koktajlowym 150 ml )

  • whisky - 60 ml
  • likier kawowy, np. Kahlua - 15 ml
  • Angostura Bitters - kilka kropel
  • kostki lodu
  • skórka pomarańczy

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy kieliszek koktajlowy, możemy wrzucić do niego kostki lodu, aby kieliszek się schłodził
2. Następnie do shakera lub wysokiej szklanki barmańskiej wrzucamy kostki lodu oraz wlewamy wszystkie składniki. Mieszamy składniki.
3. Usuwamy z kieliszka lód i wlewamy przygotowany drink
4. Przygotowując oryginalny drink Revolver pamiętajmy o tym, by na samym końcu wycisnąć do niego sok z kawałka skórki pomarańczy, jednocześnie podpalając go zapalniczką, skórkę wrzucamy do kieliszka. Drink zyska dzięki temu intensywny pomarańczowy aromat

Whisky, a kalorie

Sama whisky jest dość kaloryczna, 100 ml tego 43 procentowego alkoholu zawiera aż 250 kcal. Dla porównania 100 ml czerwonego wytrawnego wina zawiera około 80 kcal. W każdym z powyższych przykładów drinków, należy doliczyć ilość kalorii dodatków, które znajdują się w drinku, typu syrop cukrowy, likiery, cola. Pamiętajmy więc, aby dla naszej sylwetki i zdrowia zachować umiar i nie przesadzać z częstotliwością oraz ilością wypitych trunków.