
Dobieramy wino do dań z makaronem
0/10
Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak każde włoskie danie, kocha towarzystwo również włoskiego wina, dlatego podpowiadamy, jakie butelki warto mieć pod ręką i w jaki sposób łączyć je z różnymi wersjami dań z makaronem. To wcale nie takie trudne, wystarczy zapamiętać główne zasady.
Carbonara, blogonese czy pesto to od dawna dobrze nam znane nazwy, choć coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i otwieramy się na nowe smaki. Makaron świetnie się do tego nadaje, bo można łączyć go praktycznie z każdym składnikiem. Pasują do niego mięsa, warzywa, owoce morza i wszelkiego rodzaju sosy. To właśnie te dodatkowe składniki nadają charakter całej potrawie i pod nie dobiera się rodzaj wina.
Najprostsza zasada mówi, że do czerwonych sosów i makaronów z mięsami podaje się czerwone wina, a do makaronów w białych, śmietanowych sosach, czy z owocami morza – wina białe. Według jeszcze innej reguły, z makaronem najlepiej smakują po prostu wina włoskie. W końcu Włochy to kulinarna ojczyzna tego dania. Oto krótka ściąga, na jakie wina najlepiej postawić w zależności od charakteru potrawy oraz przykładowe przepisy, bo wino to także świetny składnik dań z makaronem.
Makaron z sosem białym
Sosy białe najlepiej sprawdzają się w połączeniu z winem białym, prostym i rześkim. Warto sięgnąć po:
- Sauvignon blanc
- Riesling
- Garganega
- Trebbiano
- Chardonnay
Tagiatelle z białym winem, kurkami i kurczakiem
- 250 g kurki
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- Makaron tagiatelle
- 400 ml słodkiej śmietany
- 100 ml białego wina wytrawnego
- Przyprawy
- ½ cebuli + 1 ząbek czosnku
Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić kurki. Poczekać chwilę aż odparuje woda i podlać danie białym winem. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka i dodać do sosu. Całość doprawić i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą. Ugotowany makaron dodać do kurek i wymieszać. Całość można udekorować pietruszką.
Makaron z sosem czerwonym
Doskonale sprawdzą się wina lekkie, czerwone, o owocowych aromatach, np.:
- Merlot
- Nero d’Avola
- Valpolicella
- Tempranillo
Spaghetti na czerwonym winie
- Ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- Przyprawy
Na rozgrzanej patelni z oliwą dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić mięso i co jakiś czas mieszać, aż zrobi się szare. Dodać wino, przecier pomidorowy i przyprawy. Pozostawić, aby dusiło się przez 10 minut. W ostatnim kroku wrzucić ugotowany makaron. Sugeruje się posypać lekko startym żółtym serem przed podaniem.
Od ulubionej wersji dania z makaronem dzieli Was już tylko gotowanie. W tym czasie warto otworzyć butelkę czegoś orzeźwiającego, np. prosecco, które zaostrzy apetyt na prawdziwie włoskie danie. Buon appetito!
Komentarze