Czym się kierować przy wyborze chardonnay?
Porady
01.04.2022

Czym się kierować przy wyborze chardonnay?

Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

9.5/10

Poszukujesz świeżych i mineralnych win? A może lubisz posmak dojrzałych owoców? Aby odkrywanie nas cieszyło, a nie przytłoczyło, podpowiem na co zwrócić uwagę przy wyborze wina chardonnay.

Nazwa Chardonnay znana jest wszystkim, nie tylko miłośnikom win. Dla mnie pierwsze skojarzenie to ulubieniec kobiet. Na myśl przychodzą filmowe produkcje np. Sex w wielkim mieście, urocza Bridget Jones czy bohaterki filmu Wielkie Kłamstwewa. Kieliszek wina chardonnay towarzyszył bohaterkom w wielu scenach i stał się atrybutem ich wspólnych spotkań.

Chardonnay to najpopularniejsza biała odmiana winogron. Jak więc świat szeroki, tak dużo rodzajów i charakterów win chardonnay do odkrycia.

Klimat oraz Beczka i wszystko jasne

Aby dopasować styl i smak wina Chardonnay do naszego gustu zwróć uwagę na 2 rzeczy:

  • Klimat cieplejszy/zimniejszy: w zależności od miejsca uprawy wino wytrawne Chardonnay będzie charakteryzowało się innymi aromatami.
  • Beczka: Wina Chardonnay dzielą się na te, które dojrzewały w dębinie oraz te, których charakterystyką jest brak beczki.
Typowe aromaty chardonnay:
żółte jabłko, cytryna karambola, ananas, masło, brzoskiwnia, gruszka, białe kwiaty. Mango, banan

Cieplejszy klimat

W ciepłym klimacie wino Chardonnay zyskuje aromaty słodszych, dojrzałych owoców, staje się cięższe, kremowe, oleiste. Dominują w nim nuty: melona, gruszki, mango, żółtego jabłka, brzoskwini, marakuji czy ananasa. Jeśli lubisz dojrzałe w słońcu owoce sięgnij po Chardonnay z Kaliforni, Południowej Australii, Hiszpanii, RPA, Argentyny i Południowych Włoch. 

Chłodniejszy klimat

Wina wytrawne Chardonnay z chłodniejszego klimatu charakteryzuje mniejsza dojrzałość. Chardonnay odkrywa więc aromaty pigwy, cytryny, jabłka limonki i karamboli. Odmiana Chardonnay z chłodniejszych regionów jest bardziej kwiatowa, świeża, mineralna. Jeśli preferujesz takie smaki szukaj wina z francuskiej Burgundii, Północnych Włoch, wybrzeży Chile oraz z Nowej Zelandii.

Chardonnay bez beczki

Wino Chardonnay robione bez dębiny robi się coraz popularniejsze we Francji. Wzorcowe Chardonnay robione bez dębiny pochodzi z Chablis i Maconnais. Wino Chardonnay bez dębiny jest miękkim, świeżym i mineralnym winem, łatwym i przyjemnym w odbiorze. Struktura jest dość lekka, średnio zbudowana, o aromacie dojrzałego jabłka i mandarynki, niezwykle wdzięczne jeśli chodzi o łatwość łączenia go z potrawami.

Chardonnay z beczką

Dojrzewanie w beczce dodaje winom Chardonnay głębi. Wina z dębiną mają bogatszą budowę i więcej aromatów. Dzięki niej wino zyskuje charakterystyczne nuty maślane, waniliowe, miodowe, orzecha, karmelu, grzanek, a nawet toffi czy kremu brulle. Wina Chardonnay tworzone w tym stylu znajdziemy przede wszystkim w Kalifornii, Chile, Australii, Argentynie i Hiszpanii.

Z czym podać chardonnay, by zyskać efekt WOW

Świeże, kwasowe Chardonnay, które nie dojrzewało w beczce warto połączyć z owocami morza, podawać do ryb, miękkich i półtwardych serów (także kozich). Cięższe, oleiste Chardonnay z Kalifornii czy Australii można podać do delikatnych mięs (indyka, kurczaka, a nawet z jagnięciną), dojrzałych serów o mocnej, kremowej strukturze, risotto z grzybami i śmietanowych sosów.

Ciekawostki

„Chablis”: powinno być pierwszym skojarzeniem gdy na myśl przychodzi wino białe chardonnay z Francji. Winograona z Chablis są bardziej dojrzałe, większość białych win przechodzi fermentację mololakową, a wino wytrawne Chardonnay ma żywszą kwasowość i silniejsze nuty kamieni i minerałów.  

„Anything But Chardonnay”: zdolności adaptacyjne chardonnay oraz fakt, że można je uprawiać i winifikować wszędzie doprowadziły do „znudzenia” tą odmianą i upowszechnienia się przewrotnego hasła czyli „Anything But Chardonnay”. Finalnie wyszło to wszystkim na plus. Producenci zaczęli starać się i eksperymentować aby przyciągnąć do siebie Klientów i wybić się z morza win podobnych do siebie.

„Blanc de Blanc”: Chardonnay jest jednym z 3 szczepów, z których powstaje szampan. Określenie blanc de blanc oznacza szampana w 100% z tej odmiany.