Cydr: słońce ciepłe dni i radość
Porady
28.04.2022

Cydr: słońce ciepłe dni i radość

Anna Sztobryn
Anna Sztobryn

8.5/10

Lato, słońce, wspaniała pogoda. Aż się prosi, aby w takiej scenerii sięgnąć po cydr - napój na bazie soku jabłkowego. Swoją świeżością i orzeźwieniem wprawi w dobry nastrój każdego. Na rynku jest mnóstwo rodzajów cydrów, który wybrać? Pozwól, że podpowiem…

Pomimo swoich niewątpliwych zalet, cydr nie cieszy się jeszcze tak dużą popularnością, na jaką zasługuje. Czym właściwie jest? Cydr to napój o stosunkowo małej zawartości alkoholu (1,2% do 8,5%), produkuje się go w podobny sposób do piwa (metodą górnej fermentacji) z moszczu jabłkowego. Jest on napojem winiarskim, proszę jednak nie mylić cydru z winem jabłkowym. Więc cydr to ani piwo, ani wino. Cydr to cydr.

Czym się kierować wybierając smak cydru?

Wybierając cydr należy kierować się przede wszystkim smakiem, jaki preferujemy. Trunek ten możemy podzielić ze względu na smak na gorzki, gorzkocierpki, gorzkocierpko-słodki i słodki. Subtelne podniebienia docenią słodki cydr, bo jego orzeźwiająca kwasowość balansuje się z naturalną słodyczą z jabłek. Osoby niepreferujące słodyczy powinny sięgnąć po wytrawny cydr, w którym poza oczywistym smakiem jabłek pojawiają się nuty korzenne, ziemiste. Cydr może być także mętny lub klarowny, w zależności od intensywności filtracji. Może być również spokojny (to znaczy bez bąbelków), musujący lub gazowany.

Rodzaje cydrów

Choć cydry jabłkowe są absolutną podstawą tej kategorii, odkrywcy smaków znajdą coś dla siebie w podobnych napojach powstających z innych owoców. Wśród nich szczególnym powodzeniem cieszy się Perry - odpowiednik klasycznego cydru powstający z gruszek. Do wyboru mamy również cydry o smaku truskawek, leśnych owoców etc. Choć są równie pyszne i orzeźwiające, co tradycyjny cydr, nim nie są- cydr powstaje tylko i wyłącznie z jabłek.

Food pairing

Choć cydr sam w sobie jest świetny, można łączyć z przeróżnymi potrawami i przekąskami- owocami morza, serami, rybami, drobiem. Do cydrów słodkich idealnie wpasuje się szarlotka. Podajemy go schodzonego (10-12 stopni), w wysokiej szklance jak do piwa lub rozwartym kieliszku na nóżce.

Czy wiesz, że?

  • We Francji cydr dolewa się do niektórych zup, np. cebulowej.
  • W 2010r największym na świecie eksporterem cydru była Korea Południowa!
  • Połowa całej konsumpcji światowej cydru przypada na jeden kraj- Wielką Brytanię.
  • W Mieres w Asturii znajduje się pomnik cydru.