Aperol spritz - jak pić najpopularniejszy wakacyjny drink
Porady
28.04.2022

Aperol spritz - jak pić najpopularniejszy wakacyjny drink

Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Aperol (bitter) czyli gorzki likier z pomarańczy, który jest znany od XIX wieku. Historia podaje, że Austriacy żołnierze przebywający w Lombardii i Wenecji stwierdzili, że włoskie wina są dla nich zbyt mocne i wpadli na pomysł aby je rozcieńczać wodą gazowaną. Był to tak zwany Spritz po Niemiecku znaczy „pryskać”

Dzisiaj jak zamówimy Spritz to zazwyczaj składa się z wina musującego np. Prosecco, wody sodowej, Aperolu i kostek lodu. Będąc we Włoszech w danym regionie możemy dostać w różnych formach Spritza. Kiedyś ten drink był znany tylko we Włoszech, a teraz znają go na całym świecie, kochają go głównie kobiety za lekkość i niepowtarzalność.

Jakie wino do Aperolu?

Aperol jest dosyć słodki więc wybierając do niego wino starajmy się żeby było jednak wytrawne lub półwytrawne. Jak najbardziej szukajmy win musujących takich jak włoskie prosecco, hiszpańska cava czy innych win które musują. Jeśli ktoś nie lubi bąbelków to jak najbardziej możemy użyć do drinka innego ulubionego białego wina. Najlepiej żeby to wino było lekkie o aromacie cytrusów, kwiatów czy owoców. Drink ten możemy podawać na wszelkiego rodzaju przyjęciach, domowych grillach.

Aperol i beza

Jako ciekawostkę zostawiam przepis na bezę z kremem mascarpone z dodatkiem Aperolu.

Składniki:

Beza:

  • 250g białka
  • 370g drobnego cukru kryształ

Białka ubijamy z cukrem aż będą białe i błyszczące. Wykładamy na papier do pieczenia i robimy okrąg około 20cm szerokości i 5cm wysokości. Bezę pieczemy 160°C przez około 1h.

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki
  • 50ml likieru pomarańczowego jeśli nie mamy Aperol może być inny likier
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy, na koniec wlewamy likier. Przekładamy krem na bezę. Do dekoracji możemy użyć świeżych owoców np. truskawek.