Białe wina - odmiany winorośli
Wiedza o winie
17.02.2010

Białe wina - odmiany winorośli

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Najpopularniejsze międzynarodowe szczepy dające białe wina oraz ich lokalne odmiany. Poznaj, czym się charakteryzują oraz dowiedz się, gdzie występują najczęściej. Dzięki tej wiedzy będziesz wiedział, po które wina warto sięgać i na co zwracą uwagę.

Poniżej prezentujemy listę odmian szczepów miedzynarodowych.

Chardonnay

Najbardziej popularna i najczęściej sadzona odmiana winorośli na świecie. Pochodzi z Burgundii we Francji, gdzie daje najsłynniejsze i najbardziej cenione białe wina. W Styrii w południowej Austrii nazywa się ją Morillon. Swoim delikatnym charakterem smaku, przywodzącym na myśl owoce egzotyczne, mango, banany, a także gruszkę, potrafi cieszyć pełnymi wdzięku, pogodnymi winami o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu, niskiej kwasowości i brakiem mocnego zapachu. Świetnie nadaje się do fermentowania i starzenia w beczkach dębowych, od których ze względu na swój delikatny smak oraz dużą zdolność tlenienia i przyjmowania obcych i pochodzących ze starzenia nut, potrafi wyraźnie zmienić swoje oblicze.

Riesling

Niekwestionowany król a zarazem najbardziej niedoceniana z odmian winorośli. Oferuje białe wina nieprzypominające żadnych innych: nie jest zbyt alkoholowy, przynosi orzeźwiające smaki owocowej kwasowości, ma niebywała zdolność wyrażania ekstraktem i unikalnymi aromatami charakteru miejsca, w którym wyrósł, a przede wszystkim potrafi dojrzewać i ewoluować w przeróżny sposób przez całe dziesięciolecia. Potrafi też dać lekkie wina mineralne, rześkie wina w smaku jak górski potok, a z drugiej strony oleiste, słodsze od miodu koncentraty o aromatach kandyzowanych owoców poszytych potężnym ładunkiem słonych nut mineralnych. Uprawia się go przede wszystkim w Niemczech, w dolinie Mozeli, Palatynacie, Rheingau, a także we francuskiej Alzacji oraz w Wachau, Krems i Kamptal w Austrii. Australia uprawia go pod nazwą Rhine Riesling, a najlepsze siedliska znajdują się na chłodniejszych obszarach Australii Południowej, w słynnych dolinach Barossa i Eden.

Sauvignon Blanc

Bardzo popularna odmiana dająca rześkie, wytrawne, mocno aromatyczne i charakterystyczne białe wina. Ma ostry i przenikliwy zapach, kojarzący się z agrestem, trawą, pokrzywą, liśćmi czarnej porzeczki, a czasem „kocimi siuśkami”. Właśnie dzięki tym wyraźnym i swoistym aromatom Sauvignon zawdzięcza opinię jednego z najłatwiej, nawet dla amatorów, rozpoznawalnego szczepu. Z upływem czasu białe wina Sauvignon mogą zacząć pachnieć aromatem szparagów z puszki. Wina z tego szczepu pachną i smakują podobnie niezależnie od miejsca, w którym zostały wyprodukowane. Ojczyzną Sauvignon blanc jest górny bieg Loary we Francji, z apelacjami Sancerre i Pouilly-Fume. Powszechnie uprawia się go także w Bordeaux i Bergerac, gdzie jest zazwyczaj zestawiana z ekstraktywną odmianą Semillon. W Europie Sauvignon jest identyfikowany także z regionem Rueda w Hiszpanii, Styrią w Austrii i Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech. Największy sukces marketingowy i wysoki poziom jakości win notuje Nowa Zelandia, produkując Sauvignon Blanc w charakterystycznym stylu, o zapachu tropikalnych owoców zawdzięczanych długiej, zimnej fermentacji. W Kalifornii czasami nazywany jest Fume Blanc, i  produkuje się z niego wina charakterystyczne, często dojrzewające w dębinie.

Poniżej prezentujemy listę odmian szczepów lokalnych.

Airen

Odmiana winorośli uprawiana w Hiszpanii, zwłaszcza w La Mancha. Daje rześkie białe wina, dość neutralne, z których dużą część używa się do wyrobu hiszpańskiej brandy. Szczyci się największym areałem winnic na świecie.

Aligote

Druga pod względem jakości oferowanych win odmiana burgundzka. Daje wina cierpkie, gorzkawe, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Pod względem areału winnic i sprzedawanych win bardzo ważna dla winiarstwa Bułgarii i Rosji.

Chenin Blanc

Odmiana posiadająca niesamowite zdolności przeobrażania w zależności od klimatu lub jakości winnic. Najbardziej renomowani producenci używający Chenin pochodzą z francuskiej Doliny Loary, szczególnie w apelacjach Vouvray i Coteaux de Layon oraz musujących Blanquette de Limoux. Coraz większa liczba producentów z RPA, Nowej Zelandii i Kalifornii traktuje tą odmianę poważnie, jako ze może dać atrakcyjne, śmiałe, dobrze zbudowane białe wina wytrawne.

Feteasca

Odmiana rumuńska, uprawiana także na Węgrzech jako leanyka. Potrafi dać białe wina pełne, aromatyczna, brzoskwiniowe, czasem wytrawne do szpiku kości.

Furmint

Szlachetna odmiana dająca kręgosłup i smak węgierskim tokajom. Winogrona chętnie poddają się działaniu szlachetnej pleśni, dając możliwość tworzenia win skoncentrowanych, oszałamiających, o wyjątkowej kwasowości i potencjale dojrzewania.

Gewurztraminer

Odmiana uprawiana na całym świecie. Tak jak Sauvignon Blanc i Muscat, posiada najłatwiej zapamiętywany zapach i smak. Daje dobrze zbudowane, ekstraktywne, alkoholowe białe wina o głębokiej barwie i charakterystycznym zapachu róży i lechee, przechodzącymi z czasem w nutę słoniny. Twierdzą szczepu jest Alzacja, gdzie powstają słynne wina z późnych zbiorów, lecz ojczyzną jest wioska Tramin (Termeno) w północnych Włoszech.

Macabeo

Odmiana popularna w północnej Hiszpanii, gdzie odmiana jest ważnym składnikiem win Cava, oraz w Rioja, gdzie znana jako Viura, jest główną białą odmianą. Uprawia się ją także w Langwedocji-Roussillon. Wina mają lekko kwiatowy charakter, szczególnie, gdy tworzy się je z wcześnie zbieranych gron, co pozwala zachować ich kwasowość.

Muscat

Duża rodzina odmian winorośli, dająca białe wina zachowujące zapach i smak winogron. Posiada różne zabarwienia skórek, ale wina przynajmniej w młodości są białe. Najczęściej są to bogate w smaku wina deserowe, lecz coraz częściej także wina wytrawne, jak Zibbibo z Pantellerii czy Muscat d’Alsace.

Pinot Blanc

Spokrewniona z Pinot Noir, Pinot Gris i Chardonnay. Odmiana popularna w Alzacji, jako Pinot Bianco w północnych Włoszech, oraz jako Weissburgunder w Niemczech i Austrii. Najprościej ujmując, białe wina Pinot Blanc są zbudowane podobnie do win Chardonnay, lecz oferują aromaty bardziej przydymione, mniej owocowe i nieco bardziej kwasowy charakter.

Pinot Gris

Kolejny przedstawiciel rodziny Pinot-ów. Daje wina ekstraktywne i delikatnie aromatyczne, o głębokiej barwie dzięki różowym skórkom gron. We Włoszech, jako Pinot Grigio jest jedną z najbardziej popularnych odmian winogron. W Alzacji uważana za odmianę szlachetną, potrafi dać wyjątkowe białe wina, od bardzo wytrawnych do Vendage Tardive SGN. Odmiana popularna także w Niemczech, głównie w Palatynacie i Badenii, gdzie jest nazywana zazwyczaj Grauburgunder, jeżeli daje wino wytrawne lub Rulander, gdy wino z niej otrzymane jest słodkie.

Trebbiano

Odmiana uprawiana niemal w całych Włoszech. Potrafi dać wina dość wiotkie, cierpkie i pozbawione wyraźnego charakteru, lecz u najlepszych winiarzy w Veneto i Abruzzo potrafi dać cudownie mineralne i esencjonalne trunki. Pod lokalnymi nazwami odpowiada za bazę dużej część apelacji włoskich win białych. Lokalne odmiany to między innymi Trebbiano Toscano, Trebbiano di Soave, Trebbiano Romagnolo i Trebbiano d’Abruzzo.

Viognier

Odmiana, której ojczyzną jest Condrieu w północnej Dolinie Rodanu, którą dziś uprawia się także w całej południowej Francji, Kalifornii, Australii. W chłodnym klimacie jej plony są dość niskie. Oferuje białe wina dobrze zbudowane, przeznaczone do picia w młodym wieku, bogate w  charakterystyczny aromat suszonych moreli i piżma.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.