Terminy degustacyjne od A do Z
Wiedza o winie
08.02.2010

Terminy degustacyjne od A do Z

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Warto poznać najczęściej używane zwroty podczas degustacji i oceny wina, które określają jego charakter. Dzięki temu będzie nam łatwiej zrozumieć charakter wina, jego walory smakowe oraz wyjątkowość.

Poniżej lista terminów, które możesz usłyszeć podczas degustacji. Z nmia nic się nie zaskoczy. Zapraszamy do lektury.

Terminy degustacyjne

  • Aromat- pojedynczy zapach wchodzący w skład bukietu. Rozróżnia się aromaty: owocowe, warzywne, kwiatowe, korzenne, zwierzęce, drożdżowe, chemiczne, ziemiste, mineralne, drzewne, orzechowe, słodkie i spalenizny.
  • Bogate- wino o wyczuwalnej słodyczy aromatów i smaków.
  • Budowa- właściwość wina określana głównie przez zawartość alkoholu i ekstrakt.
  • Bukiet- złożony, wielowarstwowy zapach wina, który ewoluuje z wiekiem wina.
  • Chude- wino o wyraźnej kwasowości, lecz pozbawione nuty owocowej.
  • Cierpkie- wino o bardzo wysokiej dla swojej budowy kwasowości.
  • Degustacja pionowa - porównanie kliku roczników tego samego wina.
  • Degustacja pozioma- porównanie win zbliżonych tematycznie z tego samego rocznika.
  • Długość - trwałość odczuć organoleptycznych następujących po przełknięciu wina.
  • Dobrze zbudowane- wino o znacznej zawartości alkoholu i ekstraktu.
  • Dojrzałe - wino, które osiągnęło szczyt rozwoju aromatów, smaków i konstrukcji.
  • Ekstrakt- suma ciał stałych zawartych w winie (polifenoli, glicerolu, cukrów).
  • Faza środkowa– wrażenie, jakie wino wywołuje w ustach.
  • Glicerol - słodki w smaku alkohol wyższy, który ma wpływ na odbiór budowy wina.
  • Jędrne- taniczne, lecz nie nadmiernie.
  • Korkowe- wino zepsute, zarażone trójchloroanizolem (TCA), który odpowiada za "stęchły" aromat.
  • Krągłe - wino dobrze zbudowane, nienadmiernie taniczne.
  • Krótkie- wino o szybko zanikających po jego przełknięciu smakach i aromatach.
  • Kwas octowy -lotny kwas, często spotykany w wyrabianych za pomocą zimnej fermentacji winach białych. Jego nadmiar może spowodować usterkę wina.
  • Lekkie- wino o niskiej zawartości ekstraktu.
  • Lotna kwasowość- zjawisko niepożądane, zaznaczające się ostrym zapachem octu lub nitro, jednakże po dłuższej dekantacji możliwe do usunięcia.
  • Łagodne- eufemizm, wino o wyczuwalnej słodyczy aromatów i smaków i/lub stosunkowo niskiej wyczuwalnej kwasowości i/lub taniczności.
  • Łzy (nogi)- bezbarwne, ociekające po ściance kieliszka strumyki, ich liczba może świadczyć o zawartości alkoholu w winie.
  • Mdłe- wino o zbyt niskiej kwasowości.
  • Mocne- wino o wysokiej zawartości alkoholu i ekstraktu.
  • Nieme - bez zapachu.
  • Nos- szeroko rozumiane pojęcie określające doznania podczas wąchania wina.
  • Nuta owocowa- w młodych winach kombinacja smaku i budowy.
  • Owocowe- termin odnoszący się do win z wyraźną nutą owocową lub eufemistycznie, do win o słodkawych aromatach.
  • Palące - wino o zbyt wysokim poziomie alkoholu.
  • Pełne - wyrażenie odnoszące się do konsystencji i stosowane do win o wysokim poziomie ekstraktu.
  • Posmak – wrażenie, jakie pozostawia po sobie wino po przełknięciu, określa się jego trwałość i charakter.
  • Puste- wino pozbawione nuty owocowej.
  • Rześkie- wino z wyczuwalną kwasowością.
  • Skoncentrowane - wino o dobrym poziomie ekstraktu, czasem o intensywnym smaku.
  • Smak - odbiór aromatów zwielokrotniony w ustach.
  • Sprężyste - wino o nienadmiernej taniczności.
  • Solidne- wino z wyczuwalnymi taninami.
  • Świeże- wino o atrakcyjnej kwasowości.
  • Ściągające- termin odnoszący się przeważnie do tanicznych win białych, ale też czerwonych.
  • Szczypiące- delikatnie perliste.
  • Taniczne- wino zawierające agresywne taniny, jeżeli nie są zrównoważone nutą owocową, jest to zjawisko niepożądane.
  • Twarde- nadmiernie taniczne.
  • Utlenione– wino, które zostało wystawione na zbyt długi lub zbyt mocny kontakt z tlenem.
  • Zakończenie- patrz: posmak.
  • Zamknięte- wino o niskiej aromatyczności, może to być spowodowane młodym wiekiem wina lub zbyt małym kontaktem z tlenem (redukcja).
  • Zielone- wino o za wysokiej kwasowości.
  • Zrównoważone – wino, w którym wszystkie jego elementy składowe tworzą harmonijną całość.
  • Zwietrzałe – wino, w którym nuta owocowa zgasła, osłabiając jego budowę i smak.