
Szczepy na przestrzeni lat
0/10
Szczepem lub odmianą winorośli nazywamy ustabilizowany typ tej rośliny zdolny przekazać swoje cechy i geny potomstwu. Jednocześnie wszystkie te cechy ulegały zmianom i mutacjom w ciągu tysięcy lat upraw.
Najstarsze wciąż dziś znane odmiany to m.in. wino Chasselas i wino Syrah, które były znane już w starożytnym Egipcie i Fenicji.
Cechy charakterystyczne dla każdego szczepu
- kolor,
- wielkość owoców,
- kształt liści,
- dynamika wzrostu,
- przystosowanie do klimatu
- gleby,
- smak
Najważniejsze cechy dla winiarzy
Dla winiarzy najważniejszymi cechami są:
- charakter i jakość uzyskiwanego wina,
- plenność szczepu,
- przystosowanie do klimatu i gleby,
- odporność na choroby i szkodniki.
Instytuty i stacje winiarskie
W obecnych czasach kreowaniem i poszukiwaniem nowych odmian zajmują się instytuty i stacje winiarskie, krzyżujące materiał genetyczny w laboratoryjnych warunkach. Efektami takich prac są takie nowe odmiany jak Muller-Thurgau, Scheurebe, Pinotage czy Zweigelt. W każdym szczepie, ze względu na indywidualne cechy spowodowane np. lokalnym klimatem, wyróżnia się klony, które nie różnią się między sobą tak jak szczepy i dają wina podobne w ramach odmiany. Współcześnie są one selekcjonowane w celu wybrania najlepszego dla określonego regionu i winnicy. Nie dają one jednak pewności przekazania swoich cech potomstwu w takim stopniu jak szczepy i wymagają kontroli by nie stracić swych właściwości.
Komentarze