Szczepy na przestrzeni lat
Wiedza o winie
17.02.2010

Szczepy na przestrzeni lat

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Szczepem lub odmianą winorośli nazywamy ustabilizowany typ tej rośliny zdolny przekazać swoje cechy i geny potomstwu. Jednocześnie wszystkie te cechy ulegały zmianom i mutacjom w ciągu tysięcy lat upraw.

Najstarsze wciąż dziś znane odmiany to m.in. wino Chasselas i wino Syrah, które były znane już w starożytnym Egipcie i Fenicji.

Cechy charakterystyczne dla każdego szczepu

  • kolor,
  • wielkość owoców,
  • kształt liści,
  • dynamika wzrostu,
  • przystosowanie do klimatu
  • gleby,
  • smak

Najważniejsze cechy dla winiarzy

Dla winiarzy najważniejszymi cechami są:

  • charakter i jakość uzyskiwanego wina,
  • plenność szczepu,
  • przystosowanie do klimatu i gleby,
  • odporność na choroby i szkodniki.

Instytuty i stacje winiarskie

W obecnych czasach kreowaniem i poszukiwaniem nowych odmian zajmują się instytuty i stacje winiarskie, krzyżujące materiał genetyczny w laboratoryjnych warunkach. Efektami takich prac są takie nowe odmiany jak Muller-Thurgau, Scheurebe, Pinotage czy Zweigelt. W każdym szczepie, ze względu na indywidualne cechy spowodowane np. lokalnym klimatem, wyróżnia się klony, które nie różnią się między sobą tak jak szczepy i dają wina podobne w ramach odmiany. Współcześnie są one selekcjonowane w celu wybrania najlepszego dla określonego regionu i winnicy. Nie dają one jednak pewności przekazania swoich cech potomstwu w takim stopniu jak szczepy i wymagają kontroli by nie stracić swych właściwości.