Baron de Ley najszlachetniejszy "diament" Hiszpanii
Porady
09.05.2022

Baron de Ley najszlachetniejszy "diament" Hiszpanii

Autor posta Karolina Janiec
Karolina Janiec

9/10

„Wino jest jak diament, możesz je szlifować, aż osiągniesz coś pięknego” - Gonzalo Rodriguez

Winnica znajduje się w dolinie rzeki Ebro, jest to absolutnie wyjątkowa winnica wśród wielu winiarni w Hiszpanii. Potężna twierdza z 1548 roku, zbudowana przez hrabiego, następnie zarządzana przez mnichów benedyktynów, którzy wytwarzali wino ponad 500 lat temu. To właśnie duchowni rozpoczęli uprawę winorośli i udoskonalili proces fermentacji wina w dębowych kadziach. W połowie XIX wieku stał się własnością prywatną, służąc jako imponująca siedziba firmy Barón de Ley do dziś.

Dzięki innowacyjności i niezwykłej otwartości w produkcji wina, Baron de Ley prezentuje ekscytującą gamę win, od niezwykłych odmian, po klasyczne Rioja i najnowocześniejsze mieszanki.

Dzięki uprzywilejowanemu terroir do uprawy i wytwarzania najwyższej jakości win, producent może odkrywać potencjał i granice wysokiej jakości win Rioja, nadal pozostając wiernym swojemu dziedzictwu.

Baron de Ley posiada ponad 600 hektarów winnic w różnych subregionach, które gwarantują najwyższej jakości wina dzięki różnorodnej lokalizacji, mikroklimatu, gleb i odmian winorośli, które Rioja ma do zaoferowania.

Każdego roku Barón de Ley zbiera ręcznie około 850 000 kg winogron. Skrupulatna ostateczna selekcja najlepszych jagód odbywa się na dwóch ultranowoczesnych platformach  do zbioru. Wina dojrzewają najpierw w barrique w piwnicy. W dawnych stajniach klasztornych przechowywanych jest łącznie 15 000 nowych beczek z dębu amerykańskiego lub francuskiego.

Barón de Ley specjalizuje się w winach Reserva i Gran Reserva, nawiązując do uznanej tradycji Rioja polegającej na długim starzeniu w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Eksportuje blisko 89% swojej produkcji poprzez sieć dystrybucji w 50 krajach. Łącząc bardzo wyraźną tożsamość Rioja z otwartym, innowacyjnym podejściem do produkcji wina. W ciągu ostatnich 35 lat Barón de Ley zbudował swój sukces i swoją dzisiejszą pozycję jako nagradzana winnica wśród elity Rioja i najlepszych hiszpańskich marek wina.

Wina Baron de Ley Blanco Rioja

Białe wino wytrawne z winnicy położonej na dużej wysokości, takie naturalne środowisko uprawy daje wina świeże o eleganckiej, rześkiej kwasowości. To białe wino wyprodukowano ze szczepów - Viura, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco. Rezultatem jest całkowicie świeże i zbalansowane wino, doskonale zaokrąglone dzięki owocowemu charakterowi Garnachy. Wino o przepięknym aromacie cytrusów, głównie limonki i grejpfruta oraz ziół. Finisz jest długi dzięki doskonale zbalansowanemu alkoholowi i kwasowości.

Wino to będzie idealnym dodatkiem do dań z owoców morza, ryb jak również do sałatek i dań kuchni tajskiej czy meksykańskiej.

Baron de Ley Rosado Rioja – różowe wino wytrawne

Wino różowe z idealnie zrównoważoną kwasowością. Powstało z odmian Tempranillo, Garnacha, Graciano z winnic w subregionie wschodnim Rioja, a konkretnie Mendavia. Aby zapewnić większą świeżość, zbiory wyselekcjonowanych winorośli odbywają się we wczesnym stadium ich dojrzewania, a niespotykany różowy kolor uzyskuje się w procesie winifikacji. Łącząc macerację każdej odmiany ze skórkami winogron i bezpośrednie tłoczenie niektórych winogron. Ta ostatnia zawiera głównie Garnacha i Graciano dla świeżości, natomiast dodatek Tempranillo zapewnia krągłość. Wino fermentuje w kadziach o kontrolowanej temperaturze. Wino ma atrakcyjny malinowo – różowy kolor. Zaś w nosie wyczuwalne są głównie czerwone owoce, truskawki, poziomki, kwiaty oraz nuty balsamiczne. Niezwykle świeże, owocowe i kremowe jednocześnie.

Wino będzie dobrym kompanem do dań z białym mięsem, grillowanymi warzywami jak również do degustacji w ciepły wieczór.

Baron de Ley Reserva Rioja – wino czerwone wytrawne

Barón de Ley Reserva powstaje z winogron pochodzących z winnic w subregionie Rioja Oritental. Winogrona z tego obszaru nadają temu winu skoncentrowany, zrównoważony i pijalny charakter. To wino jest idealnym przykład połączenia klasyki z nowoczesnością. Reserva spędziła 20 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu i 24 miesiące w butelce. Powstało ze szczepu Tempranillo. Wino o pięknym złożonym aromacie czerwonych owoców, słodkich przypraw i balsamicznym akcentem w tle. Na podniebieniu mocno zbudowane na początku i miękko kremowe na finiszu, pozostawiając swój posmak na długo.

Polecamy serwować z daniami na bazie chorizo, świetne wino do niedzielnej pieczeni, gulaszu, gęsi czy indyka. W pełni zasłużyło na srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition oraz otrzymało wyróżnienie w rankingu Decanter World Wine Awards. Dodatkowo, zostało ocenione na 92pkt od Jamesa Sucklinga.

Baron de Ley Gran Reserva – wino czerwone wytrawne

Gran Reserva to kupaż szczepu Tempranillo i Graciano Winogrona pochodzą ze starych winnic w Cenicero w Rioja Alta. Połączenie klimatu śródziemnomorskiego z wyraźnymi wpływami Atlantyku i winorośli o niskiej wydajności jest idealnym połączeniem dla tak eleganckich win z pięknym potencjałem do dojrzewania. Ta Gran Reserva przez 24 miesiące dojrzewała w beczkach francuskich i amerykańskich, po czym przez 3 lata rozwijała swoją doskonałość leżakując w butelkach. Ten charakterystyczny proces starzenia daje aromaty o wyjątkowej złożoności i gładkiej, aksamitnej strukturze. To czerwone, wytrawne wino o głęboko rubinowej barwie z czerwonymi refleksami. Intensywny aromat owoców czereśni i czarnej porzeczki łączy się z beczkowymi akcentami dębu i wanilii. Po chwili docierają do nas nuty przypraw i tytoniu. To hiszpańskie wino na podniebieniu prezentuje jedwabiste taniny oraz mimo dojrzewania - ciągle pozostaje świeże i żywe. Okrągłe i zrównoważone podniebienie, z jedwabistymi taninami, pozostające świeże i żywe. Finisz jest długotrwały, zawiera nuty prażonego drewna i suszonych owoców. Wyjątkowe wino z apelacji Rioja zostało docenione srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition oraz otrzymało 93 pkt w rankingu Roberta Parkera.

Wino sprawdzi się w połączeniu z jagnięciną, nazywane jest również „winem kominkowym”, do powolnego delektowania się z półmiskiem serów lub szynkami iberyjskimi.

Baron de Ley Club Privado Rioja – wino czerwone wytrawne

Club Privado Rioja jest winem wytrawnym w stylu wina Crianza, ze szczepu Tempranillo leżakowało w beczkach 12 miesięcy. Zachwycające zapachem dojrzałych leśnych owoców, taniny w tym winie są miękkie i delikatne, a finisz z nutką przypraw i tytoniu. Wino nagrodzone srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition w Londynie.

Sprawdzi się w połączeniu z przystawkami mięsnymi, pieczonymi warzywami, makaronami z mięsnym sosem.

Baron de Ley Tres Vinas Reserva Blanco Rioja – wino białe wytrawne

Znakomity kupaż trzech szczepów - Viura, Malvasia oraz Garnacha Bianca z doskonałego hiszpańskiego regionu Rioja to zdecydowanie propozycja dla fanów beczki w białym winie. Każda z odmian dojrzewa oddzielnie, aby stworzyć razem te doskonałe, białe, wytrawne wino. Winogrona tłoczone są bez maceracji, uzyskując w ten sposób niezwykłą świeżość, ale także długi i kojący finisz. Zgodnie z zasadami apelacyjnymi panującymi w Rioja, wino leżakuje przez 12 miesięcy w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o bogatych, żywych, słodkich nutach, zanim zostanie zabutelkowane na co najmniej kolejny rok.
Wino Tres Vinas Blanco o pięknej jasnozłotej barwie, zachwyca intensywnym aromatem gałki muszkatołowej, jesiennych owoców, skórki pomarańczowej i nut łagodnego, słodkiego dębu. W ustach wyczuwalna świeżość cytrusowych i mineralnych nut, kokosa, masła, suszonych fig i pieczonych jabłek.

Jest najlepszym dodatkiem do lekkich posiłków, takich jak sushi, jesienne warzywa, w tym karczochy, szynka iberyjska lub inne wędliny. Winezja.pl szczerze rekomenduje to wino wielbicielom białych doskonałości oraz na prezent.

Baron de Ley Siete Vinas Reserva Rioja – wino czerwone wytrawne

Wino niezwykłe, bo stworzone z 7 odmiennych, czerwonych i białych szczepów, których winifikacja przebiegała w różny sposób. Tempranillo z białymi szczepami oraz pozostałe czerwone oddzielnie - łącznie 4 różne beczki, w których wina leżakują 3 lata. Po tym czasie - wszystkie razem dojrzewają i rozwijają swoje wyjątkowe aromaty i smaki w dużej kadzi przez 12 miesięcy. Wino z regionu Rioja jest złożone, głębokie, eleganckie, pełne. W nosie wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców leśnych, runa leśnego, pachnących róż i fiołków z nutą przypraw i wanilii w tle. To hiszpańskie, wytrawne wino jest bardzo owocowe z perfekcyjnie komponującymi taninami. Jest to wyważone, pełne wdzięku i smaku czerwone wino, które wyróżniło się na International Wine Challenge i zdobyło tam złoty medal. Robert Parker przyznał zaś "Siedmiu winom" 92 pkt. 

Idealne w połączeniu z daniami z czerwonych mięs, dziczyzną jak również samodzielnie podczas powolnej degustacji.

Baron de Ley Bianco Rioja Semidulce – wino białe półsłodkie

Wyjątkowe, białe wino półsłodkie ze szczepu Sauvignon Blanc o mocnym aromacie egzotycznych owoców oraz akcentami ziół. Winogrona pochodzą z winnicy Finca Carbonera , najwyższego punktu uprawy w DOCa Rioja. Tak wyjątkowe warunki uprawy na tej posiadłości z wahaniami temperatury między dniem a nocą, pH gleby poniżej 6 i mineralny charakter pozwalają winogronom zachować kwasowość, co prowadzi do powstania świeżych i eleganckich win. W tym przypadku tłoczenie i maceracja winogron odbywa się w niskiej temperaturze, aby zapewnić zimną fermentację, która eliminuje drożdże i wydobywa cukier resztkowy, który charakteryzuje to półsłodkie wino. W barwie niezwykle czyste, jasne i przejrzyste o słomkowożółtym kolorze ze złotymi krawędziami. Wyczuwalne aromaty marakui, ananasa i midu przełamane są świeżością mięty Dzięki doskonałej równowadze między kwasowością, alkoholem i cukrem podniebienie jest świeże, słodycz pięknie zrównoważona z owocową kwasowością.

Idealnie sprawdzi się schłodzone w ciepłe, letnie dni. Możemy podać je z różnymi przystawkami, zwłaszcza z wędzonymi serami i foie. Idealnie nadaje się również do deserów na bazie owoców, których naturalna kwasowość zapewnia idealną równowagę ze świeżym finiszem wina.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.