DOM PERIGNON to historia szampana
Wiedza o winie
18.05.2022

DOM PERIGNON to historia szampana

Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Niewielu z nas miało okazję spróbować i ocenić smak szampana Dom Perignon. Mimo to, ze względu na swój prestiż, popularność oraz jakość, od wielu lat wzbudza ogromne zainteresowanie i ciekawi wielbicieli win i szampanów.

Naszą historię rozpoczniemy od ciekawostki na temat katolickich mnichów z XVII wieku. Otóż to właśnie oni wytwarzali innowacyjne rozwiązania związane z ulepszeniem techniki produkcji wina i szampanów. Na szczególną uwagę zasługuje człowiek o imieniu Dom Pierre Pérignon, żyjący w latach 1638-1715. Był benedyktyńskim mnichem pełniącym funkcję Mistrza piwnicznego w Opactwie Benedyktynów we francuskiej wiosce o nazwie Hautvillers. Z ogromną pasją zgłębiał tajniki produkcji wina starając się odkryć nowe metody i usprawnienia. Wbrew wielu mitom nie wynalazł szampana, ale znacząco wpłynął na jakość tego trunku. Jako pierwszy rozpoczął mieszanie różnych odmian winogron, a szczególną uwagę poświęcił trzem szczepom: Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay, które po dziś dzień stanowią podstawę dla szampanów. Rozwijał również proces drugiej fermentacji wina w butelce oraz produkcję białych win z ciemnych winogron. Dodatkowo pracując nad poprawą jakości zauważył, że zbieranie winogron w odpowiedniej chwili pozwala otrzymać smaczniejsze trunki charakteryzujące się maksymalnym poziomem cukru. Wino w tamtych czasach również często się psuło z powodu dostępu świeżego powietrza do butelki. Stąd też Dom Perignon wymyślił sposób zamykania win za pomocą korka!

Historia marki Moët & Chandon

Moët & Chandon to jeden z największych producentów szampanów, będący częścią luksusowej marki LVMH, czyli Louis Vuitton Moët Hennessy. Posiada 1190 ha winnic produkując rocznie około 28 mln butelek szampana. Założycielem marki jest Claude Moët, który w 1743 roku rozpoczął swoją przygodę z winem. Dostarczał produkty na dwór królewski Ludwika XV, otwierając tym samym swój własny dom szampański. Dopiero po kilku latach zaczął produkować wina najwyższej jakości, które zostały docenione przez samą Markize de Pompadour słowami: "Szampan to jedyny trunek, po którym kobieta staje się jeszcze piękniejsza”. Tak rozpoczął się niesamowity okres dostarczania szampana do arystokracji i bogatych mieszczan.

Pierwsza butelka szampana Dom Perignon

Szampan Dom Perignon był uwielbiany przez wszystkich, ale… był drogi. Dopiero w 1936 roku Moët & Chandon wypuścił na rynek pierwszą linię szampanów sygnowanych nazwiskiem francuskiego mnicha, ale w tańszej wersji. Warto jednak wspomnieć że butelka powstała już w 1921 roku, ale musiało minąć 15 lat zanim trafiła w ręce pierwszych konsumentów. Powodem był długi proces starzenia wina. Dziś butelki wyprodukowane w 1921 roku są jednymi z najbardziej poszukiwanych na świecie.

Jak powstaje szampan Dom Perignon?

Szampan Dom Perignon jest produktem typu vintage, czyli jednego zbioru. Wszystkie winogrona pochodzą z 17 parceli o statusie grand cru w Szampanii oraz jednej o statusie premier cru w Hautvillers wokół historycznego opactwa. W przeciwieństwie do większości szampnów, które wykorzystują 3 odmiany winogron, Dom Perignon powstaje z dwóch szczepów: czerwonego Pinot Noir oraz białego Chardonnay. Proporcje tych szczepów są różne i zależą od rocznika, a samym procesem mieszania zajmuje się główny winiarz „Chef de Cave” - Richard Geoffroy.

Wino rozlewane jest do butelek, a następnie wypełniane niewielką ilością drożdży oraz cukru. Po zakorkowaniu rozpoczyna się proces powtórnej fermentacji, w wyniku czego powstają słynne bąbelki. Szampan Dom Perignon leżakuje i dojrzewa w piwnicach przez min. 7 lat. O tym czy jest gotowy decydują wielokrotne degustacje. Jeżeli producent uzna, że winogrona z danego roku nie są odpowiednio dobre, to szampan z tego rocznika nie powstaje.

Szampany Dom Pérignon są wypuszczane w 3 fazach dojrzewania:

  • P1 lub Plénitude 1 - dojrzewające w winnicy przez 7 do 9 lat
  • P2 lub Plénitude 2 - dojrzewające w winnicy przez 12 do 14 lat
  • P3 - dojrzewające przez ponad 20 lat, do osiągnięcia pełnej dojrzałości

Jak smakuje Dom Perignon?

Każdy rocznik jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Możemy zatem przyjąć, że za każdym razem czekają nas nowe doznania smakowe. Próbując jednak znaleźć wspólny mianownik w winach Dom Perignon szukać możemy aromatów suszonych owoców, migdałów, brzoskwini, limonki, wanilii, pralinek oraz białego pieprzu. W wybranych rocznikach odnajdziemy także nuty dymne, przyprawy, lukrecję oraz akcenty tostowe. Wino jest wytrawne, orzeźwiające, gładkie w smaku, z przyjemną kwasowością i wyczuwalnym akcentem mineralności.

Ile kosztuje Dom Perignon?

Są dobre i wyjątkowe butelki Dom Perignon. Cena uzależniona jest od wielu czynników, ale jednym z podstawowych jest rocznik wina. Ceny zaczynają się od 700 zł, jednak im starsza butelka tym wyższa cena. Oprócz rocznika istotny jest poziom dojrzałości oraz wyjątkowe cechy spotykane w danym roczniku. Osobą kategorią są limitowane butelki, zwłaszcza te upamiętniające szczególne wydarzenia.

Ciekawym przykładem może być Dom Perignon z 1961 roku. Obecnie za butelką tego wina należy zapłacić ponad 2.5 tys. funtów, a wszystko to za sprawą rodziny królewskiej. W 1981 roku Dom Perignon został wybrany na ślub Diany Spencer i księcia Karola. Serwowano z tej okazji Dom Pérignon z rocznika 1961 r., który jest także datą narodzin Lady Di.

Jak przechowywać Dom Pérignon?

Aby szampan nie utracił swoich właściwości należy pamiętać o zasadach przechowywania takich win. Warto zadbać o zaciemnione miejsce (najlepiej piwniczka) z dostępem do świeżego powietrza. Istotny jest również sposób przechowywania, czyli ułożenie butelki w pozycji leżącej oraz zachowanie optymalnej temperatury w pomieszczeniu (ok. 12 st. C.). Jeśli zadbamy o wszystkie te elementy, możemy cieszyć się smakiem wina nawet otwierając butelkę po 10 latach.