Abruzja

0/10

Rozciągnięte nad Adriatykiem Abruzzo dynamicznie podnosi swój potencjał winiarski, skoncentrowany wokół lokalnych odmian: subtelnego białego Trebbiano i dynamicznego czerwonego Montepulciano, wykorzystując także coraz częściej mniej znane odmiany, takie jak Pecorino i Aglianico, oraz szczepy francuskie.

Swoje pierwsze spektakularne sukcesy winiarskie Abruzzo odnotowało w latach 90-tych ubiegłego wieku i od tamtej pory liczba pierwszorzędnych win i producentów systematycznie się powiększa, plasując region w czołówce włoskiego winiarstwa, a wina Montepulciano d’Abruzzo są jednymi z najbardziej poszukiwanych na rynku.


Powiązane artykuły

18.01.2023

Co pasuje do Chardonnay?

Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?