Z czym podawać prosecco?
Porady
06.04.2022

Z czym podawać prosecco?

Autor posta Maria Kuziela
Maria Kuziela

10/10

Jest to doskonały towarzysz drinków, ale także świetny kompan wszelakich dań - również jako składnik. W poniższym artykule przedstawiam klika propozycji, z czym pić prosecco, aby móc w pełni delektować się smakiem tego włoskiego wina.

 

Ludzie na całym świecie pokochali prosecco. Jest to włoskie wino musujące w kolorze białym lub różowym pochodzące z Włoskiego regionu Veneto i tylko tam może być produkowane pod tą nazwą. Prosecco jest delikatne, owocowe i świeże. 

Z czym pić Prosecco?

Włosi zazwyczaj pijają jako aperitif, aby pobudzić soki trawienne. Często porównywany jest do szampana, ale oczywiście wiemy, że to zupełnie dwa inne trunki. Poniżej kilka ciekawych propozycji drinków na bazie Prosecco.

Prosecco z czym? Sprawdź połączenie z likierem pomarańczowym

Jest to drink w którym łączymy prosecco, likier pomarańczowy oraz wodę gazowaną. Jeśli jednak w domowym barku nie posiadasz takiego likieru śmiało możesz użyć włoskiego likieru cytrynowego, ale w mniejszej ilości. Nie zapomnij również o solidnej porcji lodu.

Prosecco z czym? Spróbuj z Ginem

We Francji od XIX wieku pije się szampana z ginem, więc dlaczego by nie spróbować połączenia z prosecco? Dodajemy gin, prosecco, syrop cukrowy, sok z cytryny lub limonki i kilka kostek lodu. Dostosuj proporcje do swoich upodobań, ale ze względu na aromatyczność ginu najlepiej traktować go jako mały dodatek.

Prosecco z czym? Wypróbuj z Wermutem

Prosecco połącz z białym Wermutem 1:1, a następnie uzupełnij kieliszek kostkami lodu. Do dekoracji możesz użyć cząstek cytryny lub pomarańczy.

Prosecco z czym? Podawaj z Brzoskwiniami

Klasyczny drink pochodzący z Wenecji. Jest to połączenie musu z białych brzoskwiń i prosecco. Taki drink rewelacyjnie orzeźwi nas w upalne letnie dni.

Parowanie prosecco z jedzeniem

Prosecco, z czym pić? Jak już znamy odpowiedź na to pytanie, to odpowiedzmy sobie na kolejne, czyli z czym podawać prosecco? Dobrane potrawy do prosecco nie powinny być bardziej aromatyczne od samego wina. Włosi uważają, że najlepszym połączeniem jest dojrzewająca szynka prosciutto i melon. Polecają także podawać w towarzystwie potraw z regionu Veneto, które bazują na grzybach, łagodnych serach czy białych szparagach. Prosecco poradzi sobie także z kuchnią azjatycką np. chińskimi, chrupiącymi pierożkami Gyoza oraz będzie świetnym uzupełnieniem ostrych potraw. Do takich dań idealnie sprawdzi się Prosecco z odrobiną cukru resztkowego, np. Brilla. Bąbelki to także dobry dodatek do ryb i owoców morza, szczególnie polecamy podlać odrobiną prosecco klasyczne, smażone krewetki. Do nich polecamy pyszne różowe Prosecco Ca'Val.

Temat ciężko wyczerpać „z czym się pije prosecco?”, dlatego pochwalcie się komentarzach z czym ostatnio piliście lub jedliście Prosecco?

Prosecco z czym pić?

Sprawdź mój mały tajny przepis na risotto ze szparagami i prosecco (polecamy Scudo Verde Brut!):

  • 300g ryżu do risotto
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 40g sera parmezan może być też pecorino
  • 1 biała cebula lub szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kieliszek prosecco
  • natka pietruszki
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku i przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dalej wrzucamy czosnek i od razu ryż. Ryż przesmażamy aż będzie szklisty, wlewamy najpierw prosecco i powoli bulion i mieszamy od czasu do czasu. Szparagi obieramy ze skórki kroimy na większe kawałki i wrzucamy do ryżu. Mieszamy aż ryż wchłonie całość bulionu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Na koniec ściągamy z ognia i dodajemy masło. I gotowe!


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.