Którą butelkę Pinot Grigio wybrać?
Porady
07.04.2022

Którą butelkę Pinot Grigio wybrać?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9.5/10

Lubisz lekkie i rześkie trunki, czy owocowe i słodkie smaki? A może potrzebujesz wina na co dzień? Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze butelki ze szczepu Pinot Grigio.

Chociaż natkniesz się na butelki z oznaczeniem Pinot Grigio i Pinot Gris, w rzeczywistości jest to ten sam szczep. Wina oznaczone jako Pinot Grigio są wytwarzane we włoskim stylu – wytrawne, rześkie i lekkie z cytrusowymi aromatami zaś Pinot Gris są produkowane w stylu francuskim - bogatsze, bardziej treściwe, a czasem słodkie.

Moda na Pinot Grigio

Pinot Grigio zyskało swoją popularność ze względu na łatwość w obiorze. Jest idealne na każdą okazję, cenione za swoją rześkość oraz intensywny aromat. Bez wątpienia można powiedzieć, że jest to wino na co dzień, które po prostu dobrze się pije. Jeśli chcielibyśmy opisać Pinot Grigio w trzech słowach to byłyby to:

  • Łatwość – uniwersalne białe wino
  • Rześkość – ekspresja orzeźwienia
  • Klasyka – popularna odmiana spotkana na całym świecie

Którą butelkę wybrać?

Winogrona Pinot Grigio z Włoch są zbierane wcześniej, przez co zachowują więcej świeżości i kwasowości. W Australii i Stanach Zjednoczonych pozostają na winorośli nieco dłużej. Późne zbiory pomagają stworzyć bogatszy smak owoców i pomagają utrzymać wysoką lub umiarkowaną kwasowość. Winogrona Pinot Gris w regionie Alzacji są zbierane jeszcze później i dają pełne, słodkie białe wina. W zależności od tego, co cenimy w winach powinniśmy wybierać butelki z konkretnych regionów winiarskich:

Mineralność i Suchość 

Popularne w północnych Włoszech (Trentino Alto Adige, Lombardia i Veneto), Austrii, Rumunii, Słowenii i na Węgrzech. Są to wina uniwersalne, rześkie, z wyższą kwasowością i mniejszą owocowością.

Owocowość i wytrawność

Popularne w Argentynie, Australii, Kalifornii, Nowej Zelandii i Oregonie. Wyczuwalne nuty cytryny, białej brzoskwini i żółtego jabłka. Oprócz owocowego aromatu wino ma „oleistą” konsystencję.

Owocowość i słodycz

Alzacja to jedyny region, w którym produkowane są słodkie wina ze szczepu Pinot Gris. Spodziewaj się smaków słodkich cukierków cytrynowych, miodu i chrupiących jabłek. Poszukaj na etykietach przy zakupie poniższych oznaczeń:

  • Sélection de Grains Nobles and Vendage Tardives: bardzo słodkie wino
  • Grand Cru Pinot Gris Pinot Gris i z Alzacji: mniej słodkie

Różowe Pinot Grigio (Ramato)

Produktowane we Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech. Wina Ramato charakteryzują się blado-miedziany odcieniem. Poczujesz nuty skóry, wiśni, białej maliny lub mięsisty smak suszonej żurawiny na finiszu.

Łączenie wina Pinot Grigio z potrawami

Pinot Grigio bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, takimi jak skorupiaki, sushi i ceviche. Pasuje również do lekkich dań z makaronu oraz będzie dobrym towarzyszem różnych serów. Szczególnie polecamy spróbować połączenia ze świeżymi sałatkami. Ponieważ wino jest dość kwaśne, zaleca się unikanie łączenia go z potrawami o wysokiej zawartości kwasu, takimi jak owoce cytrusowe lub przepisy na bazie pomidorów. Pamiętaj takżę, aby wino Pinot Grigio podawać dobrze schłodzone.

Ciekawostki:

  • W zależności od kraju występuje pod kilkoma różnymi nazwami — Pinot Grigio we Włoszech, Pinot Gris we Francji, Grauer Burgunder w Niemczech i Grauburgunder w Austrii
  • Szczep wywodzi się od czerwonej odmiany winorośli Pinot Noir

Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.