
Za co uwielbiamy wino Choya?
8/10
Czy wiesz, że Choya jest doskonałym kompanem wielu dań i drinków? Podpowiadamy w jaki sposób wyciągnąć całą esencję i możliwości tego trunku.
Choya to japońskie wino śliwkowe uznawane za skarb kraju kwitnącej wiśni. Pita solo smakuje wyjątkowo. Jej sekretem jest umeshu, czyli tradycyjny japoński likier wytwarzany z owoców ume. Sprawdź za co Polacy tak bardzo kochają Choyę.
Ume to owoc śliwki niezwykle bogaty w składniki mineralne, kwasy owocowe, witaminę C, potas oraz wapń. Uusuwa zmęczenie, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w bezsenności. Co więcej zwalcza bakterie oraz korzystnie wpływa na zwiększenie odporności.
Recepturę produkcji wina ze śliwek ume Japończycy odkryli blisko czterysta lat temu i od tego czasu umeshu jest uważany za narodowy napój mieszkańców kraju Kwitnącej Wiśni. Brzmi to dobrze! A smakuje jeszcze lepiej.
Sekret wyjątkowego smaku Choya
Polacy kochają Choyę za jej smak! Owoc ume maceruje się w cukrze i shochu, czyli japońskim spirytusie destylowanym. To właśnie ten proces nadaje Choya Umeshu wyjątkowy owocowy bukiet z nutami migdałów i marcepanu. W Choya odnajdziemy dużo aksamitnej słodyczy, ekspresję owoców oraz aromat śliwek. Bliżej jej do rodzimych likerów i nalewek, niż do wina, dla których stanowi bardzo przyjemną alternatywę.
Łatwość łączenia Choya z posiłkami
Kolejny plus to uniwersalność Choya. Dzięki wspomnianym właściwościom trawiennym i pobudzającym apetyt można delektować się tym trunkiem do posiłku lub po nim. Nadaje się także jako aperitif, a ze względu na swoją słodycz, warto pić ją schłodzoną lub z kilkoma kostkami lodu - zwłąszcza podczas letnich spotkań na tarasie. W połączeniu z lekko kwaskowatym smakiem Choya dobrze komponuje się z mało wyrazistymi potrawami. Idealnie nadaję się do ryb i owoców morza. Jej słodki smak doskonale współgra także z pikantnym stylem kuchni azjatyckiej, równoważąc jej ostrość.
Sushi Love Choya
Sushi od ponad tysiąca lat zajmuje ważne miejsce w historii japońskiej kuchni tak jak i umeshu – to połączenie pięknie się uzupełnia. Dlatego w niemalże każdej restauracji japońskiej znajdziemy wino Choya, które doskonale podkręca smak sushi i kuchni dalekowschodniej. Zaskocz znajomych i przy kolejnym spotkaniu przy ulubionym sushi poczęstuj ich Choya, będą zachwyceni!
Choya doskonała do drinków
Choya z kilkoma kostkami lodu sprawdzi się w drinkach np. z sokiem pomarańczowym, zieloną herbatą czy napojami gazowanymi. Eksperymentuj i wypróbuj poniższe przepisy.
Choya Mojito
Składniki:
- 45 ml Choya
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 8 listków mięty
- 2 ćwiartki limonki
- woda sodowa
W shakerze zmiksować brązowy cukier, liście mięty i ćwiartki limonki, dodać Choya i odrobinę wody sodowej.
Choya Sparkling
Składniki:
- 1 część Choya
- 2 części wody sodowej
Wymieszaj Choya i wodę sodową w wysokiej szklance. Można podawać z kruszonym lodem.
Choya Gin
Składniki:
- 7 części Choya
- 3 części ginu
Wymieszaj Choya i gin w kieliszku martini, w razie potrzeby podawaj z kruszonym lodem.
Choya Kamikaze
Składniki:
- 15 ml Choya
- 30 ml wódki
- 15 ml soku z limonki
Wlej Choya, wódkę i sok z limonki do shakera i napełnij kostkami lodu. Dobrze wstrząśnij, a następnie przelej do kieliszka martini
Choya Szampan
Składniki:
- 60 ml Choya
- 60 ml szampana
Wlej Choya do kieliszka do szampana, uzupełnij szampanem. Pij schłodzone.
Ciekawostki o Choya
- Choya znana na całym świecie jako wino śliwkowe, nie powstaje ze śliwek! Ume to nie śliwka lecz owoc z rodziny różowatych, występuje w Azji Wschodniej i Japonii. Wyglądem i kolorem przypominają śliwki, która należy do tej samej grupy, a mianowicie Rosaceae Prunus. Jednak te dwa owoce różnią się od siebie, między innymi kwasowością. Ume ma kwasowość na poziomie 4-5%, w porównaniu do kwasowości 1-2% występującej w śliwce. W miarę dojrzewania owoców ume, poziom kwasu cytrusowego w owocach przewyższa poziom innych kwasów organicznych. Miąższ i skórka zawierają polifenol, znany przeciwutleniacz, którego ilość wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. Ponadto owoc zawiera wiele aminokwasów i innych kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy.
- Idealną równowagę między ekstraktem z ume, a alkoholem uzyskuje się poprzez starzenie całego owocu, z pestką nadal w środku, co sprawia, że aromat ume można wydobyć nie tylko z miąższu i skórki, ale także z pestki. Pyszny posmak Umeshu pochodzi z kwasu cytrynowego zawartego w owocach, orzeźwiający smak pobudza apetyt. Umeshu zawiera również kwas jabłkowy i bursztynowy
- W Japonii istnieje przysłowie, które mówi, że ume może zabić trzy rodzaje trucizn: zawarte w jedzeniu, wodzie i krwi.
Komentarze