Za co uwielbiamy wino Choya?
Porady
05.04.2022

Za co uwielbiamy wino Choya?

Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

8/10

Czy wiesz, że Choya jest doskonałym kompanem wielu dań i drinków? Podpowiadamy w jaki sposób wyciągnąć całą esencję i możliwości tego trunku.

Choya to japońskie wino śliwkowe uznawane za skarb kraju kwitnącej wiśni. Pita solo smakuje wyjątkowo. Jej sekretem jest umeshu, czyli tradycyjny japoński likier wytwarzany z owoców ume. Sprawdź za co Polacy tak bardzo kochają Choyę.  

Ume to owoc śliwki niezwykle bogaty w składniki mineralne, kwasy owocowe, witaminę C, potas oraz wapń. Uusuwa zmęczenie, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w bezsenności. Co więcej zwalcza bakterie oraz korzystnie wpływa na zwiększenie odporności. 

Recepturę produkcji wina ze śliwek ume Japończycy odkryli blisko czterysta lat temu i od tego czasu umeshu jest uważany za narodowy napój mieszkańców kraju Kwitnącej Wiśni. Brzmi to dobrze! A smakuje jeszcze lepiej.

Sekret wyjątkowego smaku Choya

Polacy kochają Choyę za jej smak! Owoc ume maceruje się w cukrze i shochu, czyli japońskim spirytusie destylowanym. To właśnie ten proces nadaje Choya Umeshu wyjątkowy owocowy bukiet z nutami migdałów i marcepanu. W Choya odnajdziemy dużo aksamitnej słodyczy, ekspresję owoców oraz aromat śliwek. Bliżej jej do rodzimych likerów i nalewek, niż do wina, dla których stanowi bardzo przyjemną alternatywę.

Łatwość łączenia Choya z posiłkami

Kolejny plus to uniwersalność Choya. Dzięki wspomnianym właściwościom trawiennym i pobudzającym apetyt można delektować się tym trunkiem do posiłku lub po nim. Nadaje się także jako aperitif, a ze względu na swoją słodycz, warto pić ją schłodzoną lub z kilkoma kostkami lodu - zwłąszcza podczas letnich spotkań na tarasie. W połączeniu z lekko kwaskowatym smakiem Choya dobrze komponuje się z mało wyrazistymi potrawami. Idealnie nadaję się do ryb i owoców morza. Jej słodki smak doskonale współgra także z pikantnym stylem kuchni azjatyckiej, równoważąc jej ostrość.

Sushi Love Choya

Sushi od ponad tysiąca lat zajmuje ważne miejsce w historii japońskiej kuchni tak jak i umeshu – to połączenie pięknie się uzupełnia. Dlatego w niemalże każdej restauracji japońskiej znajdziemy wino Choya, które doskonale podkręca smak sushi i kuchni dalekowschodniej. Zaskocz znajomych i przy kolejnym spotkaniu przy ulubionym sushi poczęstuj ich Choya, będą zachwyceni!

Choya doskonała do drinków

Choya z kilkoma kostkami lodu sprawdzi się w drinkach np. z sokiem pomarańczowym, zieloną herbatą czy napojami gazowanymi. Eksperymentuj i wypróbuj poniższe przepisy.

Choya Mojito

Składniki:

  • 45 ml Choya
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 8 listków mięty
  • 2 ćwiartki limonki
  • woda sodowa

W shakerze zmiksować brązowy cukier, liście mięty i ćwiartki limonki, dodać Choya i odrobinę wody sodowej.

Choya Sparkling

Składniki:

  • 1 część Choya
  • 2 części wody sodowej

Wymieszaj Choya i wodę sodową w wysokiej szklance. Można podawać z kruszonym lodem.

Choya Gin

Składniki:

  • 7 części Choya
  • 3 części ginu

Wymieszaj Choya i gin w kieliszku martini, w razie potrzeby podawaj z kruszonym lodem.

Choya Kamikaze

Składniki:

  • 15 ml Choya
  • 30 ml wódki
  • 15 ml soku z limonki

Wlej Choya, wódkę i sok z limonki do shakera i napełnij kostkami lodu. Dobrze wstrząśnij, a następnie przelej do kieliszka martini

Choya Szampan

Składniki:

  • 60 ml Choya
  • 60 ml szampana

Wlej Choya do kieliszka do szampana, uzupełnij szampanem. Pij schłodzone.

Ciekawostki o Choya

  • Choya znana na całym świecie jako wino śliwkowe, nie powstaje ze śliwek! Ume to nie śliwka lecz owoc z rodziny różowatych, występuje w Azji Wschodniej i Japonii. Wyglądem i kolorem przypominają śliwki, która należy do tej samej grupy, a mianowicie Rosaceae Prunus. Jednak te dwa owoce różnią się od siebie, między innymi kwasowością. Ume ma kwasowość na poziomie 4-5%, w porównaniu do kwasowości 1-2% występującej w śliwce. W miarę dojrzewania owoców ume, poziom kwasu cytrusowego w owocach przewyższa poziom innych kwasów organicznych. Miąższ i skórka zawierają polifenol, znany przeciwutleniacz, którego ilość wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. Ponadto owoc zawiera wiele aminokwasów i innych kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy.
  • Idealną równowagę między ekstraktem z ume, a alkoholem uzyskuje się poprzez starzenie całego owocu, z pestką nadal w środku, co sprawia, że aromat ume można wydobyć nie tylko z miąższu i skórki, ale także z pestki. Pyszny posmak Umeshu pochodzi z kwasu cytrynowego zawartego w owocach, orzeźwiający smak pobudza apetyt. Umeshu zawiera również kwas jabłkowy i bursztynowy
  • W Japonii istnieje przysłowie, które mówi, że ume może zabić trzy rodzaje trucizn: zawarte w jedzeniu, wodzie i krwi.