
Włochy: Antinori
0/10
Rodzina Antinori od ponad 600 lat zajmuje się winiarstwem, dokładniej od 1385 roku, kiedy to Piero Antinori stał się członkiem Arte Fiorentina dei Vinattieri (cechu zrzeszającego handlarzy win).
W XVI wieku bankier i handlarz Alessandro Antinori rozsławił rodzinne trunki nie tylko we Włoszech, lecz również poza granicami kraju podróżując od Lyon do Flandrii oraz z Hiszpanii do Algierii.
Winiarnia Antinori
Wino stało się pasją oraz główną działalnością następnych 26 pokoleń Antinorich, które osobiście angażowały się w rodzinny biznes. Kolejni właściciele wprowadzali innowacje oraz podejmowali ryzyko, pamiętając o szacunku do rodzinnego dziedzictwa i ziemi. Marchese Piero – obecny dyrektor firmy podkreśla, że wiekowe tradycje, odgrywają niezwykle ważną rolę w filozofii firmy i zawsze idą w zgodzie z duchem innowacji.
W zarządzaniu firmą Marchese’owi Piero pomagają jego trzy córki Albiera, Allegra i Alessia. Wspólna tradycja, pasja i intuicja uczyniły Antinori wiodącym włoskim producentem win najwyższej jakości. W rodzinnych posiadłościach w Toskanii i Umbrii jak i na innych obszarach przystosowanych do produkcji wysokojakościowych win, zarówno we Włoszech i zagranicą przeprowadzono duże inwestycje i unowocześniono produkcję. Wypromowano również zróżnicowane nisze enologiczne, czyli siedliska (terroir) o dużym potencjale uprawy winorośli.
Antinori - metody uprawy
Firma Antinori w swych winnicach i winiarniach bezustannie eksperymentuje: z kompozycją rodzimych i międzynarodowych szczepów, z nowymi metodami uprawy, z położeniem winnic na dużych wysokościach, z metodami fermentacji i temperaturami, łącząc tradycyjne i nowatorskie metody fermentacji, stosując rozmaite rodzaje drewna, rozmiar i wiek beczek oraz różne okresy dojrzewania wina w butelkach.
Wina najwyższej jakości
Firma Antinori przez wszystkie lata swojej działalności udowodniła, że Toskania i Umbria są doskonałymi regionami, gdzie można wyprodukować cenione na całym świecie, wykwintne wina najwyższej jakości, które doskonale oddają charakter ich miejsca pochodzenia. Winnice zajmują 1 400 hektarów, najbardziej znane posiadłości leżą w regionach Chinati Classico, Bolgheri, Montalcino, Oriveto, Montepulciano. Antinori wydobywają olbrzymi potencjał drzemiący w ich winnicach, łącząc to co nowe i do tej porty nieodkryte z toskańską tradycją, kulturą, rolnictwem oraz artystycznym i literackim dziedzictwem.
Źródło: www.antinori.it
Komentarze