Sięgając po idealną butelkę Cabernet Sauvignon
Porady
08.04.2022

Sięgając po idealną butelkę Cabernet Sauvignon

Kamil Giszka
Kamil Giszka

10/10

Najsłynniejsza czerwona odmiana, spotykana na całym świecie, do tego w doborowym towarzystwie – wszak jest istotną częścią wielu światowych blendów, w tym z Bordeaux. Sprawdź, jakich smaczków spodziewać się przy wyborze butelki Cabernet Sauvignon!

Smaki Cabernet Sauvignon

Choć style poszczególnych win z tej odmiany będą się od siebie różnić zależnie od miejsca pochodzenia i sposobu produkcji, jest kilka charakterystycznych cen, które możemy wyróżnić. Soczyste ciemne owoce leśne i przyprawy, w tym pieprz i papryka, a niekiedy także przyprawy do pieczenia. Pełne ciało, wyrazista struktura skrywająca zaznaczone taniny i wyczuwalną kwasowość. Ta ostatnia naturalnie może być równoważona przez słodycz w mniej wytrawnych propozycjach. To szczep, który uwielbia dębową beczkę, a w butelkach od nieprzeciętnych producentów lubi także długie dojrzewanie w winnej piwniczce.

Nowy Świat, nowy styl

Sięgając po butelkę Caba z Nowego Świata zazwyczaj możemy spodziewać się ekspresyjnej owocowości, większej niż w europejskich odpowiednikach, a przy tym nieco łagodniejszej struktury. Aromaty wiśni i pieprzu szaleją na palecie łagodnej kwasowości i jedwabnej taniny, dając dużo przyjemności tu i teraz – bez specjalnej okazji i bez trzymania butelki w piwnicy.

Europejskie klasyki – Stary Świat

W Europie Cabernet Sauvignon często bywa surowszy, z wyrazistszą taniną i kompleksową strukturą aromatów. Warto też wspomnieć, że rzadziej występuje solo – w Starym Świecie słynie nade wszystko z blendów, w tym stanowiąc ważną część w winach z Bordeaux (w kupażach zwłaszcza u boku Merlot oraz Cabernet Franc), ale także często występując w obsadzie odmian tworzących włoskie supertoskany – nieprzeciętne wina z Toskanii. Z racji na ich dojrzałość oraz często długi czas spędzony w beczce, to wina które lubią dodatkowo odpocząć w butelce, zalegając w winnej piwniczce.

Parowanie Cabernet Sauvignon z posiłkami

Złożona struktura, pełne ciało i kompleksowe aromaty – to czynią Caberneta wspaniałym partnerem do talerza pełnego treściwych składników. Steki, burgery, żeberka czy pizza – tłuste i pełne smaku potrawy chłoną Caba z najwyższą przyjemnością. Deska dojrzałych serów i wędlin także świetnie się dogada z kieliszkiem dojrzałego wina. Możliwości tu jest wiele, a zasada prosta – smacznie i bez oszczędzania się!

Czy wiesz, że:

  • Cabernet Sauvignon to krzyżówka dwóch innych dobrze znanych szczepów – Sauvignon Blanc oraz Cabernet Franc
  • Powodem, przez który steki i Cabernet tak doskonale się łączą są zawarte w winie taniny. To ten związek „ścina się” z tłuszczem i proteinami z jedzenia, dlatego też tłustszy posiłek wymaga wina o większej ilości taniny
  • Jednym ze związków zapachowych jakie odkryto w tej odmianie jest metoksypirazyna – to ona odpowiada za aromaty czarnego i zielonego pieprzu, czarnej porzeczki i przypraw