Jak wybrać idealną butelkę Sauvignon Blanc?
Porady
07.04.2022

Jak wybrać idealną butelkę Sauvignon Blanc?

Autor posta Kamil Giszka
Kamil Giszka

9/10

Orzeźwiające i soczyste Sauvignon Blanc to idealny wybór na lato. Jednak zależnie od pochodzenia może oferować charakter elegancki bądź pełen ekspresyjnych tropików. Podpowiadamy, jak dobrać idealną butelkę dla siebie! 

Style Sauvignon Blanc

Jednym z istotnych czynników wpływających na styl wina jaki znajdziemy w butelce jest region pochodzenia. To on w pierwszej kolejności zdeterminuje aromaty jakie odnajdziemy w kieliszku i doznania, jakie napotkają nasze kubki smakowe. Czym zatem charakteryzują się poszczególne miejsca, z których pochodzą najpopularniejsze Sauvignon Blanc?

Nowa Zelandia

Zaczynamy od hitu ostatnich lat, czyli Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Niezwykłą popularność zawdzięcza pięknym aromatom owoców tropikalnych – marakui i liczi z domieszką zielonego pieprzu, trawy cytrynowej czy agrestu. Lekka, acz wyrazista struktura z ekspresyjną kwasowością przełamaną nutą słodyczy to czysta przyjemność dla podniebienia. Idealne na gorące dni, spotkania z przyjaciółmi i niezobowiązujący wieczór z książką. Nie ma złej chwili na te wina!

Francja

Dom Sauvignon Blanc, miejsce z którego pochodzi, ale także w którym produkuje się najwięcej win z tego szczepu. We Francji jest kilka regionów, które mogą pochwalić się wybornymi butelkami.

Sauvignon Blanc z Doliny Loary to nade wszystko smaki limonki, agrestu, zielonej trawy z solidną porcją mineralności i bogatym finiszu pełnym białej brzoskwini czy trawy cytrynowej. Krągłe i dostojne ciało wina wraz z orzeźwiającą kwasowością czynią je doskonałym wyborem do eleganckich potraw i na wszelkie okazje – mniejsze lub większe.

W Bordeaux natomiast wina z tej odmiany potrafią zdominować miąższem cytrynowym i skórką z grejpfruta z ciałem lekkim bądź kremowym, zależnie od tego czy użyta była beczka.

Orzeźwiające i niezobowiązujące wina francuskie z tego szczepu znajdziemy także w Langwedocji – to propozycje pełne cytrusów, często w nowoczesnym stylu z odrobiną marakui na palecie, z lekkim body oraz o rześkiej, wysokiej kwasowości.

Włochy

Włoskie Sauvignon Blanc nade wszystko występują w północnych regionach – Friuli i Alto Adige. To niezwykle rześkie wina z nutą słodkiego agrestu, białej brzoskwini i gruszek. Na podniebieniu orzeźwia lekka struktura z wyrazistą ekspresją i często nutą mineralną.

Hiszpania

To kraj, który oferuje bardzo interesujące interpretacje win z Sauvignon Blanc. Mają aromaty papryki, melona z akcentami mineralnymi z wyraźną, orzeźwiającą kwasowością i krągłym ciałem. To styl nieco inny niż wcześniej omawiane popularne kierunki – ale nie w mniejszym stopniu warty spróbowania. Świetnie poradzi sobie zarówno z posiłkiem, jak i w degustacji solowej.

Sauvignon Blanc doskonale przyjmuje się w wielu miejscach na świecie, przez co smaki odkrywać możemy w nieskończoność. Warto mieć na oku także propozycje z Chile czy Australii, gdzie wina o lekkim ciele i rześkiej kwasowości urzekać będą cytrusami, kiwi czy aromatem trawy.

Z czym łączyć Sauvignon Blanc?

Wina ze szczepu Sauvignon Blanc są zazwyczaj lekkie, pełne zielonych aromatów. Delikatna struktura i wyrazista kwasowość wraz z najczęściej spotykanymi nutami w tych winach proszą się o parowanie z delikatnymi potrawami – miękkimi serami, daniami zdominowanymi przez ziołowe aromaty, na rybach i owocach morza kończąc. Przyjemny i niezobowiązujący charakter wielu z tych win zachęca również do solowych degustacji z przyjaciółmi.


Czy wiesz, że:

  • Słowo „sauvignon” wzięło się od francuskiego „sauvage”, co w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „dziki”
  • Butelki oznaczone jako „barrel fermented” oferują wina dojrzewające na drożdżach, niekiedy także w dębowych beczkach, co znacznie podnosi kremowość struktury i dodaje eleganckich, maślanych aromatów
  • Sauvignon Blanc jest jedną z odmian stosowaną w kupażu przy produkcji Sauternes – słodkichwin z Bordeaux, których grona rażone są szlachetną pleśnią

Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.