Setubal

0/10

Półwysep Setubal słynie przede wszystkim z jednego, nieziemskiego wręcz w smaku napoju, który zwie się Moscatel de Setubal. Jak sama nazwa wskazuje, odmianą używana do produkcji tego wyjątkowego wina jest wszędobylski Muscat, który w kilku miejscach na ziemi potrafi zaskoczyć wszystkich, nawet tych wątpiących w charakter tego szczepu.

Oczywiście Moscatel de Setubal nie jest jedynym winem godnym uwagi, pochodzącym z tych okolic. Nawet nie jedynym słodkim, jako że podobnych nektarów powstaje tu jeszcze kilka. Skomplikowany sposób produkcji i jej bardzo mała skala, zmuszają miłośników tego wina do pośpiechu w zakupach i długotrwałego czasami oczekiwania na kolejną okazję nabycia lub nowy rocznik z ulubionej winiarni. W ostatnim czasie grupa winiarzy rozpoczęła także udane eksperymenty z lokalnymi i importowanymi z Bordeaux odmianami czerwonymi, które na pewno warto spróbować i bacznie przyglądać się postępom kolejnych śmiałków.


Powiązane artykuły

22.09.2022

Amarone - ikona północy Włoch

Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?