
Przepis na krewetki duszone w winie
0/10
Krewetki duszone w winie można serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Dodatkowo, zaletą potrawy jest to, że przygotowuje się ją zaledwie w 10 minut i można ją jeść palcami!
Poniżej predstawiamy przepis oraz sposób przygotowania.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, imbir oraz czosnek. Gdy zacznie wydzielać się aromat dodajemy krewetki i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino. Do krewetek najlepiej pasują szczepy Sauvignon Blanc, Rieslingi lub Chardonnay i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy ogień na średni i dusimy całość 4 minuty. Wykładamy na głębokim talerzu lub miseczce – razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz lekko solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem, który najlepiej maczać w sosie. Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje. Szukasz wina do krewetek? Sprawdź nasz poradnik: Jakie wino do krewetek? |
Polecane wino Lekkie, francuskie wino, które doskonale sprawdza się jako składnik wielu potraw, ale także w codziennej degustacji solo. Stworzone w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc powoduje, że jest świeże, rześkie o typowych aromatach cytrusów i skoszonej trawy. Cena: 36,99 zł
|
Komentarze