Przepis na krewetki duszone w winie
Wino i jedzenie
13.09.2017

Przepis na krewetki duszone w winie

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Krewetki duszone w winie można serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Dodatkowo, zaletą potrawy jest to, że przygotowuje się ją zaledwie w 10 minut i można ją jeść palcami!

Poniżej predstawiamy przepis oraz sposób przygotowania.

Składniki:
  • 300g krewetek
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżego imbiru
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 ml wina białego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, imbir oraz czosnek.  Gdy zacznie wydzielać się aromat dodajemy krewetki i smażymy przez 1 minutę.

Dodajemy wino. Do krewetek najlepiej pasują szczepy Sauvignon Blanc, Rieslingi lub Chardonnay i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy ogień na średni i dusimy całość 4 minuty. Wykładamy na głębokim talerzu lub miseczce – razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz lekko solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem, który najlepiej maczać w sosie.

Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje. Szukasz wina do krewetek? Sprawdź nasz poradnik: Jakie wino do krewetek?

 

Polecane wino 

EL26

Lekkie, francuskie wino, które doskonale sprawdza się jako składnik wielu potraw, ale także w codziennej degustacji  solo. Stworzone w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc powoduje, że jest świeże, rześkie o typowych aromatach cytrusów i skoszonej trawy.

Cena: 36,99 zł

 


Powiązane artykuły