
Najlepsze wina do sushi
10/10
Każdy inny kawałek sushi to odmienna przygoda bazująca na indywidualnym smaku i swojej charakterystyce. Inne doznania towarzyszą nam przy degustowaniu rolki z tempurą, a zgoła inne przy nigiri z łososiem na wierzchu.
Naturalnie moglibyśmy sięgnąć po inne wino przy każdym kawałku, jednak zaczniemy od czegoś bardziej praktycznego i poszukamy idealnej butelki, która sprawdzi się w sposób zupełnie uniwersalny przy talerzu pełnym różnorodnych smaków zamkniętych w rolkach. Jakie wino do sushi zatem będzie powszechnie dobrym wyborem?
Sushi – jakie wino?
Riesling
Szczep pełen intensywności i jednocześnie doskonałego zrównoważenia – ma tendencję do wyrazistej, chrupkiej kwasowości, ale jednocześnie nie brakuje mu cukru resztkowego. Lubi również chować w sobie nutę mineralności i stwarza spory wachlarz możliwości przy sięgnięciu po niego w przypadku sushi. Sięgnijcie po wytrawniejszą wersję przy standardowych smakach lub po słodszą, jeśli wybrane sushi będzie pikantniejsze!
Gewurztraminer
Aromaty i słodycz zawarta w Gewurztraminerze czynią go również doskonałym wyborem przy bardziej pikantnych typach rolek, a dodatkowo doskonale rozumie się z marynowanym imbirem. Warto jednak pamiętać, by sięgnąć po wytrawną butelkę, zbyt wiele cukru resztkowego w winie nieprzełamanego odpowiednią kwasowością może być nazbyt przytłaczające dla sushi.
Orzeźwiające bąbelki
Zwłaszcza przy tempurze i smażonych kawałkach ryb absolutnie fenomenalnym rozwiązaniem okażą się wina musujące. Delikatne i owocowe Prosecco, nieco dojrzalsza Cava czy nawet Vinho Verde w stylu frizzante dzięki swojej musującej strukturze wzniosą smażone warianty sushi na wyższy poziom.
Rose
Niemalże klasyka przy połączeniu z owocami morza, czyli rose to wyborny kierunek przy wyborze wina do sushi. Niezwykle popularne w takim zestawieniu są wina różowe z Prowansji, które charakteryzują się wyrazistą mineralnością i chrupką kwasowością, a w połączeniu z soczystym podniebieniem pełnym czerwonych owoców tworzy parę idealną zwłaszcza z wyrazistszymi rolkami, gdzie bohaterem jest tuńczyk czy łosoś.
Pinot Noir
Czas złamać kilka zasad. Odpowiadając na pytanie – „jakie wino do sushi, białe czy czerwone?” – odruchowo odpowiemy, że białe. Choć czerwone wina nie przychodzą nam na myśl w pierwszej kolejności przy rybach, nie możemy powiedzieć, że „się nie da”. Wręcz przeciwnie, stoimy przed wyzwaniem, które może przynieść zaskakująco ciekawy efekt. Priorytet? Jak najlżejsza struktura wina oraz niska zawartość garbników. Do tego wyrazista kwasowość i kompleksowe smaki. Z takiego wizerunku wyłania się nasz bohater – Pinot Noir, który odpowiada w pełni takim potrzebom. Idealnego na tę okazję pinota znajdziemy chociażby w Nowej Zelandii. Nie tylko z resztą pinota, bowiem słynne Sauvignon Blanc pochodzące z tego regionu zachowa się w towarzystwie sushi również idealnie!
Wino śliwkowe do sushi
Na końcu warto wspomnieć jeszcze o niezwykle popularnym winie ze śliwek Ume, znanym wszystkim pod etykietą Choya. Ze względu na powszechnie lubiany smak i japoński akcent często i chętnie wybierane przy okazji degustacji sushi. Warto jednak pamiętać, iż jest to wino z intensywną słodyczą, dlatego powinniśmy omijać rolki obfite w smaki bardziej kwasowe, a zamiast tego skupić się na tych pikantniejszych.
Komentarze