Najlepsze wina do sushi
Porady
22.03.2021

Najlepsze wina do sushi

Autor posta Agnieszka Bańska
Agnieszka Bańska

10/10

Sushi, ten japoński frykas, podbija serca jego miłośników na całym świecie. Jednakże, w oceanie jego różnorodności, często zadajesz sobie pytanie: jakie wino idealnie pasuje do tego nieoczywistego dania? Czy istnieją wina, które podkreślą jego smak w najlepszy sposób? I czy słynne śliwkowe wino Choya sprawdzi się do sushi idealnie? W tym artykule uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Jakie wino do sushi?

Przy wyborze odpowiedniego wina do sushi powinieneś sugerować się przede wszystkim składnikami dodawanymi przez mistrzów tego specjału. A uwierz, jest ich naprawdę sporo. Te podstawowe, podkręcające smak to sos sojowy, ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Wiele osób kojarzy to danie głównie z surową rybą, co nie do końca jest prawdą. Owszem, surowa ryba może, ale nie musi być dodatkiem. Podstawą każdej rolki jest zakwaszony octem ryż. Mianowicie, co pasuje do sushi? Idąc tropem “podobne łączymy z podobnym”, idealne będą delikatne, wytrawne i półwytrawne, o wysokiej kwasowości, owocowych nutach oraz niskiej zawartości tanin, jednoszczepowe:

  • Wina białe: (Riesling, Pinot Grigio, Furmint, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Verdejo, Albariño, Garnacha Blanca) - pasujące do większości rolek, zwłaszcza tych bardziej tłustych, np. tych z tuńczykiem, z krewetkami smażonymi na maśle, z awokado, z surową rybą
  • Wina różowe: (Garnacha) - do sushi z rybą, czy owocami morza
  • Wina czerwone: (Pinot Noir, Syrah) - do sushi z kaczką, łososiem, czy marynowaną wołowiną
  • Wina musujące białe i różowe: (Sauvignon Blanc, Prosecco, Cava, Champagne)

Niemniej entuzjastów win słodkich i półsłodkich ucieszy fakt, że to też będzie dobry wybór. Jak najbardziej dopuszczalna jest kreatywność, a więc można w tym przypadku eksperymentować z winem. Próbując różnych wariacji kulinarnych, możesz docenić różnice w smaku, co czyni wybór odpowiedniego wina jeszcze bardziej ekscytującym.

Propozycja z kraju Samurajów

Oprócz win z różnych zakątków świata nie sposób pominąć kolebki sushi, jaką jest Japonia. Warto tutaj wspomnieć o bardzo popularnych winnym napoju, uwielbianych za swoją autentyczność i uniwersalność, tj. Sake - to tradycyjne japońskie ‘wino’ ryżowe o lekko słodkawym smaku.

Opcja ta doskonale komponuje się z większością dań kuchni orientalnej, dodając im kompleksowości i tożsamości tego niezwykłego miejsca, jakim jest kraj kwitnącej wiśni.

Choya - wino śliwkowe do sushi

W świecie kuchni azjatyckiej na szczególną uwagę zasługuje unikalny napój alkoholowy, produkowany z japońskich moreli o nazwie ‘Ume’. W ustach jest przyjemnie słodkie i jednocześnie kwaskowe. Choya zajmuje istotne miejsce w wielu restauracjach dalekowschodnich. Połączenie jej z pikantnymi, aromatycznymi i nieoczywistymi potrawami pięknie się uzupełnia a degustacje czyni niezapomnianymi.

Nie bój się eksperymentować

Wino i sushi to połączenie niemal perfekcyjne. Stosując się do powyższych wskazówek możesz podkreślić to, co w obu najlepsze. Nie zapominaj jednak o swoich osobistych upodobaniach. Świat oferuje Ci nieskończone możliwości doświadczania. Pamiętaj, to Ty jesteś odkrywcą!


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.