Malbec - dobry towarzysz wielu dań
Wino i jedzenie
26.05.2022

Malbec - dobry towarzysz wielu dań

Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Prawdopodobnie najbardziej znanym połączeniem jest argentyński Malbec w towarzystwie steka. Jednak warto wiedzieć, że poradzi on sobie również z wieprzowiną, dziczyzną, baraniną i dojrzałymi serami. Sprawdź jak poprawnie parować szczep Malbec oraz jakich połączeń unikać.

Pełny i aksamitny smak Malbeca powoduje, że parowanie tego wina z potrawami jest prawdziwą przyjemnością. Poniżej podpowiadamy do jakich dań pasuje oraz z jakimi produktami tworzy związek idealny.

Jakie dania połączyć z winem Malbec?

Malbec bardzo dobrze łączy się z aromatycznymi i pikantnymi potrawami. W przeciwieństwie do Cabernet Sauvignon nie posiada długiego finiszu ani mocnych tanin, dlatego sprawdzi się w połączeniu z czerwonym mięsem, indykiem czy wieprzowiną. Właściwie sekretem dobrego parowania win Malbec z potrawami jest fakt, że lubi on pieprz, szałwię, kremowe sosy grzybowe oraz pleśniowy ser. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji.

Burger z serem pleśniowym

Na grillu nie może zabraknąć prawdziwego burgera! Przygotuj więc Blue Cheese Burger i zafunduj sobie lampkę wina Malbec. Tony czerwonych owoców ciekawie podbiją intensywny smak sera pleśniowego.

Jagnięcina z miętą

Malbec ładnie komponuje się z takimi ziołami jak aromatyczna mięta, pachnący rozmaryn czy lawenda. Jednak w tym wypadku lepiej sięgnąć po francuską wersję tego wina.

Papryka faszerowana dzikim ryżem i grzybami

Faszerowane papryki z wystarczającą ilością umami w piątym smaku wspaniale uzupełni Malbec z pieprzowym tonem. Przygotowując to danie, upewnij się, że używasz wystarczającej ilości tłuszczu, aby utrzymać garbniki w naczyniu - chodzi o równowagę.

Łączenie wybranych produktów z winem Malbec

Poniżej lista produktów, które dobrze komponują się z Malbec.

Mięso i białko

Malbec dobrze komponuje się z ciemnym drobiem, pieczoną wieprzowiną i chudszym kawałkiem czerwonego mięsa (np. polędwica). Jeśli lubisz eksperymentować, zdziwisz się, jak dobrze owocowość Malbeca można uzupełnić dobrym kawałkiem mięsa z dziczyzny lub strusia. Miłośnikom warzywnych smaków zalecamy użyć borowików oraz doprawiać potrawy kminkiem.

Ser

Malbec to jedno z niewielu pełnych czerwonych win, które dobrze komponuje się z serem pleśniowym i innymi ostrymi miękkimi serami (miłośnicy gorgonzoli się radują). Odpowiednie są również sery provolone, mozzarella i szwajcarskie. Kluczem przy łączeniu wina Malbec z serem jest uświadomienie sobie, że Malbec nie ma długiego finiszu, więc ser nie pozostawia długotrwałego posmaku na podniebieniu.

Zioła i przyprawy

Ciekawą rzeczą w Malbec jest to, że gdy połączysz z nim suszone zioła, wino smakuje bardziej owocowo i bogato. Dlatego też szałwia, rozmaryn, a nawet jałowiec tak dobrze uzupełniają te wina. Kolejnym zaskakującym partnerem ziołowym jest mięta. Z jakiegoś powodu Malbec smakuje bardziej kompleksowo w jej towarzystwie. Tym samym jest świetnym wyborem do tradycyjnych kotletów jagnięcych z miętą. Wreszcie egzotyczne przyprawy, takie jak goździki czy cynamon, doskonale uzupełniają bogatszą wędzoną odsłonę Malbeca (Reserva i Gran Reserva).

W potrawach używaj szalotki zamiast klasycznej cebuli, nie używaj dużo czosnku i koniecznie eksperymentuj z różnymi kolorami pieprzu (białym, różowym, zielonym, czerwonym).

Warzywa

Malbec to zdecydowanie wino, które pasuje do potraw mięsnych. Ale to nie znaczy, że nie ma ciekawych pomysłów na łączenie Malbeca z warzywami. Najlepszym przykładem są wszelkiego rodzaju grzyby. Spróbuj także grillowanej papryki lub pieczonych i pikantnych ziemniaków.

Żywność, której należy unikać

Podobnie jak w przypadku wielu innych pełnych i czerwonych win, zalecamy unikać połączeń z gorzkimi warzywami, rybami i sałatkami na bazie sosu z vinaigrette. Czemu? Ogólnie rzecz biorąc, gorzkie warzywa sprawiają, że taki staje się też Malbec. W towarzystwie ryby poczujesz smak cyny, a kwaśny dressing w sałatce może sprawić, że wino będzie płaskie i pozbawione smaku. A ty tego nie chcesz.

Istnieją jednak sprytne rozwiązania, aby cieszyć się smakiem win Malbec w połączeniu z warzywami. Użyj dressingów na bazie śmietany lub podsmaż warzywa, aby uzyskać więcej tłuszczu. Nie jest to zbyt zgodne z zasadami zdrowego odżywiania, ale znowu będziesz cieszyć się jedzeniem i winem :-) Należy pamiętać, że każdy Malbec ma nieco inny profil smakowy, więc opcji jest wiele i zawsze jest miejsce na eksperymentowanie. Ciesz się posiłkiem!