Wina Aperitif

86 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Aperitif to napój alkoholowy, serwowany przed posiłkiem, w celu pobudzenia apetytu. Aby pełnij swoją funkcję należy go podawać w niewielkiej ilości, by stał się wstępem do dalszego ucztowania. Aperitif nie powinien być zbyt mocny – inaczej zahamuje pracę żołądka. Nie powinien być także za słodki, ponieważ zastąpi deser i zakłóci kolejność serwowania dań. Polecamy zatem podawać napoje lekkie, od 18 do 35% alkoholu. Wina jako apertif sprawdzą się doskonale. Serwować można zarówno wina białe, zwłaszcza te kwaśniejsze i wytrawniejsze (często po prostu lżejsze), jak również lekkie wina czerwone, z reguły młode, o owocowym zapachu i smaku (np. beaujolais). Wśród tej grupy nie może też zabraknąć win słodkich, które mają swoich zwolenników, jednak najbardziej klasycznym trunkiem wciąż pozostają wina musujące typu prosecco, cava czy szampan. W Polsce, od wielu lat prym wiedzie wytrawna wódka gatunkowa. Kieliszeczek Starki, Piołunówki, czy jakiejkolwiek wytrawnej nalewki, był i jest elementem rozpoczynającym każde huczne biesiadowanie. Starka to polska wódka z 500 letnią tradycją, która dojrzewa w dębowych beczkach po winie. Dla uzyskania wyjątkowych walorów, do beczki dodano liści jabłkowych bądź lipowych. To prawdziwa królowa wśród rodzimych wódek, a kieliszek przed posiłkiem rozgrzeje i przygotuje nasz organizm na długie ucztowanie. Wermut to wzmacniane wino aromatyzowane ziołami i przyprawami korzennymi. Bywa dosładzane cukrem lub karmelem, a zawartość alkoholu waha się w granicach 12-20%. Najlepszą metodą na wykorzystanie wina wzmacnianego jako aperitif jest serwowanie go z lodem lub wodą gazowaną. Głównym producentem są Włochy i Francja, a bardzo popularnym aperitifem są takie wina jak Porto, Sherry czy Madeira. Aperitif gorzki, to koktajl na bazie takich alkoholi jak: Campari, Martini Bitter, czy Aperol, które łączone są z wodą gazowaną, tonikiem lub sokiem pomarańczowym. Aperitif sour to koktajl z tak zwanej grupy kwaśnych, a jak wiadomo, smak kwaśny pobudza nasz organizm i zwiększa zapotrzebowanie na pokarm. Kolejną grupę stanowią alkohole anyżowe, szczególnie popularne w basenie Morza Śródziemnego. Nie tylko pobudzają apetyt, ale też dają uczucie orzeźwienia. Najpopularniejszym produktem są marki francuskie pod ogólną nazwą Pastis. Równie dobrze sprawdzają się greckie Ouzo, czy też hiszpański Ojen (wytrwane Sherry). Nie ma jednego alkoholu, który można określać mianem aperitifu. W różnych krajach są inne preferencje, tym samym serwowany jest różny typ alkoholu. I tak we Włoszech popularny jest wermut, we Francji pastis, w Hiszpanii wytrawne sherry, w Grecji ouzo, a w Polsce wódka.