Koniak

12 produktów odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Koniak, to szlachetny winiak destylowany w beczkach z dębu francuskiego. Produkcja odbywa się w rejonie Cognac we Francji, a sama nazwa jest zastrzeżona wyłącznie dla trunków pochodzących z okolic tego miasteczka. Jego niepowtarzalny smak zamknięty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. To dzięki nim powstają najlepsze koniaki na świecie. Po raz pierwszy nazwa „koniak” została użyta w 1617 roku, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia. Ten eliksir życia, plasuje się na wysokiej pozycji wśród alkoholi mocnych i zawiera ok. 40 alkoholu. Potrafi zaskakiwać bogactwem smaku i być może dlatego dzisiaj sprawdza się także jako element wspaniałego koktajlu. Koniak – produkcja Koniak wytwarzany jest z białego wina, które zawiera 90% gron szczepów Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Po tygodniu, od momentu wytworzenia, wino poddawane jest dwukrotnej destylacji w miedzianych alembikach, w wyniku czego powstaje eau-de-vie („woda życia”). Następnie leżakuje przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, aż ostatecznie zostaje poddane kupażowaniu, czyli mieszaniu. Pamiętajmy, „Woda życia” z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. To w jaki sposób produkty zostaną zmieszane zależy wyłącznie od producenta, który bardzo często kieruje się doświadczeniem i aromatem z beczki. W zależności od długości leżakowania koniaki oznaczane są kodami V.S (co najmniej dwa lata), V.S.O.P (co najmniej cztery lata), X.O (co najmniej 6 lat), Vintage, gdzie rok na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu. Koniak – degustacja Dobry koniak, to taki, który pobudza zmysły i ukazuje głębie smaku. Żeby jednak tak się stało, podczas degustacji powinniśmy przestrzegać pewnych standardów. Po pierwsze koniak wyśmienicie prezentuje się w pękatych kieliszkach, zwanych koniakówką. Kieliszek rozgrzewamy w dłoniach, w celu uwolnienia aromatów. Następnie wykonujemy okrężne ruchy dłonią, aby zamieszać jego zawartość i odkryć całe bogactwo aromatu. Pośpiech nie jest wskazany – należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Koniak można serwować na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z deserami czy kawą. Pasuje do sushi, pieczonego łososia, czy owoców morza. Na jego bazie powstają koktajle, niemniej są to młodsze roczniki. Im starsze, tym lepiej smakują jako samotny trunek po posiłku. Koniak – leżakowanie Jeśli koniak ma przetrwać próbę czasu, butelki nie należy otwierać, a samo zamknięcie powinno być nienaruszone. Powinien być przechowywany na stojąco, w suchym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu warto zadbać o to, aby do środka butelki nie przedostało się powietrze, dzięki czemu delektowanie się tym trunkiem będzie możliwe przez wiele miesięcy. Koniak – cena W ofercie sklepu Winezja.pl ceny koniaków zaczynają się od 119 zł. Cognac Godet Cuvee Jean Godet zachwyca aromatem suszonych owoców oraz smakiem orzechów i wanilii. Wg. opinii klientów zasługuje na mocną 9, co świadczy o tym, że dobry koniak i cena idą w parze. Koniaku Hennessy nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ przez wielu uważany jest za najlepszy na świecie. Wytwarzany jest z 40 destylatów dojrzewających od 4 do 15 lat. W smaku niezwykle orzeźwiający, z wyczuwalnym aromatem beczki i orzecha laskowego. Pełny witalności, tajemniczości i elegancji trunkek przepełniony tradycją. Nie da się jednak ukryć, że jest to produkt kolekcjonerski, a miłośników tego alkoholu jest coraz więcej, tym bardziej, że rzadkie butelki koniaku zyskują w czasie na wartości.