Chablis to nie nazwa odmiany, jak mogłoby się wydawać, ale oznaczenie wina, a właściwie apelacja pochodząca z historycznego regionu winiarskiego o tej samej nazwie, ulokowanego w północnej Francji. Chablis wytwarzane jest wyłącznie z odmiany Chardonnay. Wino z apelacji Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis i Petit Chablis) to wytrawne, białe wino o jasnej barwie, znane ze swojej mineralności i świeżej kwasowości.
Chablis to nie nazwa odmiany, jak mogłoby się wydawać, ale oznaczenie wina, a właściwie apelacja pochodząca z historycznego regionu winiarskiego o tej samej nazwie, ulokowanego w północnej Francji. Chablis wytwarzane jest wyłącznie z odmiany Chardonnay. Wino z apelacji Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis i Petit Chablis) to wytrawne, białe wino o jasnej barwie, znane ze swojej mineralności i świeżej kwasowości.
Wina Chablis różnią się od innych win burgundzkich. Są bardziej wytrawne i emanują świeżością z mniej wyraźnymi nutami owocowymi. Większość podstawowych Chablis jest starzona w stali nierdzewnej, jednak w innych częściach Burgundii leżakowanie w beczkach jest powszechne. Użycie dębowych beczek w Chablis zdarza się tylko w przypadku win z wyższej półki (Grand Cru, Premier Cru).
Miasto Chablis, serce regionu, znajduje się ponad 100 kilometrów na północ od centralnych regionów Burgundii, takich jak Côte d'Or. To zatem rejon o chłodniejszym klimacie w zestawieniu z pozostałą częścią regionu. Można pokusić się o stwierdzenie, że Chablis są bliższe winom z regionów Sancerre i Champagne. Co ciekawe, poza chłodnym klimatem Chablis i Champagne dzielą też pierwsze miejsce w nieformalnym konkursie na najczęściej podrabiane wina ;-)
Terroir Chablis to nade wszystko skamieniałe podłoże skalne, chłodny klimat i oczywiście sztandarowe grono – Chardonnay. Wpływ terroir (w Burgundii jest określany w nieco mylący i zawężający sposób przez francuskie słowo climat – klimat) można zaobserwować w Chablis bardziej niż gdziekolwiek indziej – jednolity charakter win dzieli linia między dwoma glebami sylwetki z Górnej Jury.
Podłoże w Chablis pochodzi z ostatniego (Kimmeridge) do przedostatniego (tyton) okresu górnej jury. Zdecydowana większość obszaru leży na tak zwanym wapieniu kimerydzkim (pumeksie) - wysoko cenionym typie gleby o dużej zawartości gliny, bogatej w minerały. Ten rodzaj wapienia powstał z wapiennych muszli zwierząt morskich, w tym prehistorycznych ostryg z gatunku Exogyra virgula. Czy to zatem przypadek, że czysty, mineralny smak Chablis doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i ostrygami? Absolutnie nie! To właśnie wapień kimerydzki jest przyczyną typowej mineralności Chablis klasy Premier Cru i Grand Cru.
Drugim typem podłoża w Chablis jest wapień z późnego tytonu (portlandzkiego) - gleby te nie są tak bogate w glinę i skamieniałości, co skutkuje łagodniejszą mineralnością wina i intensywniejszymi owocowymi nutami. Wina Petit Chablis są najczęściej uprawiane na glebach tytonu.
Linie Chablis są podzielone na cztery poziomy jakości. Najbardziej prestiżowe to:
Chablis Grand Cru
Wina Chablis Grand Cru powstają wyłącznie z winogron uprawianych w winnicach posadzonych na południowo-zachodnich zboczach na wschodnim krańcu miasta Chablis, zajmując jedynie 100 hektarów. W obrębie Grand Cru wyróżniamy tylko siedem rejonów na prawym brzegu rzeki Serein: Les Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos i Blanchot.
Chablis Grand Cru wskazuje na najwyższą jakość win z tej apelacji, co oczywiście odpowiada cenie wina – w końcu jesteśmy we Francji! Grand Cru to pełne, złożone wina o ogromnym potencjale - normalnie można je przechowywać przez 10-15 lat, co jest imponującym wynikiem dla win białych. Po tym czasie wina dojrzewają do cudownie wyważonego smaku z surową mineralnością krzemienia.
Wino może być sklasyfikowane jako Grand Cru tylko wtedy, gdy jest produkowane zgodnie z surowymi zasadami apelacji. Maksymalna ilość pozyskanego wina jest regulowana (niższa niż w przypadku podstawowego Chablis), a zalecana minimalna objętość alkoholu resztkowego jest o jeden stopień wyższa niż w przypadku podstawowego Chablis.
Chablis Premier Cru - Chablis 1er Cru
Kolejnym szczebelkiem na drabince apelacji znajdziemy Chablis Premier Cru. Zajmuje znacznie większy obszar niż Chablis Grand Cru - około 700 hektarów. W Chablis znajduje się 40 lokalizacji Premier Cru.
Wina z tej apelacji mają wyraźniejszy aromat niż Chablis AOC. Młode wina są nadal pełne subtelnych nut kwiatowych. Po nalaniu do kieliszka warto dać mu chwilę – najlepiej w dekanterze. Potencjał przechowywania 1er Cru to 5 - 10 lat.
Chablis AOC
AOC Chablis jest największą z czterech klasyfikacji. Apelacja powstała równolegle z apelacją Chablis Grand Cru już w 1938 roku w celu ochrony nazwy Chablis. W tym czasie nazwa Chablis była używana na całym świecie jako etykieta dla win – białych i czerwonych, które nie miały absolutnie nic wspólnego z prawdziwym Chablis.
AOC Chablis znajduje się w dolnych rejonach apelacji wokół rzeki Serein. Wina mają niezwykle orzeźwiający, mineralny charakter. Gotowe do degustacji jest bardzo szybko – wystarczy im 1-2 lata. Niemniej – przy odrobinie cierpliwości, co może zająć nawet 10 lat, dzięki wysokiej kwasowości to wino także wspaniale się rozwinie i będzie zaskakiwać swoim profilem.
Petit Chablis
Petit Chablis jest najmniej prestiżową z apelacji Chablis. Powstała w 1944 roku i odnosi się do winnic na terenie, który zwykle znajduje się w rzędach powyżej linii Premier Cru lub Grand Cru lub w dolinach poniżej nich.
Parcele tej apelacji wystawione są na działanie wiatru i nie cieszą się tak dużym nasłonecznieniem jak bardziej prestiżowe lokalizacje. Winnice Petit Chablis mają zatem gorsze warunki klimatyczne i geologiczne. Ich wina są mniej mineralne i świeże, ale za to bardziej aromatyczne z uwypuklonymi owocowymi nutami.
Ale Petit Chablis nie warto ignorować, wina z tej apelacji również cieszą się światowym uznaniem, wielu winiarzy na całym świecie marzy o osiągnięciu wina, które miałyby co najmniej taki sam poziom produkcji win jak wina z apelacji Petite Chablis.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.