Chablis to nie nazwa odmiany, jak mogłoby się wydawać, ale oznaczenie wina, a właściwie apelacja pochodząca z historycznego regionu winiarskiego o tej samej nazwie, ulokowanego w północnej Francji. Chablis wytwarzane jest wyłącznie z odmiany Chardonnay. Wino z apelacji Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis i Petit Chablis) to wytrawne, białe wino o jasnej barwie, znane ze swojej mineralności i świeżej kwasowości.
Chablis to najbardziej na północ wysunięty region w Burgundii. Jest to więc region o chłodnym klimacie, gdzie zimy są naprawdę mroźne, a wiosenne przymrozki stanowią poważne zagrożenie. Co prawda winiarze coraz lepiej radzą sobie z przymrozkami, poprzez ogrzewanie roślin piecykami czy spryskiwanie pąków wodą, lecz produkcja wina Chablis wymaga wielkiego kunsztu.
Chablis to wino wyprodukowane tylko z jednego szczepu – Chardonnay, które świetnie odnajduje się na lokalnych glebach wapienno-gliniastych, przepełnionych skamieniałymi ostrygami (stąd częsty motyw na etykietach). Nie jest to Chardonnay w stylu amerykańskim, ponieważ producenci bardzo ostrożnie i rzadko używają beczki. W Chablis gleba i jej jakość stanowią fundamentalną różnicę między poszczególnymi butelkami. W zależności od gleby i orientacji stoku, na którym znajduje się winnica wyróżniamy cztery apelacje w Chablis.
Stanowi około 20% powierzchni regionu, a smak wina z Petit Chablis jest świeży, kwiatowo-cytrusowy, lekko mineralny. Wino z Petit Chablis jest prostsze w odbiorze i nadaje się do spożycia za młodu, a jego cena jest w doskonałym stosunku do jakości.
Wino z Chablis jest dużo popularniejsze. Ta apelacja stanowi 60% powierzchni całego regionu. Chablis to wino bardziej skoncentrowane, czuć w nim więcej owoców i mineralności, co wzmacnia orzeźwiający charakter wina Chablis.
Jedynie 40 działek (tzw. Climats) zasłużyło na ten prestiżowy status. Większość winnic położonych jest na południowo-wschodnich stokach wzgórz, dzięki czemu wino Chablis Premier Cru jest dojrzalsze w smaku, który na początku jest owocowo-mineralny, z czasem jednak rozwijają się subtelne nuty kwiatów. Jeśli producent zdecyduje się na użycie beczki, możemy spodziewać się jedynie subtelnych nut dębowych. Chablis Premier Cru to wino niezwykle żywotne, może dojrzewać nawet 10 lat, a powinno być spożyte dopiero po 2-3 latach w butelce.
To określenie na wino Chablis pochodzące z siedmiu najbardziej elitarnych spośród działek (Grand Cru), znajdujących się na południowo-zachodnich stokach wzgórz, o najwyższej jakości gleb i największym nasłonecznieniu, ale także najwyższej cenie. Są to wina potężne, o intensywnych nutach minerałów, ale także białych kwiatów, miodu i migdałów. Nadają się do leżakowania przez 10, 15 a nawet 20 lat!
Chablis to wino unikatowe, dzięki przywiązaniu producentów do lokalnej ekspresji Chardonnay i wiekowych tradycji. Niewiele win tak dobrze oddaje istotę terroir jak Chablis.
Cena Chablis cechuje się dużą rozpiętością. Do kolacji z owocami morza, lekkimi mięsami czy rybami doskonale nadadzą się podstawowe apelacje Petit Chablis i Chablis, których smak tak, jak i cena są bardzo przystępne. Na prezent lub przyjęcie warto wybrać Chablis Premier Cru, które zachwyci swoją złożonością. Do leżakowania natomiast najlepiej nada się Chablis pochodzące z jednego z 7 Grand Cru.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.