Mamy 61 win do deserów! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Tak jak i w przypadku mięs, tak również desery zależnie od swojej struktury, intensywności i współistniejących dodatków wymagają indywidualnego doboru wina. Mówiąc w pewnym uproszczeniu, możemy przyjąć, że im ciemniejszy deser, tym ciemniejsze wino deserowe w towarzystwie może się sprawdzić. Taka zasada zdaje się działać, a przyglądając się poniższym parom, widać iż ma to swoje usprawiedliwienie w praktyce.
Puszyste kremy śmietankowe i waniliowe z nutami maślanymi doskonale będą czuć się wśród win białych. Zarówno musujące klasyki z szampanem na czele, jak również słodkie wina deserowe z gron rażonych szlachetną pleśnią – tu choćby słynne Sauternes czy Tokaji – będą idealnym uzupełnieniem kremowego deseru. Szukając lekkiego i ciekawego połączenia, warto w tym przypadku sięgnąć również po Moscato d’Asti, lekko musujące wino z Piemontu charakteryzujące się słodkim smakiem i niskim poziomem alkoholu w granicach 5%.
Intensywność deserów na bazie czekolady wymaga bardziej radykalnych wyborów. W kontekście niezwykle słodkich deserów najlepszym wyjściem może okazać się butelka wzmacnianego wina, takiego jak porto, sherry czy madeira. Gęsta struktura, wysoka zawartość alkoholu i bogactwo aromatów pozwoli na dopełnienie i wzbogacenie degustowanych łakoci. W przypadku nieco wytrawniejszym, acz wciąż bazującym na czekoladzie, możemy sięgnąć nawet po wytrawne wino, którego dominujące aromaty pozostają spójne z deserem. Australijski shiraz czy kalifornijski zinfandel powinny zdać egzamin podczas takiego pairingu.
Orzeźwiające owoce wzbogacające deser o ich bukiet aromatyczny oraz rześki, niekiedy delikatnie kwasowy element prosi się o wina równie aromatyczne z idealnym balansem pomiędzy kwasowością i cukrem resztkowym w kieliszku. Tutaj z pomocą przychodzi riesling, którego poziom słodyczy możemy dopasować do własnych preferencji przez jego niezwykłą uniwersalność. Odpowiednio dobrany Kabinett czy Spatlese z Niemiec będą idealnym partnerem, ale równie dobrym kierunkiem może okazać się alzacki gewurztraminer.
Dla najlepszego efektu parowania zawsze warto brać pod uwagę takie współczynniki jak kwasowość, słodkość wina i strukturę wina. Równie istotne jednak jest, aby wybrana butelka nam smakowała i sprawiała przyjemność, dlatego wybierając wino deserowe do ciasta, słodkich przekąsek lub ulubionego słodkiego deseru, pod uwagę brać możemy nasze ulubione smaki, które w takim połączeniu mogą okazać się zupełnie nowym odkryciem.
Wina deserowe to często słodkie lub półsłodkie wino, podawane zazwyczaj do ciast i deserów. Możemy wyróżnić poniższe wina:
Wina likierowe (wino wzmacniane) – bardzo mocne wino deserowe wytwarzane poprzez przerwanie fermentacji słodkich winogron oraz dodanie alkoholu. Wino bywa także dosładzane rodzynkami. Przykładem takiego produktu jest węgierski Tokaj.
Wermut – wino deserowe pełne ziół i przypraw korzennych. Najczęściej dosładzane cukrem, ale również nierzadko karmelem. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Wermut czyli piołun. Zawartość alkoholu od 12% do 20%.
Wino słomkowe – wino deserowe produkowane z suszonych winogron na słomkowych matach. Taki proces powoduje koncentrację naturalnego cukru w gronach oraz zatrzymanie utraty kwasowości.
Wino lodowe – powstaje podczas zbiorów zamrożonych winogron, gdzie podczas tłoczenia zamrożona woda pozostaje w winogronach. Niewielka ilość wyciśniętego soku to koncentrat o wysokiej zawartości cukru i aromatu.
Wino botrytyczne (wino pleśniowe) – jest to wino, któremu pozwala się spleśnieć, aby ostatecznie uzyskać słodki posmak wina deserowego. Jak to możliwe? Szlachetna pleśń powoduje odparowanie wody ze skórki winogron koncentrując przy tym słodki smak i aromat wina deserowego.
Wina naturalnie słodkie – przy tworzeniu takich win wykorzystuje się winogrona bogate w cukry, które zbierane są bardzo późno, aby mogły mocno dojrzeć.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.