Moet & Chandon jest jedną z najbardziej znanych i prestiżowych marek szampana na świecie. Firma powstała w 1743 roku. Założona przez Claude’a Moeta, który początkowo handlował winogronami we francuskim regionie Champagne. Dziś szampan Moet niewątpliwie jest synonimem luksusu, a wznoszone nim toasty na bankietach, weselach, spotkaniach towarzyskich i w wielu innych sytuacjach nadają elegancji i smaku.
Proces produkcji szampana Moet, zaczyna się od starannej uprawy winogron (Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay) w samym sercu francuskiego regionu Champagne. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu i październiku, aż osiągną pełną dojrzałość. Kolejny etap to zbiór ręczny. W całym procesie ogrywa bardzo ważną rolę, ponieważ do produkcji w Moet & Chandon używa się tylko najlepszych nieuszkodzonych gron. Zebrane winogrona są delikatnie tłoczone, aby oddzielić sok (moszcz) od skórek i pestek, a następnie poddawane są procesowi fermentacji. Moszcz przechowywany w stalowych zbiornikach, gdzie powstaje alkohol i dwutlenek węgla oczekuje na dalsze etapy.
W tym momencie czas, aby zalążkiem Moeta zajęli się blenderzy domu. Zajmują się oni sztuką mieszania win bazowych, a powołany komitet degustacyjny dzieli się opiniami, opisami i charakterystyka każdego z nich. Po wysłuchaniu wszystkich głosów Mistrz Piwnicy, od którego zależy ostateczne zdanie decyduje jaką mieszankę stworzyć. Po wyborze Mistrza, szampan zaczyna dojrzewać w kilkudziesięcio kilometrowej piwnicy posiadłości Moet & Chandon.
Wino najpierw zostaje przelane z kadzi, gdzie przechodziło pierwszą fermentacje, dodawane są drożdże, a następnie po zabutelkowaniu rozpoczyna się proces drugiej fermentacji (tzw. wtórnej). To właśnie po niej szampan Moet zyskuje wyjątkowe aromaty chlebowo-tostowe. Butelki układane są kolejno jedna po drugiej - poziomo korkiem w dół, gdzie oczekują na dalsze kroki. Kolejną ingerencją w tworzeniu szampana jest remuage, czyli obracanie każdej pojedynczej butelki o 45 lub 90 stopni, tak aby powstały osad uległ zagęszczeniu i wpadł do szyjki.
Po procesie dojrzewania i „obracania”, nadszedł czas na usunięcie całego powstałego osadu drożdżowego. Usuwanie odbywa się zarówno automatycznie, jaki i ręcznie przez pracownika otwierającego każdą butelkę, która pod wpływem ciśnienie wystrzeliwuje osad. Dosage, czyli dolewanie likieru na bazie cukru i wina bazowego, w celu ustanowienia poziomu wytrawności to ostatnia rzecz przed przelaniem gotowego szampana Moet z „roboczych” butelek do eleganckich butelek sygnowanych logo Moet & Chandon.
Cena szampanów Moet uzależniona jest od wielu czynników. W Polsce przyjęło się, ze koszt podstawowych wariantów waha się w przedziale od 180-320zł. Należy jednak pamiętać, ze na cenę może wpływać miejsce sprzedaży. W restauracjach, czy klubach cena potrafi być dużo wyższa niż ta w sklepach.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.