
Przepis na krem z kukurydzy z dodatkiem białego wina i curry
0/10
Krem z kukurydzy to błyskawiczna zupa, która rozgrzewa zimą, a oprócz tego orzeźwia latem. Można ją bowiem serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jesienią doskonale sprawdza się z paskami smażonej tortilli lub z groszkiem ptysiowym.
Poniżej przedstawiamy przepis oraz sposób przygotowania.
Składniki:
Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Dodajemy curry i smażymy na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy kukurydzę, wywar warzywny, szczyptę tymianu dla smaku oraz wino Kendermanns, które w towarzystwie słodkiej kukurydzy oraz curry sprawdzi się wyśmienicie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.Dodajemy śmietankę, miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy w miseczkach, posypaną paskami smażonej tortilli lub groszkiem ptysiowym. |
Polecane wino ![]() Klasyka gatunku – półsłodkie wino z Niemiec, które urzeka delikatnością. Subtelny zapach zielonych owoców współgra z nutami mineralnymi. Schłodzone jest również świetnym winem na upalny dzień. Cena: 48,99 zł
|
Komentarze