Przepis na krem z kukurydzy z dodatkiem białego wina i curry
Wino i jedzenie
17.10.2017

Przepis na krem z kukurydzy z dodatkiem białego wina i curry

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Krem z kukurydzy to błyskawiczna zupa, która rozgrzewa zimą, a oprócz tego orzeźwia latem. Można ją bowiem serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jesienią doskonale sprawdza się z paskami smażonej tortilli lub z groszkiem ptysiowym.

Poniżej przedstawiamy przepis oraz sposób przygotowania.

Składniki:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 2 świeże kukurydza lub puszka gotowanej kukurydzy
  • 150 ml białego półsłodkiego wina
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • tymianek
  • 2 łyżki kremowej śmietanki
  • olej
  • smażone paski tortilli do podania lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Dodajemy curry i smażymy na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy kukurydzę, wywar warzywny, szczyptę tymianu dla smaku oraz wino Kendermanns, które w towarzystwie słodkiej kukurydzy oraz curry sprawdzi się wyśmienicie.

Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.Dodajemy śmietankę, miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Podajemy w miseczkach, posypaną paskami smażonej tortilli lub groszkiem ptysiowym.

 

Polecane wino 

kendermanns-riesling-kabinett-rheinhessen_p_d 

Klasyka gatunku – półsłodkie wino z Niemiec, które urzeka delikatnością. Subtelny zapach zielonych owoców współgra z nutami mineralnymi. Schłodzone jest również świetnym winem na upalny dzień.

Cena: 48,99 zł

 


Powiązane artykuły