Przepis na kurczaka duszonego w pesto i w winie
Wino i jedzenie
03.10.2017

Przepis na kurczaka duszonego w pesto i w winie

Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Oto pyszne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. To idealna propozycja, kiedy liczy się czas. Warto o tym pamiętać na przykład w środku tygodnia po pracy, czy wtedy kiedy niespodziewani goście wpadają z wizytą.

Poniżej przedstawiamy przepis oraz sposób przygotowania

Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 10 g gotowego pesto
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki makaronu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na rozgrzaną, teflonową patelnię bez tłuszczu. Czekamy chwilę aż się zarumieni, po czym dolewamy wino, przykrywamy i dusimy przez ok 20 min. – do czasu, aż kurczak zmięknie. Następnie dodajemy  ugotowany wcześniej makaron, przekrojone na pół pomidorki i pesto. Wszystko mieszamy. Dolewamy śmietanę i dusimy jeszcze chwilę.

 

Polecane wino 

018725_etykieta

Wino pochodzi od czołowego producenta apelacji DOC Trebbiano d’Abruzzo. W pierwszym odbiorze zachwyca cytrusową świeżością i zapachem jabłek. Orzeźwia skutecznie kwasowością, dzięki czemu spisze się doskonale w kuchni.

Cena: 36,99 zł