
Przepis na kurczaka duszonego w pesto i w winie
10/10
Oto pyszne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. To idealna propozycja, kiedy liczy się czas. Warto o tym pamiętać na przykład w środku tygodnia po pracy, czy wtedy kiedy niespodziewani goście wpadają z wizytą.
Poniżej przedstawiamy przepis oraz sposób przygotowania
Składniki:
Przygotowanie: Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na rozgrzaną, teflonową patelnię bez tłuszczu. Czekamy chwilę aż się zarumieni, po czym dolewamy wino, przykrywamy i dusimy przez ok 20 min. – do czasu, aż kurczak zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, przekrojone na pół pomidorki i pesto. Wszystko mieszamy. Dolewamy śmietanę i dusimy jeszcze chwilę. |
Polecane wino Wino pochodzi od czołowego producenta apelacji DOC Trebbiano d’Abruzzo. W pierwszym odbiorze zachwyca cytrusową świeżością i zapachem jabłek. Orzeźwia skutecznie kwasowością, dzięki czemu spisze się doskonale w kuchni. Cena: 36,99 zł
|
Komentarze