Rum

1 produkt odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Rum, niegdyś trunek piratów i podróżników, wytwarzany jest obecnie na całym świecie, przez ponad 1500 producentów. Głównym surowcem jest melasa wytwarzana podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Kolor tego trunku zależy od procesu dojrzewania w beczkach, podczas którego alkohol reaguje w powolnym procesie z drewnem, zyskując przy tym pożądane cechy. Rozpiętość zawartość alkoholu w rumie jest bardzo duża – od 38 do 80%. Za kolebkę rumu uznaje się Indie i Chiny, zaś do Europy został przywieziony przez Arabów. W XVII w. rozpoczęto masową produkcję tego trunku w rejonie Morza Karaibskiego i dlatego właśnie wyspa Barbados uważana jest przez wielu za jego ojczyznę. Obecnie produkcja rumu rozwija się przede wszystkim we Włoszech, Portugali, Hiszpanii i Ameryce Południowej. Istnieją dwie odmiany rumów: ciężkie i lekkie. Pierwsze z nich są z Jamajki lub Brytyjskiej Gujany - to tak zwane Demerara Rum. Drugie, o stosunkowo słabszym aromacie pochodzą z Kuby i leżakują w beczkach po winie od 3 do 10 lat. Różnią się sposobem destylacji oraz dojrzewaniem w beczce. Rum biały charakteryzuje się lekkim, ostrym smakiem. Rum złoty jest prawie zawsze z dodatkiem karmelu. Rum czarny ma w sobie znacznie więcej karmelu oraz/lub melasy. Rum aromatyzowany cechuje się niższą zawartością alkoholu oraz aromatem cytrusów i kokosu. Rum overproof wyróżnia się bardzo wysoką zawartością alkoholu (od 60% do 80%) oraz ostrym smakiem i na końcu warto wspomnieć o rumie starzonym, czyli tzw. Premium Aged, który jest mieszanką kilku wiekowych rumów. Rum – produkcja Mamy kilka sposobów produkcji rumu, który powstaje w wyniku procesu fermentacji alkoholowej i destylacji melasy. Dokładniej, możemy mieć fermentację spontaniczną (z wykorzystaniem drożdży i mikroorganizmów), kontrolowaną (z wykorzystaniem drożdży laboratoryjnych) oraz kontrolowaną ciągłą (w stale napełnionej kadzi fermentacyjnej z ciągłym dodawaniem melasy). Kolejnym krokiem jest destylacja, natomiast nie ma standardowej metody. Wielu producentów używa kolumny rektyfikacyjnej lub alembików. Ostatnim etapem jest dojrzewanie w beczce. O okresie starzenia i rodzaju beczki decydują producenci. Mówi się jednak, że prawdziwy rum powinien dojrzewać min. rok, a wśród beczek sprawdzają się te dębowe po Burbonie. Rum – właściwości i degustacja Wiele badań wskazuje, że rum zmniejsza ryzyko zawałów, ma właściwości przeciwbakteryjne, łagodzi zapalenie stawów i zwiększa odporność. Można go spożywać z dodatkiem lodu lub w formie szotów. Jest również doskonałym uzupełnieniem drinków, takich jak Pina Colada, Mojito czy Cuba Libre. Rum – cena Cena rumu zależy od wieku. Trunki poniżej 8 lat dostaniemy w cenie niższej niż 100 zł, za rum w wieku od 8 do 12 lat zapłacimy od 100 do 300 zł. Rum mający powyżej 25 lat to wydatek rzędu od 350 zł do nawet 1400 zł. Rum – sklep Winezja.pl Szczególnie polecamy skosztować dobry rum w cenie 119,00 zł i oczywiście mowa tutaj o El Dorado 5 Years Old Rum. Zachwyca unikalnym smakiem. W nosie wyczuwalne nuty pikantne, cynamonu oraz podpalanego cukru. W smaku niezwykłe bogactwo przypraw przełamane słodyczą toffi i karmelu. Od 1998 El Dorado Rum zdobywa najwyższe nagrody na konkursach między innymi srebrny medal i tytuł najlepszego w swojej klasie w 2011 roku na londyńskim International Wine & Spirit Competition.