Likiery

8 produktów odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Likiery to najsłodsza propozycja alkoholi mocnych w naszej ofercie, które zyskały ogromną popularność przede wszystkim wśród pań. Cena likierów alkoholowych w naszym sklepie waha się od 24,99 do 49,99 – zależnie od kraju pochodzenia, a także liczby oraz jakości użytych składników. Zawartość alkoholu oscyluje w granicach 35-45% i choć jest delikatnie wyczuwalny, nie dominuje, co nie zakłóca przyjemności podczas degustacji. Likiery wyróżniają się dość gęstą konsystencją i słodkim smakiem (oczywiście od każdej reguły bywają wyjątki. W tym przypadku to Piołunówka, którą zdecydowanie można zakwalifikować do trunków wytrawnych ze względu na przeważającą w niej goryczkę spowodowaną obecnością piołunu). Powstają poprzez aromatyzowanie czystego alkoholu, gdzie składnikiem jest także mleko, śmietana, wino oraz inne alkohole (takie jak whisky czy koniak). Zawierają wyciąg z owoców, kwiatów, ziół i często korzeni. Można je pić zarówno bez dodatków, jak i w postaci drinków. Likiery alkoholowe na bazie śmietanki (np. Merrys Irish Cream o smaku solonego karmelu w cenie 49,99) doskonale sprawdzą się latem, jako dodatek do ulubionych lodów. Równie dobrym rozwiązaniem jest dodanie takiego likieru do kubka z kawą – wzbogaci to jej smak i wyeliminuje potrzebę dosłodzenia gorącego napoju. Na sporą uwagę zasługuje również Ovovit – likier jajeczny firmy J.A. Baczewski. Najpopularniejszy w okresie świąt wielkanocnych, na co dzień stanowi przyjemny sposób spędzania zimowego wieczoru, dodany do ciast nadaje im charakteru i aromatycznej waniliowej nuty. Likier wziął swoją nazwę od łacińskiego liquefacere, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu rozpuszczać, lub mieszać. Alkohol ten musi spełniać dwa istotne warunki, aby mógł nazywać się likierem. Pierwszy warunek to minimalna zawartość cukru. W zależności od rodzaju likieru powinna wynosić co najmniej 70g, 80g lub 100g. Drugi warunek to minimalna zawartość alkoholu, która nie może spaść poniżej 15%. Likiery były znane już w czasach starożytnego Rzymu, kiedy to popularność zyskał tak zwany „Likier Hipokratesa”. Powstawał poprzez połączenie wina i miodu. Często doprawiano go cynamonem lub różnymi ziołami. Początkowo likiery były stosowane głównie jako dobry sposób, aby szybciej wyleczyć się z jakiejś choroby, a wszystko to przez angielską rozprawę naukową napisaną przez Johna Frencha, w XVII wieku. Uczyła o tym, że istnieje wiele leków na bazie alkoholu, które naprawdę pomagają. Ludzie zaczęli masowo stosować takie rozwiązane, chcąc pozbyć się problemu z łysieniem, trądzikiem, odrą, a także po to, aby zachować lub przywrócić wieczną młodość. Powszechnie stosowaną metodą odtruwania organizmu było odkażanie się od środka. Niestety w XVII wieku metody produkcji i jakość destylatów nie zasługiwały na złoty medal, co skutkowało nieprzyjemnym zapachem, a przede wszystkim smakiem likierów. W związku z tym zaczęto je dosładzać (chociażby miodem) lub aromatyzować (olejkami lub ziołami). Z biegiem czasu udoskonalono metody uzyskiwania aromatyzowanych alkoholi do tego stopnia, że w XIX wieku i na początku XX stały się bardzo popularne i powszechnie dostępne. Dzisiaj, pomimo tego, że ustąpiły miejsca innym wyrobom alkoholowym, wciąż pozostają cenione i często wręczane jako drobny prezent w ramach podziękowania. Choć przyjęło się, że likier to trunek kobiecy, panowie również uwielbiają jego smak. Pod względem zawartości alkoholu przewyższa wino, ale wciąż nie dorównuje mocniejszym whisky. Właśnie z tego względu stanowi doskonałą alternatywę, kiedy chcemy spróbować czegoś innego. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – sklep Winezja.pl – kusząca cena!