
Sałatka z truskawkami - przepis i wine pairing
10/10
Druga połowa czerwca zawsze kojarzy mi się z pysznymi truskawkami zerwanymi prosto z krzaka - taki smak z dzieciństwa, którego się nigdy nie zapomina. Truskawki są małokalorycznym owocem, który pasuje zarówno do deserów jak i dań głównych.
Druga połowa czerwca zawsze kojarzy mi się z pysznymi truskawkami zerwanymi prosto z krzaka - taki smak z dzieciństwa, którego się nigdy nie zapomina. Truskawki są małokalorycznym owocem, który pasuje zarówno do deserów jak i dań głównych. Dzisiaj chcę pokazać połączenie truskawek i sałaty, które jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne wino do sałatki z truskawkami? Polecam Beauty In Chaos Merlot z Columbia Valley, które pachnie właśnie truskawką, jest soczyście owocowe, a delikatny charakter skryty w kieliszku doskonale wpasuje się w to połączenie.
Składniki:
- Truskawki
- Rukola
- Kilka zielonych szparagów
- Ser haloumi
- Pestki słonecznika
- Krem z octu balsamicznego
- Oliwa z oliwek
Truskawki myjemy razem z szypułkami. Po myciu odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe części, po czym blanszujemy w gorącej wodzie. Ser haloumi kroimy na grube plastry. Pestki słonecznika podpiekamy na suchej patelni. Układamy na talerzu sałatę, truskawki i pestki słonecznika, ser i szparagi grillujemy na patelni. Ocet balsamiczny blendujemy z oliwą z oliwek doprawiając solą i pieprzem, polewamy sałatkę i gotowe. Smacznego!
Komentarze