Wódka smakowa

6 produktów odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wódka smakowa czyli wódka gatunkowa, to znakomita alternatywa w kategorii alkoholi mocnych w tym wódki czystej, która od wieków stanowi element kultury biesiadnej w Polsce. Jeszcze w XV/XVI w. potocznie nazywana „gorzałką”, a od wieku XIX na stałe będąca tłem dla spotkań, zabaw, tańców i śpiewów. Dzisiaj mamy szeroki wachlarz możliwości wyboru trunków, również spośród wódek smakowych dobrej jakości. Sprawdzają się one znakomicie jako klasyczne dopełnienie przekąsek, ale również jako dodatek do kawy, deseru albo składnik drinka. Wódkę smakową można również serwować jako digestif na pobudzenie trawienia albo solo, bez żadnego towarzystwa dla odkrycia jej głębi i smaku. Wódka gatunkowa otrzymywana jest zazwyczaj ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Proces produkcji wódki smakowej, tak samo jak w przypadku wódki czystej rozpoczyna się w gorzelni, gdzie w destylatorach kolumnowych fermentowany jest zacier. Zacier z kolei to nic innego jak mieszanina cukru, wody oraz drożdży. W wyniku procesu jego fermentacji otrzymywana jest tzw. surówka, roztwór o koncentracji ok 8% alkoholu. Kolejny etap to destylacja do momentu uzyskania 85-90% mocy oraz rektyfikacja w celu usunięcia nieprzyjemnego smaku i zapachu. W ten sposób powstaje spirytus rektyfikowany o mocy 95%, który w przypadku wódek smakowych rozcieńcza się wodą w odpowiednich proporcjach, do uzyskania między 37,5 a 80% zawartości alkoholu w trunku. Wśród dobrych wódek smakowych można znaleźć te wyróżniające się wyraźnym aromatem owoców cytrusowych, egzotycznych jak również owoców malin, jeżyn czy też ziół i przypraw. Jednak na tym podział wódek gatunkowych się nie kończy. Podstawową klasyfikację stanowi podział na wódki gatunkowe zwykłe, otrzymywane z destylatów owocowych oraz ziołowych rektyfikowanych, naturalne, otrzymywane z destylatów nierektyfikowanych oraz bimber otrzymywane ze spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego. Oprócz tego ze względu na ilość ekstraktu na 1L wyróżnia się wódki smakowe wytrawne, które zawierają do 50g ekstraktu na 1l i analogicznie: półwytrawne od 51g do 120g , półsłodkie od 121g do 220g, słodkie od 221g do 330g oraz likiery i kremy powyżej 331 g na 1l. W ofercie naszego sklepu wódka smakowa J.A. Baczewski szczególnie przypadła klientom do gustu. Wybierać można spośród morelówki, nalewki pomarańczowej i jeżynowej. Zachwycają intensywnym smakiem owoców i mocną strukturą. O jakości wódki premium i superpremium zazwyczaj stanowi to ilokrotnie była ona destylowana oraz filtrowana. Jednak w samym jej odbiorze podczas konsumpcji bardzo ważne jest to, w jaki sposób jest podawana. Podstawową zasadą, którą zwykle wymienia się na pierwszym miejscu jest temperatura wódki. Dobra wódka smakowa nie powinna być ani zbyt mocno schłodzona ani też zbyt ciepła. Zmrożenie wódki w zamrażarce może skutkować, że podczas degustacji na języku zamiast jest smaku będzie odczuwalny chłód. Z kolei zbyt wysoka temperatura wpływa na zmianę aromatu i samego smaku wódki. W przypadku wódek smakowych podaje się temperaturę optymalną między 10 a 15 stopni Celsjusza. Dzięki temu można cieszyć się pełnym spektrum jej walorów zapachowych i smakowych. Oprócz zachowania odpowiedniej temperatury trunku warto skupić się również na tym, w jakim szkle będzie ono podane. Z racji tego, że wódkę zazwyczaj wypija się na raz sugerowane są małe kieliszki na nóżce lub bez. W zależności od poziomu wytrawności wódki smakowej te dobre, najbardziej wytrawne zwykle podaje się w smukłych, prostych kieliszkach albo lekko rozchylających się ku górze. Słodsze zwykle podaje się w kieliszkach przypominających kształt tulipana, bo lepiej skupiają aromaty. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty wódek smakowych w kuszącej cenie. Wybierz wyjątkowy trunek i ciesz się jego smakiem.