
Klasyfikacja win
8/10
W tym rozdziale przedstawione zostaną klasyfikacje win najważniejszych krajów winiarskich Europy, gdyż w większości krajów tzw. ”Nowego Świata” system ten wciąż się tworzy i przekształca.
Nowy świat, w większości opiera się na przepisach ogólnokrajowych lub regionalnych, nie posiadając jeszcze wykształconego systemu apelacji, czyli lokalnych zbiorów prawa dla poszczególnych typów win.
Powstawanie win stołowych, regionalnych i jakościowych
Istnieje zasadnicza różnica w powstawaniu win stołowych, regionalnych i jakościowych, lecz zdarza się, że najlepsze wina najwyższej jakości są sprzedawane jako wina regionalne lub stołowe, gdyż sposób lub grona z których powstały, odbiegają od wymagań apelacji, na terenie której zostały wyprodukowane.
Najsłynniejszym przykładem są wina nazywane „Supertoskanami”, produkowane przez winiarnie z odmian niesklasyfikowanych lub użytych w niezgodnych ilościach lub technologią inną niż wytyczona przez lokalne apelacje Chianti, Montalcino czy Montepulciano. Zdarza się też, że jeden obszar jest pokryty przez jedną lub więcej apelacji, z których jedne mają bardziej ścisłe wymogi, a inne nieco „luźniejsze”. W takich przypadkach winiarz nie musi deklasować win na regionalne lub stołowe, lecz może je umieścić w ramach apelacji mniej restrykcyjnej. Dobrym przykładem mogą być wina Barolo, które mogą zostać umieszczone w apelacji Langhe Nebbiolo, jeżeli producent zdecyduje o zmianie składu odmian użytych gron lub sposobu winifikacji na inny, czasem bardziej wymagający.
- Wina stołowe mogą, lecz nie muszą, pochodzić z gron zebranych z różnych regionów kraju, mają niższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu, wydajności z hektara i sposobu starzenia, a w niektórych krajach mogą być również szaptalizowane, czyli dosładzane.
- Wina regionalne muszą być wytwarzane w określonym stosunku z gron zebranych w regionie, którego nazwę noszą na etykiecie, lecz odmiany te i ich procentowy udział w winie nie muszą spełniać wymagań stawianych lokalnie winom jakościowym. Mają też podwyższone względem win stołowych wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu i maksymalnej wydajności z hektara, a w niektórych krajach także mogą być dosładzane.
- Wina jakościowe muszą bezwarunkowo spełniać wymagania, stawiane przez macierzystą dla miejsca ich powstawania apelację, dotyczące użytych odmian, ich maksymalnego udziału procentowego w produkcji wina, sposobu winifikacji, maksymalnej wydajności z hektara, sposobu i czasu dojrzewania, minimalnego i maksymalnego poziomu alkoholu i nie mogą być szaptalizowane.
Klasyfikacja win ze względu na kraj pochodzenia
Kraj |
Klasyfikacja |
||
Wina Stołowe |
Wina Regionalne |
Wina Jakościowe |
|
Francja |
Vin de table |
Vin de Pays (VdP) |
Appelation Origine Controlee (AOC, AC) |
Hiszpania |
Vino de mesa |
Vino de la Tierra |
Denominacion de Origen (DO) lub dodatkowo Calificada/ Qalificada (DOCa / DOQ) |
Niemcy |
Tafelwein |
Landwein i Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)* |
Qualitatswein mit Pradikatt (QmP)** |
Portugalia |
Vinho de Mesa |
Vinho Regional |
Denominacao de Origem Controlada (DOC) |
Włochy |
Vino da Tavola (VdT) |
Indicazione Geografica Tipica (IGT) |
Denominazione di Origine Controllata (DOC) lub dodatkowo e Garantita (DOCG) |
* Wina QbA muszą posiadać na etykiecie nazwę regionu, w którym powstały. Do tej klasyfikacji wina mogą być szaptalizowane (dosładzane).
** Wina Pradikatswein stopniujemy następująco: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein i Trockenbeerenauslese.
Najbardziej zbliżoną do europejskiej klasyfikację win posiadają jeszcze Stany Zjednoczone, w których odpowiednikiem włoskich win IGT są AVA, czyli American Viticulture Area, oraz RPA ze swoim oznaczeniem Wine of Origin.
Komentarze