Mamy 151 win stołowych! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Wina stołowe to najbardziej podstawowa i popularna kategoria win na świecie. Są to zazwyczaj wina proste, przeznaczone do codziennej degustacji. Wśród win stołowych wyróżnić jednak należy tak zwane „supertoskany” o znakomitej jakości, które doskonale sprawdzą się serwowane podczas szczególnych okazji.
W większości krajach unii europejskiej wino dzieli się na trzy podstawowe kategorie jakościowe. Są to wina stołowe, wina regionalne i wina jakościowe. Inaczej może być w przypadku tzw. Nowego Świata, czyli w państwach pozaeuropejskich. Tam ten system wciąż się tworzy i przekształca, a apelacje opierają się na przepisach danego kraju.
Wino stołowe jest najbardziej podstawowym winem w klasyfikacji europejskiej. Przyjmuje się, że są proste, codzienne, do degustacji solo lub w towarzystwie posiłków, ale raczej nie do celebrowania ważnych chwil. Są przeznaczone do spożycia od razu, ponieważ najczęściej nie mają potencjału do leżakowania.
Przy produkcji win stołowych nie ma znaczenia z jakiego regionu pochodzą winogrona, jakiego są rodzaju oraz jakie były warunki uprawy winorośli. W ich przypadku nie obowiązują przepisy mówiące o tym, jaka powinna być wydajność z hektara. Mają także niższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu.
Na etykiecie wina stołowego można znaleźć jedynie podstawowe informacje jak: nazwa, producent, kraj i zawartość alkoholu. W zależności do tego, w jakim kraju się je produkuje, mają różne nazwy. Jeśli chcemy kupić stołowe wino francuskie, szukajmy określenia vin de table, hiszpańskie to vino de mesa, niemieckie - tafelwein, portugalskie - vinho de mesa, a włoskie - vino da tavola lub z oznaczeniem VdT.
Wina regionalne muszą być wyprodukowane z winogron zebranych z określonego regionu a winnica powinna znajdować się na jego obszarze. Jeśli chcemy kupić np. regionalne wino francuskie, szukajmy określenia vin de pays. Wina regionalne od win stołowych mają wyższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu i maksymalnej wydajności z hektara.
Najwyżej w klasyfikacji są wina jakościowe. Muszą spełniać wszystkie wymagania danej apelacji, dotyczące na przykład: rodzaju winogron, nasadzeń, sposobu winifikacji, wydajności z hektara, sposobu i czasu dojrzewania wina czy poziomu alkoholu. Przykładem takich win są niemieckie wina Prädikatswein, dawniej znane jako Qualitätswein mit Prädikat.
Mimo iż nie ma określonych zasad produkcji wina stołowego, to trzeba wiedzieć, że jest kilka przestrzeganych cech, które je charakteryzuje.
Po pierwsze „Naturalność” – takie wina powstają wyłącznie w procesie naturalnej fermentacji moszczu lub miąższu. Po drugie „Bezpieczeństwo” – czyli określenia powiązane z poziomem występujących składników. Po trzecie, wspomniane już wcześniej „Zawartości alkoholu” mieszczące się w granicach od 9% do 14%
W zależności od poziomu cukru, wyróżnia się wina:
W zależności od barwy wina:
W zależności od metody produkcji:
W zależności od ekspozycji:
Wśród najpopularniejszych szczepów win stołowych można wyróżnić trzy czerwone szczepy: Merlot, Shiraz oraz Zinfandel oraz trzy białe szczepy: Chardonnay, Riesling oraz Gewurztraminer.
Popularność Merlota może wynikać z faktu, że jest to jeden z najpopularniejszych szczepów, a dzięki różnorodności i wszechstronności bardzo dobrze łączy się z wieloma potrawami. Shiraz zachwyca podniebienia ze względu na jego pieprzny i intensywny charakter. Tym samym doskonale sprawdza się jako dodatek do czerwonych mięs. Ostatni czerwona propozycja to amerykański Zinfandel, który daje lżejsze i słodsze wina przepełnione smakiem jeżyny lub maliny.
Najpopularniejszym białym szczepem jest Chardonnay stąd też dość często gości na naszych stołach w towarzystwie drobiu i ryb. Orzeźwiający i cytrusowy charakter szczepu Chardonnay świetnie podbija smak serwowanych dań. Równie dobrze sprawdza się Riesling, który kocha dania na bazie owoców morza. Ostatni propozycja, czyli Gewurztraminer jest gęsty z nutą słodyczy, dzięki czemu poradzi sobie z aromatycznymi sosami lub pikantną kuchnią azjatycką. Warto także wspomnieć o Sauvignon Blanc, który zdobywa coraz większą popularność na polskim rynku. Kochamy go za egzotyczny i owocowy smak, ale warto wiedzieć, że w połączeniu z potrawą na bazie sosu beszamel wypada idealnie. Sauvignon Blanc w towarzystwie lasagnii czy cannelloni to istna eksplozja smakowa.
Wybierając się na zakupy powinniśmy przede wszystkim unikać tanich produktów, ponieważ na jakość wina wpływa wiele czynników, które ostatecznie definiują cenę. W porównaniu do win regionalnych i jakościowych cena będzie niższa, ale wcale nie musi znacząco się różnić. Należy również zwracać uwagę na producenta, ponieważ istnieją sprawdzone marki, które oferują dobre wina stołowe w rozsądnej cenie. Istotna jest także etykieta i szczegóły związane z nazwą, krajem czy producentem. Dobry produkt zawsze będzie miał te informacje na butelce. W momencie zakupu zwróć też uwagę na korek. Najlepszy będzie z drewna, sygnowany marką.
Wina stołowe (jak sama nazwa wskazuje) są świetnym towarzyszem wielu potraw. Można je podawać w kieliszku jako dodatek do niedzielnego obiadu, ale też wykorzystać jako składnik serwowanych dań. Są bezpiecznym wyborem dzięki swojej uniwersalności, lekkości oraz nieskomplikowanej budowie.
Parując wina z potrawami warto zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor i kierować się starą sprawdzą zasadą, że czerwone wina podajemy do dań mięsnych, zup i pasztetów, zaś białe wina stołowe odnajdą się w towarzystwie ryb, drobiu oraz serów.
Bardzo często serwowane są także jako dodatek do przekąsek. Dlaczego? Z prostego powodu. Ze względu na swój delikatny charakter nie wpłyną na smak i aromat serwowanych serów, wędlin czy owoców, ale subtelnie podpiją apetyt, pobudzają kubki smakowe i uwydatnią smak naszych ulubionych przekąsek.
Wino stołowe to także świetny wybór jako aperitif. Przystępna cena, lekki smak oraz niska zawartość alkoholu sprawiają że klienci sklepów specjalistycznych często sięgają właśnie po te pozycje na wieczór ze znajomymi lub do ulubionego serialu.
Delikatne białe wina warto podawać schłodzone, podczas gdy wina czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej.
Ceny win stołowych są zwykle bardzo przystępne. Dlatego te butelki są tak chętnie wybierane na każdą okazję. Jednak są takie wina, których ceny osiągają trzy lub nawet czterocyfrowe kwoty należąc tym samym do jednych z najdroższych win. Mowa o włoskich supertoskanach. To kategoria win włoskich, które mimo wybitnej jakości zajmują najniższą pozycję w klasyfikacji.
Supertoskany powstały, kiedy na przełomie lat 60 i 70-tych toskańscy winiarze chcieli produkować wysokiej jakości wina, ale z innych winogron niż dopuszczone w ramach apelacji. Stanowią one wyjątek, jednak są dowodem na to, jak złożone potrafią być wszystkie kategorie winiarskie, nawet ta najbardziej podstawowa. W końcu wina stołowe mają opinię win nieskomplikowanych, a jednak są wśród nich wina wybitne, czyli prestiżowe butelki najdroższych
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.