Wina stołowe

39 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina stołowe to najbardziej podstawowa i popularna kategoria. Są to zazwyczaj wina proste, przeznaczone do picia na co dzień. Czasem jednak wybiera się je na szczególnie ważne okazje. Wśród win stołowych mieszczą się bowiem między innymi tak zwane „supertoskany” o znakomitej jakości. Klasyfikacje win W większości państw europejskich wino dzieli się na trzy podstawowe kategorie jakościowe. Są to wina stołowe, regionalne i jakościowe. Inaczej może być w tzw. Nowym Świecie czyli państwach pozaeuropejskich. Tam ten system wciąż się tworzy i przekształca, a apelacje opierają się na przepisach danego kraju. Wina stołowe są najbardziej podstawowymi winami w klasyfikacji europejskiej. Przyjmuje się, że są proste, codzienne, do picia solo lub do posiłków, ale raczej nie do celebrowania ważnych chwil. Są przeznaczone do picia od razu, nie powinno się ich leżakować. Przy produkcji win stołowych nie ma znaczenia z jakiego regionu pochodzą winogrona i jakiego są rodzaju. W ich przypadku nie obowiązują przepisy mówiące o tym, jaka powinna być wydajność z hektara. Mają także niższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu. Na etykiecie wina stołowego można znaleźć jedynie takie podstawowe informacje jak: nazwa, producent, kraj i zawartość alkoholu. W zależności do tego, w jakim kraju się je produkuje, mają różne nazwy. Jeśli chcemy kupić stołowe wino francuskie, szukajmy określenia vin de table, hiszpańskie to vino de mesa, niemieckie - tafelwein, portugalskie - vinho de mesa, a włoskie - vino da tavola lub z oznaczeniem VdT. Oprócz win stołowych wyróżnia się jeszcze wina regionalne i jakościowe. Te pierwsze muszą być wyprodukowane z winogron pochodzących z określonego regionu a winnica powinna znajdować się na jego obszarze. Od win stołowych różnią je wyższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu i maksymalnej wydajności z hektara. Najwyżej w klasyfikacji są wina jakościowe. Muszą spełniać wszystkie wymagania danej apelacji, dotyczące na przykład: rodzaju winogron, nasadzeń, sposobu winifikacji, wydajności z hektara, sposobu i czasu dojrzewania wina czy poziomu alkoholu. Supertoskany Ceny win stołowych są zwykle bardzo przystępne. Dlatego te butelki są tak chętnie wybierane na co dzień. Jednak są takie wina stołowe, których ceny osiągają trzy lub nawet czterocyfrowe kwoty. Mowa o włoskich supertoskanach. To kategoria win, które mimo wybitnej jakości zajmują najniższą pozycję w klasyfikacji. Supertoskany powstały, kiedy na przełomie lat 60 i 70-tych toskańscy winiarze chcieli produkować wysokiej jakości wina ale z innych winogron niż dopuszczone w ramach apelacji. Stanowią one wyjątek, jednak są dowodem na to, jak złożone potrafią być wszystkie kategorie winiarskie, nawet ta najbardziej podstawowa. W końcu wina stołowe mają opinię win nieskomplikowanych, a jednak są wśród nich naprawdę prestiżowe butelki. Dlatego decydując się na butelkę, której jeszcze nie próbowaliśmy, najlepiej jest skorzystać z pomocy eksperta na przykład w sklepie specjalistycznym. Dodatkowo tam, wina stołowe mogą być lepszej jakości.